Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zaměstnavatelé a zaměstnanci

Zákony nám nabízí několik možností, kam býti zařazení. Můžeme patřit k zaměstnancům, zaměstnavatelům, nebo nezaměstnaným. Zamyslíte-li se však zjistíte, že slovo práce, neobsahuje ani jeden z těchto výrazů.

Možná i to je jeden z důvodů, proč nám statistiky vykazují nejnižší nezaměstnanost od pádu komunismu, ale již neříkají, kolik lidí ve skutečnosti pracuje a kolik se na jejich práci jen veze.

K napsání tohoto článku jsem přistoupil po té, kdy mi internet připomněl, že jsem 2 dny před registrací své společnosti napsal DOPIS BUDOUCÍM ZAMĚSTNANCŮM a umístil ho do svého blogu. Stalo se tak 30.9.2014 a od té doby uteklo více než jeden a půl roku.

Za tento rok a půl měla firma tři nové zaměstnance a se třemi se rozloučila. Bohužel jen jeden jediný, byl ochotný pracovat a za svou práci dostávat odměnu, ovšem jeho poctivý přístup způsobil i to, že ho jeden z našich klientů dokázal za 6 měsíců tak psychicky "vyždímat", že neměl již sílu na další činnost a musel si zaslouženě odpočinout a přejít do jiného oboru podnikání. Oba však věříme, že možnost spolupráce, se nám opět naskytne.

Druzí dva práci, jak se ukázalo později, nehledali. Hledali zaměstnání a to nejlépe takové, v němž bez nutnosti práce, budou peníze přistávat na účtu a to jak ve dnech, kdy navštěvovali pracoviště (u klienta), či pracovali v Home office, či v době kdy si na měsíc jeli od té "přezaměstanosti" odpočinout do Austrálie.

Oba peníze rádi dostávali, ale ani jeden je nedokázal přinášet firmě, s jejímž působením, pravidly a principy byl seznámen a dle vlastních slov se s nimi i ztotožnil.

Pak je tu mnoho dalších, takových, kteří přijdou na výzvědy a když se dozví, že by měli pracovat, raději se ztratí. Zajímavá je skupina manažerů, kteří prezentují schopnosti řídit, ne však vést a jít příkladem vlastní prací. Naštěstí jsou mezi nimi výjimky a v poslední době, při mne stojí štěstěna a my se potkáváme a začínáme spolupracovat.

Nezapomeňte, že mluvíme o více než roku a půl, o firmě s několikamilionovým obratem, firmě rychle rostoucí, zasahující do několika segmentů. Firmě, jejímž cílem není vydělat miliardu, aby její vlastník mohl připsat další čárku do svého ekonomického Business plánu a pořídit si další vůz, který bude stát v některé z garáží jeho neobývaných domů.

Když jsem si přečetl slova, která jsem uvedl ve svém "dopise" uvědomil jsem si, že mohu být pyšný na to, že nemusím měnit ani jedno z nich, protože všechna, do jednoho platí a budou (bude-li to záležet na mně), platit i do budoucna.

Jsou lidé, kteří k nám vstupují i se svým podnikáním a "ztotožňují se" s naším cílem i cestou, jak k němu dojít. Namísto skutečné práce, však očekávají jen to, že budou moci využívat firmy k tomu, aby se dostali tam, kde ještě nejsou, k lidem, které ještě neznají a mohli tam "dělat vlastní business". Zpětná vazba, je pak nulová a i když jim nové možnosti přinesli milionové zisky, na dělení se s těmi, kdož jim k nim dopomohli, ani nepomyslí a to i přesto, že dohoda zněla odlišně.

Pak jsou tací, kteří si bez ptaní vyhrnou rukávy a jdou pomoci a když dostanou odměnu, stydí se jí vzít, protože oni JENOM POMÁHALI. Jsem rád, že tyto lidi mám kolem sebe a objeví-li se na telefonu jméno Iva, Šárka, Petr, Lenka, Tomáš, vím, že rozhovor mne nabije energií tak jak si to představoval pan Nikola Tesla.

Když se zamyslím nad tím, proč tomu tak je, docházím k jedinému závěru. Slova MY, DĚLIT SE, SPOLEČNĚ, či DOHROMADY, stala se jen marketingovým nástrojem k prosazení slova jiného a to slova JÁ.

Nevím sice, zda-li mi redakce tento příspěvek nezařadí mezi PR, kterým však není, či nezmizí v procesu (chyba systému), ale doufám, že se tak nestane a to i z toho důvodu, že sdílení vlastních zkušeností patří k nástrojům, kterým bychom se měli učit slovo JÁ obrušovat do podoby jiné, než kusu papíru s vysokou nominální, ale nulovou skutečnou hodnotou.

Na závěr ještě slovo k tématu nezaměstnanosti. Nevím, zda-li jste někdy byli na úřadu práce, a zda-li jste tam hledali pomoc. Já ano (oslovovali mne "pane řediteli", snad proto, že jsem vždy přišel v saku a kravatě), ovšem můj pobyt netrval déle než několik týdnů, než jsem si sám, vlastním přičiněním práci našel. Ty z Vás, kdo však čekají ze strany úřadu na záchranu, musím zklamat, nedostane se jí a budete-li se snažit a nejdete si například brigádu, můžete být za svou snahu ještě potrestání ostřejším dohledem, k němuž relativně nedávno patřila například nutnost, hlásit se každý týden na poště a to i v časech, které mohli brigádu, tedy Vaši skutečnou práci, narušovat.

Úřad práce a jeho úředníci se snaží sami mít práci, což znamená vytvoření stavu bez nezaměstnaných, nepatří k cílům, ke kterým by chtěli dojít. Je třeba si to uvědomit už před tím, než poprvé přijdete s otázkou "Dobrý den, neměli byste pro mne práci?"

P.S. skutečnost, že nezmiňuji podnikatele je prostý, i oni jsou totiž v jedné, či druhé pozici a když ne ke svým „lidem“, tak ke svým klientům, nebo dodavatelům.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michael Rada | pátek 13.5.2016 7:00 | karma článku: 15,79 | přečteno: 692x
  • Další články autora

Michael Rada

ZAKLADATEL ROKU 2017 - postoupil jsem do finále

Dne 4.8.2017 se objevila v mé e-mailové schránce zpráva o mé nominaci do finále soutěže o titul FOUNDER OF THE YEAR CZECH REPUBLIC. Titul vyhlašuje v rámci CENTRAL EUROPEAN STARTUP AWARDS.

5.8.2017 v 11:11 | Karma: 5,99 | Přečteno: 332x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Seriál skončil

Je mnoho těch, pro které televizní seriál znamená příjemnou realitu nepříjemných dní mezi lidmi. S jeho hrdiny žijí, pláčí, smějí se i komunikují a jediné na co se těší, je další díl, a aby to těšení vydrželi,

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ekonomika

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

I am so happy to share with you that the president of global waste association ISWA has presented in his blog my point of view on the life in wasteless world.

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0 | Přečteno: 207x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

KDE JE BLOG?

Po blokaci ze strany provozovatele serveru iDNES byl denní blog přesunut na novou adresu, kde bude každý pracovní den publikován nový příspěvěk. http://industrial-upcycling.cz/index.php/blog/

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86 | Přečteno: 105x | Diskuse| Osobní

Michael Rada

Zombie blog

Dne 16.9.2016 jsem publikoval poslední příspěvek do blogů iDNES, kam jsem přispíval každý den od 16.9.2014. Důvodem bylo zasahování redakce a záměrné snižování čtennosti u článků, které kolidovaly s činy a slovy majitele iDnes.

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 408x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik