IZIP - dějství čtvrté

Společnost IZIP vyzvala předsedu vlády a ministra zdravotnictví k zaplacení více než 27 milionů korun za údajně zmařenou investici. Vtipné? Moc ne.

Společnost IZIP vyzvala stát k uhrazení více než 27 milionů korun za údajně zmařenou investici a to v souvislosti s portálem elektronických knížek. Celkem vtipné, když si probereme historii projektu systému elektronických zdravotních knížek IZIP - za kterou stojí pár tehdy i dnes vlivných lidí z ODS. Dnes dorazil dopis šéfa společnosti Jiřího Paška, v němž žádá o zaplacení více než 27 milionů korun za údajně zmařenou investici v rámci mezinárodního zdravotnického projektu epSOS, který má sdružovat a účinně propojovat jak systémy národních ezdravotnických projektů, tak i jejich zkušenosti.

O využitelnosti systému elektronických zdravotních knížek IZIP se diskutovalo již několikrát. Problémem je právě mrtvolnost tohoto naprosto zbytečného systému, který v praxi nikdy nenašel uplatnění. A teď se společnost IZIP zaštiťuje mezinárodním projektem epSOS. Je ohromná škoda, že kdysi jistě dobrá myšlenka zapadne a to mimochodem bez jakékoliv zodpovědnosti strůjců. Elektronické zdravotnictví je jedním ze základních pilířů elektronizace veřejných služeb. Mimochodem, jsou příklady, kde to funguje - třeba Kraj Vysočina s jejich integrovaným systémem, který se dokonce dostal na vrchol v rámci prestižní soutěže IT projekt roku v jejím posledním ročníku.

Byl bych opravdu velice rád, kdybychom se místo nesmyslných tahanic o to či ono, začali bavit o skutečném eZdravotnictví v budoucnu. Protože ani IZIP a ani poněkud Orwellovské pseudo-základní registry - tak jak jsou připravovány na ministerstvu zdravotnictví - elektronizaci v tomto životně důležitém oboru příliš nepomáhají. A upřímně, koncepce v nedohlednu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Rada | středa 20.6.2012 9:38 | karma článku: 8,54 | přečteno: 810x