Velká koalice nemá logiku!!! A nebo že by přece jen měla?

ODS a ČSSD v Praze uzavřely po komunálních volbách koaliční smlouvu a daly vzniknout tzv. Velké koalici. V pořadí již druhé tohoto druhu, i když ta první byla na úrovni parlamentu ČR. Jsem pravicový volič, volil jsem vždy ODS. Tehdy i nyní. A ačkoliv se mi to moc nelíbilo, v té první Velké koalici jsem viděl přece jen určitou logiku (a o zištnosti nyní nemluvím.) V patové situaci po volbách by žádná z hlavních stran svého času neměla šanci sestavit takovou vládu, buď středopravou, nebo středolevou, případně jen levicovou či pravicovou takovou, aby měla většinu. Bylo to celkem vzato "na pytel", neslané, nemastné a strany se vzájemně kontrolovaly a nedovolily si prosadit v podstatě nic. Ale stát nejel alespoň v rozpočtovém provizoriu a tzv "udržovací práce" běžely normálně. V rámci možností.

Jenže po nedávných komunálních volbách byla v Praze situace jiná. Levice celkem vzato dost zásadně
prohrála. Vítězné dvě strany, totiž TOP09 a ODS, jsou pravicové. Jejich programy jsou si bližší než
programy jakýchkoliv jiných stran. Uzavření koalice by bylo více než logické a pro mě jedině přípustné!
Jenže, chyba lávky, logika se nějak vytratila. Ani vzájemná jednání tak, jak jsem je sledoval, nebyla
příliš na úrovni a oboustranné nepochopitelné proklamace tomu samozřejmě nepřidaly. Až se někomu může (a celkem oprávněně) zdát, že celé jednání ODS a TOP09 bylo jedno velké divadlo v režii ODS, bez kterého by to stejně skončilo Velkou koalicí. Ergo, byla pravděpodobně dávno předjednaná. On ten Tůma vypadá dost nebezpečně - totiž po letech úspěšného vedení ČNB nebude možné ho tak jednoduše "opít rohlíkem", že pane docente Svobodo.
A tak, světe div se, koalici uzavřely dva politické subjekty, které stojí na opačných stranách pomyslné
pravo-levé dělící čáry, ODS a ČSSD. Jedním ze základních argumentů ODS bylo, že TOP09 vůči nim
nepřistupovala jako k rovnocennému partnerovi, že její nabídky vůči ODS nebyly na takové úrovni, jakou ODS čekala. Jenže nerozumím tomu, jak může strana, která volby nevyhrála, očekávat, že s ní bude vítězná strana jednat jako s partnerem, který by měl stejný počet hlasů? Nechápu, jak může ODS očekávat, že nabídka TOP09 bude, jak se říká, fifty-fifty? To odporuje základní logice voleb.
Jenže ono to nakonec tak nelogické nebude. Kdyby ODS uzavřela koalici s TOP09, nemohla by očekávat, že bude mít primátora a ještě relativně schůdný počet náměstků, tedy významný podíl na moci. Rozhodně ne natolik významný, jak si to představovala. Naproti tomu, koalice s ČSSD ODSce zajístí právě tyto zmíněné posty a možná i mocenský bonus vycházející z toho, že ČSSD bude muset být "vděčná" za nabídku koalice, protože by jinak nebrala vůbec nic.
A neobstojí podle mého ani argument, že komunální politika není o stranách, ale o lidech, nezávisle na
tom, z jaké strany jsou nebo jaké ideály vyznávají. Možná to platí na menších městech či obcích, ale ať se
to někomu líbí, nebo ne, v případě miliónové metropole je i komunální politika výrazně o stranických
příslušnostech a je postavena na rozdílech levicových a pravicových idelálů. Finančních prostředků v
rozpočtu města a možná typová různorodost a počet projektů tomu přímo nahrává.
A tak jediným logickým vysvětlením letošní komunální "Velké koalice" v našem hlavním městě je to, že
korýtka bývají hluboká a hodně se do nich vejde a hodně se z nich dá i vybrat. Opět a zas a znovu jedno a totéž. A peprné na tom všem je, že oběma nejvyšším představitelům koaličních stran je to všechno výrazně proti srsti. A tak zatímco se Petr Nečas snaží na úrovni vlády, parlamentu ČR a nejvyššího vedení ODS vnést do strany nový vítr a skutečně pozdvihnout politickou kulturu z toho předvolebního marasmu, ve kterém byla (a na tomto místě musím poznamenat, že i úřadující šéf ČSSD, B. Sobotka k tomu svým pozitivním dílem přispívá také, byť s jeho většinou věcnou argumentací nesouhlasím), některé stranické buňky na komunální úrovni mu tuto jeho snahu zcela boří!
Co k tomu dodat? Myslím, že velice výstižně to vyjádřil transparent na dnešní (17. 11. 2010) manifestaci:
"TOHLE SMRDÍ"

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Hampl | středa 17.11.2010 20:25 | karma článku: 16,20 | přečteno: 970x
  • Další články autora

Radek Hampl

Schizofrenie státní správy

4.1.2012 v 12:40 | Karma: 22,51

Radek Hampl

Věci (ne)Veřejné už nikdy!!

13.5.2011 v 20:20 | Karma: 19,33

Radek Hampl

Zatmění Slunce 4. 1. 2011

5.1.2011 v 8:04 | Karma: 9,42

Radek Hampl

Vítkov... A co dál?

22.10.2010 v 15:50 | Karma: 21,37