Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sociální sítě, ty přirozeně polapí tě.

Člověk měl vždy sociální vazby, ty moderní jsou v něčem jiné. Stojíme na prahu úpadku vztahů, krize rodičovství? Jaké vztahy budou mít naše děti? Čeká vyspělé kultury úpadek ve prospěch méně vyvinutých, drsnějších a živočišnějších?

Potřeba úcty, uznání, přátelství, vztahu, rodiny, bezpečí, rozmnožování .... Jak si jednotlivé potřeby stojí v hierarchii potřeb dle názoru psychologa Abraham H. Maslowa lze najít na Wiki (viz zde). K uspokojení těchto potřeb je třeba zjevně nějaký sociální kontakt. Máme tak přeneseně i potřebu sociálního kontaktu, sociálních zážitků. Dnes, v době televize (u které si dopřáváme svou dávku emocí), telefonů a sociálních sítí (díky kterým jsme v kontaktu), jsou tyto potřeby uspokojovány relativně více, než tomu mohlo být v dobách minulých. Klesá tak hlad po jejich uspokojení, nebo se tak naopak rozdmychává jejich potřeba, posiluje se návyk? Snad zásadní je to, že v dobách, kdy nebyla televize, telefony ani internet, nebylo možné tyto touhy uspokojovat jinak než fyzickým kontaktem. 

Jak upozorňuje například profesor Zimbardo, mnohé tyto potřeby uspokojujeme ve virtuálním světě, ubývá fyzického kontaktu a tak zákonitě reálných vztahů, tedy i příležitostí početí, a to aniž by klesla naše míra spokojenosti (pudila nás nespokojenost). Jak uvádí, rostoucí možnost uspokojení některých potřeb mužů ve virtuálním světě snižuje pravděpodobnost příležitostí uspokojit základní potřebu ženy, tedy mít rodinu a potomka. Co však ženy možná ocení, klesá tak asi i pravděpodobnost, že se jí nějaký muž zmocní násilím (je zvykem tvrdit, že to ženy opravdu nechtějí). Jak víme, muži nejsou zjevně stejné bytosti jako ženy, dle nových poznatků je rozdíl mezi DNA muže a ženy asi 10x větší, než mezi černochem a bělochem (totožného pohlaví). 

Příroda (evoluce) pravděpodobně nepočítala s tím, že nějaký druh vyvine takové technologie, proto člověk (ani žádný jiný druh) není vybaven takovou skladbou potřeb, které by v takovém vnějším prostředí vedly k dostatečnému fyzickému množení se. Dostala se dnešní západní společnost k prahovým hodnotám?

Pokud mají dnešní zralé ženy problém najít partnery na dlouhodobý vztah (viz např. zde) s muži, kteří ještě vyrostli bez telefonu, internetu a sociálních sítí, kde se však tito muži už naučili své potřeby do určité míry uspokojovat, jak na tom budou dnešní mladá děvčata, která sama své potřeby sociálního kontaktu uspokojují stále více především na elektronické sociální síti, nikoli fyzicky? Pokud dnešní zralí muži uspokojují některé své přirozené potřeby u internetu, ač to pro ně není z dětství naučená samozřejmost, jak budou své potřeby uspokojovat dnešní mladí chlapci, kteří již vyrůstají do značné míry ve virtuálním světě? Co vyroste z vaší dospívající dcery, když vám dnes od počítače řekne: „Dnes je jiná doba, my mladí jsme zvyklí být v kontaktu“? Jaký oni mají kontakt? Jaké sociální návyky a dovednosti si vytváří? Nebyli bychom někdy spokojenější, kdyby se toulaly venku, než to jejich vysedávání u PC? Čeho se u svých dětí bojíme, jsou naše obavy (plynoucí z vašich osobních zkušeností a naučených hodnot) opodstatněné v dnešním světě? Jsou to zdravé obavy?

Jaké budou mít dnešní děti sociální návyky a dovednosti v dospělosti, po zbytek života? Jak budou navyklí uspokojovat své přirozené potřeby a jak se to promítne do pravděpodobnosti vzniku vztahu a rodiny? Jaké to budou vztahy, jak budou takové rodiny funkční z hlediska výchovy další generace? Jak budou jedinci navyklí hledět do monitoru pečovat o malé děti mající reálné fyzické potřeby? Lze očekávat ještě vetší pokles populace, nové dosud nepoznané sociální fenomény a problémy? Čeká všechny „vyspělé“ kultury úpadek ve prospěch méně vyvinutých, tedy drsnějších a živočišnějších? Ona možná tato planeta už ani víc technicky vyspělých lidí dlouhodobě uživit nemůže, tak takový vývoj lidské společnosti asi nepředstavuje nic špatného. Ostatně ono veškeré dobro a zlo je relativní (což nekoresponduje s Biblí, jelikož ta je antropocentrická, není nestranná).

Autor: Radek Maleč | sobota 12.11.2016 8:20 | karma článku: 21,25 | přečteno: 1727x
  • Další články autora

Radek Maleč

Šokující zpověď bezohledného řidiče.

Kámo, jak se ti líbí, když tě na silnici někdo vytlačí, nějak ohrozí nebo omezí? Každý mě někdy potkal, bezohledného řidiče :)

23.9.2017 v 10:28 | Karma: 7,85 | Přečteno: 943x | Diskuse| Společnost

Radek Maleč

Má-li být spravedlnost, má-li se společnost zdravě vyvíjet, musí mít muži větší příjem.

Muži jsou robustnější než ženy. Podobně kůň je větší než poník, udělá víc práce, ale víc toho i sežere. Má mít muž větší plat, resp. ze zákona větší životní minimum než žena? A co tržní plat? Co je spravedlivé?

28.3.2017 v 20:28 | Karma: 39,34 | Přečteno: 4003x | Diskuse| Společnost

Radek Maleč

Tlačení auta.

Je neděle, pane, pojďte si hrát. Nebo možná bude lepší vzít k tomu vlastní děti? Bude legrace a nebude nás to nic stát, tedy skoro nic.

15.1.2017 v 9:18 | Karma: 13,36 | Přečteno: 687x | Diskuse| Společnost

Radek Maleč

Lidská mysl má predispozice dát se ošálit.

A taky že to dělá, libuje se v tom. Tradice je encyklopedický název pro periodické vracení se k takové koupeli.

27.11.2016 v 13:12 | Karma: 9,26 | Přečteno: 210x | Diskuse| Společnost

Radek Maleč

Jednoduchá rovnice o naší budoucnosti.

Vyspělé země se zřejmě budou muset uskromnit, sic dojde ke konfliktu? Nepůjde ani o bojůvky feudálů nebo nacionalistické půtky, ale o naši vlastí životní úroveň. Nebo jejich?

19.11.2016 v 8:00 | Karma: 16,88 | Přečteno: 417x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1181x
Jsem tou osobností, kterou já znám, se kterou ráno vstávám a večer chodím spát, která vystupuje v mých snech, nebo jsem tím člověkem, kterého znají ostatní? On mě ale každý vnímá jinak! Kdo jsem?

Seznam rubrik