O nehodách motorek

Jistě jste si všimli, jak se to v poslední době hemží zprávami o smrtelných nehodách motorkářů. Už dříve jsem psal o jízdě na mašině, a teď bych rád napsal něco o nehodách a jejich příčinách. Vím, že si to zase slíznu a že v diskusi dám prostor k exhibici několika zamindrákovaným jedincům, ale snad si alespoň někdo odnese užitečnou informaci.

Ano, smrtelných nehod, kdy zemře člověk na motorce, přibývá. Sice si myslím, že sdělovací prostředky spustily proti motorkářům informační kampaň, takže to vypadá, že sednout na motorku rovná se zemřít, ale to nemění nic na faktu, že se situace zhoršuje.

 Asi nejčastější příčinou takových bouraček je střet, kdy motorka předjíží auto, které odbočí doleva. Ano, často to bývá ne plné čáře, bývá to ve vysokých rychlostech. Uznávám, že tady máme my motorkáři většinou máslo na hlavě. Ale nejen my a bylo by dobré, kdyby si i ostatní uvědomili svojí roli. Velmi často (samozřejmě ne vždy) by totiž stačilo, aby řidič, který odbočuje dal včas blinkrpodíval se do zpětného zrcátka. Tyto dva elementární úkony, které jsou povinností každého z nás, by mohly zachránit nejeden život. A že se tak neděje je neoddiskutovatelnou pravdou.

Další příčinou fatálních nehod je nedání přednosti v jízdě. A teď úplně slyším tu vlnu protestu, že motorce jedoucí 200 a víc se nedá dát přednost, že to člověk nemůže odhadnout a podobně. V tom vám dám klidně za pravdu, ale... A to ale je tady podstatné. Nedání přednosti v jízdě, je totiž jednou z vůbec nečastější příčinou všech nehod v ČR, ať už se týká nehod aut, nákladních vozidel, nebo motorek. Z toho tedy vyplývá, že neumíme dávat přednost!!! A hádejte, kdo si takové nedání přednosti odskáče nejvíc? Schválně, kolik z vás se už setkalo v autě s tím, že mu někdo nedal přednost a vznikla z toho krizová situace? A teď si představte, že sedíte na motorce, kterou spousta řidičů nepovažuje za plnohodnotného účastníka provozu na silnicích.

Třetí příčinou je pak samozřejmě nepřiměřená rychlost a je jasné, že tady jsou motorkáři ti prohrávající. Asi nemá cenu to rozebírat, zvláště sportovní motorky jezdí rychle, svádí k rychlé jízdě a to má za příčinu pády, zranění i úmrtí. Bylo by dobré si uvědomit podstatný rozdíl mezi povolenou a přiměřenou rychlostí, ale to nemění nic na faktu, že vysoká rychlost je pro motorky typická.

Proto znovu a znovu apeluji a žádám - buďme k sobě tolarantní, jezděme předvídatelně a s mozkem v hlavě! A to platí jak na motorce, tak v autě, nebo v kamionu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Pučelík | pondělí 28.7.2008 8:30 | karma článku: 38,05 | přečteno: 10795x
  • Další články autora

Pavel Pučelík

Vrtíme veřejně věcmi?

7.4.2011 v 15:05 | Karma: 0

Pavel Pučelík

Cyril Svoboda je zřejmě v právu

25.7.2008 v 14:43 | Karma: 21,03

Pavel Pučelík

Mýty o motorkářích II.

14.5.2008 v 21:56 | Karma: 18,05