Další černá díra VZP - portál za 200 mega

Kolem systému IZIP se v posledním roce strhla intenzivní a vesměs i dosti hloupá debata. O jeho osudu se přece rozhodlo již dávno. O čem se ale moc nemluví je fakt, že společnost IZIP má VZP v hrsti daleko víc. A může nás to stát stovky milionů.

Právě dnes - se koná velmi významné zasedání správní rady VZP. Daleko významnější, než když se jednalo o systému IZIP, protože ten byl stejně dávno mrtvý a tak jeho zaříznutí byla fakticky jen rána z milosti. Pravda, přišla až poté, co si různé firmy a osoby pěkně nahrábly za zlaté tele, ale to je na jiné povídání. Dnes se správní rada opět dostane ke společnostem IZIP a dalším propletencům a to pro změnu kvůli takzvanému elektronickému portálu VZP. To je portál pro elektronickou komunikaci s ostatními pojišťovnami, plátci, pojištěnci a zaměstnavateli - no prostě portál pro snadnou elektronickou komunikaci s VZP. Že VZP a elektronická komunikace díky jejich vnitřnímu procesnímu nevěstinci nikdy nebyli kamarádi asi tuší všichni. A ejhle, najednou se ukazuje, že společnost provozující IZIP provozuje i další zcela klíčové systémy, bez nichž by VZP při komunikaci fungovala ještě hůř. A ukazuje se také, že ač pojišťovna patřičné smlouvy vypoví, má problém - respektive ho máme všichni. Najednou představitelé VZP hází stamilionovými částkami - podle nejopatrnějších odhadů by jiný systém s podobnou funkcionalitou údajně stál kolem dvě stě milionů. Ano, slyšíte dobře. A ty samozřejmě někde vytunelovaná pojišťovna bude muset najít - a hádejte kde je asi bude hledat.

Černá díra v podobě zpraseného IT ve zdravotnictví už přestala bavit i poslance, kteří chtěli od vlády vysvětlení a kteří chtěli zřídit vyšetřovací komisi. Eh, jaká škoda, koalici ODS a TOP09 se zrovna nějak nechce.

Osobně jsem zvědavý, s jakým převratným řešením dnes nejvyšší orgán VZP přijde. A kolik nás zase bude stát? Už vidím, jak se vedení VZP bije v prsa, že jim chudáčkům nezbude nic jiného, než tedy za 200 milionů tu soutěž na portál vyhlásit, když teda musejí skončit se společností IZIP.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Rada | pondělí 18.6.2012 10:10 | karma článku: 16,46 | přečteno: 1002x