Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sociální služby v roce 2015 ze strategického pohledu

Vláda má projednat Národní strategii rozvoje sociálních služeb na rok 2015. Co tento dokument přináší?

Ministerstvo práce a sociálních věcí zpracovalo podle potřeby národní strategický dokument pro rozvoj sociálních služeb na rok 2015 jako jednu z bazálních součástí sociálního systému v ČR. Vzhledem k tomu, že se oblasti rozvoje sociálních služeb jako součástí sociálně solidárního státu nevěnovala na ministerstvu v předchozích letech dostatečná pozornost a že zejména bývalá pravicová vedení rezortu měla na oblast rozvoje sociálních služeb zcela odlišné názory než vedení současné, nebyly kvalitně zpracovávány podkladové materiály, z nichž by se dal takový strategický dokument za současného stavu vypracovat. Proto ministerstvo přistoupilo k poněkud neobvyklému kroku, a tím je zpracování národního strategického rámce pouze na jeden rok, a to konkrétně rok 2015 s tím, že v roce 2015 bude zpracovávat komplexní strategický materiál pro období let 2016 až 2020.

Materiál obsahuje ucelený soupis současných problematických aspektů oblasti sociálních služeb, včetně její základní analýzy, a to do nutného rozsahu, jež by taková analýza v podobném strategickém materiálu měla obsahovat. Ministerstvo se sice nepouští do přílišné hloubky ve specifikaci důvodů a zejména v důsledku nejvíce problematických oblastí v sociálních službách, na druhou stranu je i díky tomu dokument poměrně čitelný. Oproti tomu ministerstvo zpracovalo poměrně rozsáhlé části analytické části materiálu, jež uvádějí také základní statistická a analytická data pro výskyt negativních sociálních jevů a pro jejich částečné řešení prostřednictvím sociálního systému v ČR.

Strategická část materiálu správně reaguje na hlavní nedostatky v oblasti rozvoje sociálních služeb a na potřebu jejich systémového řešení, a to nikoliv pouze přijímáním nesmyslných a neuvážených legislativních i procesních změn v této oblasti. Podle materiálu si ministerstvo velice uvědomuje složitost této problematiky a potřebuje jeho systémového řešení, a to zejména navázáním na teze sociálně solidárního státu, které platily a stále platí a které zajistí využívání a rozvoj sociálních služeb jako jednu ze základních oblastí sociálního systému. Přitom je možné využít těch využitelných trendů a zkušeností z ostatních států Evropy, které postupně také systém sociálních služeb rozvíjejí, či které již tento systém mají v dlouhodobém běžném provozu a od nichž se i my můžeme učit.

V oblasti sociálních služeb budou v následujících letech důležité zejména aspekty posílení vlivu krajů a regionů na oblast financování sociálních služeb a také na oblast zlepšení komunitního plánování potřeby sociálních služeb dle aktuálních potřeb klientů a také dle aktuální mapy dostupnosti všech sociálních služeb na celém území regionu. To je stále jeden z nejpalčivějších problémů v oblasti sociálních služeb, který sice z Prahy příliš viditelní není, ale který pálí klienty sociálních služeb v každém menším regionu a jehož řešení nebude jednoduché. Dalším důležitým krokem bude komplexnější změna legislativy, a to zejména Zákona o sociálních službách, na jehož systémové novele také ministerstvo v tuto chvíli pracuje. I tyto aspekty jsou v tomto dokumentu zmíněny.

Výtka, že dokument je napsán pouze pro aktuální rok 2015, je naprosto oprávněná. Avšak současné vedení ministerstva pravděpodobně nemělo v této oblasti jinou možnost, a to potvrzují také výsledky konzultací se zástupci odborné veřejnosti. I přesto, že se jedná pouze o jednoletý strategický materiál na národní úrovni, může tento materiál dosáhnout kýžených cílů, pokud bude opravdu všemi zmíněnými stranami a články řetězu důsledně plněn a pokud dojde k jeho řádnému a správnému vyhodnocení. Zcela stěžejní také bude postup přípravy dalšího strategického dokumentu na následující 4 roky, a to také v kombinaci s možnostmi spolufinancování některých aktivit z nového programového období EU. Oblast rozvoje sociálních služeb je velice důležitá také pro přípravu a plnění plánu rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením a pro plnění úkolů souvisejících se strategickými dokumenty týkající se asistovaného stárnutí a obecně problematiky seniorů a skupin osob, jež jsou dlouhodobě závislé na pomoci, a to také prostřednictvím sociálních služeb. Je také nutné správným způsobem přistoupit k vyhodnocení projektů jako například Transformace sociálních služeb, či Podpora procesů v sociálních službách - jako projektů financovaných z právě končícího programového období.

Související dokumenty

Autor: Michal Rada | čtvrtek 8.1.2015 7:00 | karma článku: 5,16 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Michal Rada

Bojovat slovy stačí, nebo ne?

V dnešní záplavě valentýnských témat bude asi můj příspěvek působit jako pěst na oko. Ale vlastně i o to půjde...

14.2.2016 v 9:45 | Karma: 7,93 | Přečteno: 331x | Diskuse| Politika

Michal Rada

Poslouchat počasí...

Dnes to nebude ani o politice, ani o něčem moc zajímavém. Dnes to bude o tom, jak jsem poslouchal vichřici...

30.11.2015 v 7:55 | Karma: 7,39 | Přečteno: 142x | Diskuse| Osobní

Michal Rada

Na počátku bylo slovo... a to slovo bylo "uprchlík"

O víkendu jsem na ask.fm dostal otázku na uprchlíky. Moje odpověď se lidem kolem mě docela líbila a já byl požádán, abych to trochu rozvedl. Rád tak činím...

24.8.2015 v 9:04 | Karma: 10,76 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Politika

Michal Rada

Schizofrenie teambuildingů

Dočetl jsem se v jednom vědeckém časopise, že když nemám rád teambuildingy, jsem vlastně asociální. Dovolte mi tedy se nad tím společně s vámi trochu zamyslet.

20.8.2015 v 10:03 | Karma: 13,57 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Společnost

Michal Rada

Od sci-fi ve veřejné správě k realitě

Dnes potěším zase ajťáky. Tentokrát to bude o architektuře ... Zamyslel jsem se nad některými reakcemi na moje tvrzení o vztahu mezi dodavateli a veřejnou správou.

4.8.2015 v 12:40 | Karma: 9,81 | Přečteno: 599x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 781x
Nevidomý politik za ČSSD. Mezi jeho oblasti patří zejména bezpečnost, informatika, egovernment a z pochopitelných důvodů také sociální politika. Je předsedou a členem několika orgánů s celorepublikovou působností, které se nejen těmito oblastmi zabývají.