Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Arcibiskup toulouský – černá ovce Francie

Arcibiskup z Toulouse Robert Le Gall v pátek v souvislosti s karikaturami proroka prohlásil, že svoboda projevu má své hranice. Vysloužil si kritiku levicových sil a možná celé Francie.

Francie se vzpamatovává ze dvou teroristických útoků v posledních několika dnech. Vraždili, jako již obvykle, muslimští fanatici. V srdci žár plamenné odplaty za urážku proroka, v mysli temnota.

Do této rozjitřené atmosféry vstoupil nejvyšší představitel katolíků v Toulouse prohlášením, že „svoboda slova má hranice a že z náboženství se nesmí dělat legrace, protože pak jsou z toho takovéto následky“. „Je třeba to mírnit, protože ty karikatury nemíří jenom na muslimy, ale také na křesťanskou víru, a jejich použití při výuce ve škole přilévá oleje do ohně“.

Jakkoli je toto prohlášení kostrbaté, neboť z některých aspektů náboženství si jistě lze dělat legraci, v jádru je pravdivé.  Již guru dnešních libertariánů a volnomyšlenkářů John Stuart Mill napsal roku 1859 ve své slavné eseji O svobodě, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Jednoduchá, prostá věta, kterou nicméně liberálové neradi slyší.

Sám Mill považoval lidskou svobodu za nejvyšší hodnotu.

Svoboda je jistě vysoká hodnota, zejména tehdy, je-li chápána v jejím skutečném významu, čili nejen v tom smyslu, že si mohu dělat a říkat, co chci, bez ohledu na druhého, ale především v tom smyslu, že vskutku svobodným budu jen tehdy, nebudu-li otrokem vlastních slabostí.   

Vyšší hodnotou nežli svoboda je ovšem lidská důstojnost. A to z prostého důvodu. Kdykoli je někde ve světě pošlapávána svoboda člověka, pak se zároveň jedná o útok na jeho důstojnost. Opačně to ovšem neplatí, neboť existují případy ponížení lidské důstojnosti, jež nejsou přímým důsledkem omezení naší svobody. Například tehdy, chovám-li se svobodně, ale nedůstojně. Příkladem může být politik, který lže. On narušuje svou lidskou důstojnost, aniž by se někdo třetí dotýkal jeho svobody.

Pokud jde o tolik diskutované karikatury proroka, je nutno říci, že na světě je mnoho lidí, kteří chápou takový způsob humoru jako přímý útok nejen na jejich svobodu náboženského vyznání, ale jako napadení něčeho, co je jim drahé a svaté. Něčeho, co spoluvytváří samu podstatu jejich bytosti. Tyto karikatury jim ubližují. Toho jsou si samozřejmě dobře vědomi i jejich tvůrci v Charlie Hebdo i jinde, jinak by je neotiskovali, to by nemělo žádnou šťávu. Nicméně, a to je zásadní, ve chvíli, kdy dělám něco vědomě s tím, že to ublíží druhému člověku, překračuji právě ten rozhodný práh, o kterém mluví J. S. Mill.

Na obranu oněch redaktorů, již otiskují podobné věci, lze uvést, že z jejich pohledu se zřejmě jedná o běžnou komerční novinařinu, která je možná trochu na hraně. Možná se dokonce cítí jako hrdinové, ozářeni aureolou boje za svobodu slova. Nepředpokládám, že rozumí rozdílu mezi sakrálním a profánním, mezi posvátnem a každodennosti. Rozlišit mezi nebem a zemí dokáže jen ten, pro něhož mají oba pojmy smysl, kdo věří na obojí. Možná to chápou jako formu osvíceného boje s temnými silami islámu. Čím víc fanatismu a rozsévání zkázy na straně jedné, tím více karikatur.

„Arcibiskup omlouvá zločiny,“ napsal na Twitter Jean-Luc Mélenchon, předseda levicové strany Nepodrobená Francie. Tak to je přesně ta forma demagogie, která by zaznít neměla. Pokud někdo nesouhlasí se znevažováním náboženského cítění ve jménu svobody projevu, neznamená to, že schvaluje jakékoli násilí. Taková zkratka ukazuje jen na vlastní nezralost. Arcibiskup nikoho neomlouvá, zločiny islamistických radikálů, jimž nejde o nic jiného, než o to zasívat strach a hrůzu do lidských srdcí, jsou neomluvitelné. Navíc toto vraždění odsuzuje i většina muslimských věřících, koneckonců naprostou většinu obětí islámského terorismu tvoří právě muslimové.  

Většina Francouzů (a Čechů jistě také) odmítne arcibiskupova slova, a to včetně jeho vlastních katolických oveček, přičemž si neuvědomí, že sami by s bolestí a hněvem reagovali na ponižování nebo výsměch na adresu Ježíše Krista. Nechápali by, proč někdo má potřebu znevažovat jejich víru. Nešli by nikoho zabít, ale příjemné by jim to nebylo.

Robert Le Gall se svobodně vyjádřil, a na oplátku to schytá ze všech stran od zastánců svobody slova. Říkej si, co chceš, máš svobodu, ale musí se nám to líbit, jinak to s tou svobodou tak úplně nebereme. 

Svobodný projev je vysokou hodnotou, nikoli však nejvyšší.

Lidská důstojnost, vnitřní pravda a schopnost mít rád jsou nejvyššími ctnostmi člověka.

 

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3218170-francouzska-policie-zadrzela-po-utoku-v-nice-dalsiho-cloveka-proti-karikaturam-se

Autor: Jan Provazník | sobota 31.10.2020 21:53 | karma článku: 40,99 | přečteno: 7833x
  • Další články autora

Jan Provazník

Dvojník

Spirituální dvojník, jehož vytváří naše podvědomí, je poměrně zajímavé téma okultní oblasti. Jeho vzezření věrně zobrazuje stav naší duše v současné chvíli naší osobní evoluce.

2.4.2024 v 0:38 | Karma: 3,94 | Přečteno: 116x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Provazník

Pikorova menšina

Ing. Vladimír Pikora, Ph.D., hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group, se v článku pro České noviny rozhorlil nad možností, že by o případném přijetí Eura mohla rozhodnout vláda proti vůli většiny lidí v ČR

29.11.2023 v 17:39 | Karma: 26,99 | Přečteno: 2895x | Diskuse| Politika

Jan Provazník

Otevření třetího oka

Otevřít šestou čakru astrálního těla lze dvěma způsoby. Poctivou mnohaletou prací na sobě samém, nebo násilnou cestou v rámci rituální magie. Heinrich Faust hledal třetí způsob, když se rozhodl dát v sázku svou duši.

22.7.2023 v 17:11 | Karma: 6,99 | Přečteno: 273x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Provazník

Každý je vegetarián

Lidi lze zaškatulkovat podle lecčehos, třeba podle toho, co jí či nejí. V případě tohoto kritéria však málokoho napadne, že přísně vzato jsme všichni vegetariáni, rozdíl je pouze v míře odříkání masitých pochutin.

28.2.2023 v 18:42 | Karma: 6,11 | Přečteno: 248x | Diskuse| Společnost

Jan Provazník

Podivný článek švýcarského tisku

Noviny Neue Zürcher Zeitung přišly s nečekanou informací. Americký prezident Joe Biden navrhl prý v půli ledna prostřednictvím šéfa CIA Williama Burnse možné řešení probíhajícího válečného konfliktu.

3.2.2023 v 19:02 | Karma: 23,15 | Přečteno: 1210x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Na Prachaticku se zřítil paraglidista, na louku spadl asi ze třiceti metrů

30. dubna 2024  11:52

K nehodě paraglidisty vyjížděli v pondělí záchranáři k obci Kahov poblíž Prachatic. Muž se zřítil...

Strach před africkou diktaturou a boj o důchody. SOCDEM slavila Svátek práce

30. dubna 2024  11:44

Zástupci sociální demokracie (SOCDEM) se v úterý společně s odboráři sešli na Střeleckém ostrově v...

Cimický u soudu opět nepřítomen. Jednání pokračuje výslechy poškozených žen

30. dubna 2024  11:28

Obvodní soud pro Prahu 8 pokračuje v projednávání případu psychiatra Jana Cimického, který je...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25

Britská policie zadržela muže s mečem poté, co obdržela zprávy o několika pobodaných v...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 48
  • Celková karma 3,94
  • Průměrná čtenost 1502x
Soudní překladatel (NJ).

FFUK obor filosofie.

Bibliografie:

Svatý grál na čtyřech rovinách bytí, Malvern 2014

Hérakleitos ve světle mythické moudrosti, Malvern 2017

Ódinova cesta, Fabula 2023

Záliby - příroda, klasická hudba, šachy.

Seznam rubrik