Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Parlament prohraje, i když žaloba senátu spěje.

Nečetl jsem text žaloby Senátu Parlamentu ČR na Václava Klause pro velezradu.  Nemám ambice se zde pokoušet o ústavněprávní analýzu, o tu se pokouší povolanější specialisté, kterých jsou plná média. Mě iritují zcela jiné okolnosti tohoto procesu. Jeden úhel pohledu napovídá, že má-li Senát podle (v tomto okamžiku) platného práva takovou žalobu podat, tak mu toto právo nelze odpírat ani jej za to peskovat.

Zpochybňovat proceduru s neschopností odlišit, co je neveřejné jednání a hlasování po jménech je absurdní již proto, že aktivní legitimaci žaloby včetně procesu schvalování žaloby bude jistě Ústavní soud zkoumat prejudiciálně a s touto situací se snadno vypořádá. Ostatně kvalita ústavních žalob svědčí o pravidelné ukvapenosti a o tom, že u nás má politický náhled navrch nad právem.

Podávání šikanózních žalob je u nás až lidová zábava. Teď se asi stává koníčkem politiků.

Ovšem soudci obecných soudů mohou namítnout, kolik občanů a z jakých důvodů podávají soudu žaloby na cokoliv a proti komukoliv, říkají jim „kverulanti“ a jak i přes kvalifikované odůvodnění, proč jim soud v jejich návrzích nevyhoví, tito napadnou i soud samotný nebo soudce.

Mě zajímá více jiný rozměr.

Měl jsem v profesním životě určitá období výkonu funkcí ve státní správě, kdy jsme se s kanceláří prezidenta republiky v názorech utkávali. Již v roce 2005 vedl Úřad vlády ČR verbální spor s prezidentskou kanceláří například na téma, zda může prezident bez dalšího odvolat premiéra (nyní se to objevuje znovu v tzv. extenzivním výkladu ústavy), nebo zda může odmítat jmenovat ministra, velvyslance a podobně. Pocit Václava Klause, že i ve svých kompetencích a ústavním prostoru se může pohybovat v bílém prostoru mezi řádky a tu být nečinný, tu až příliš činný, je tedy znám po léta. Nikdy ale nedošlo k významným střetům, ač mě bylo například tlumočeno, že jistého vládou navrženého velvyslance prezident „jmenuje, až přijde čas, protože navržený kandidát si prezidenta neváží“.

My, občané či státní úředníci můžeme toto kritizovat, odsuzovat, můžeme si to pamatovat a příště takové politiky nevolit, ale to je vše, co můžeme.

Zvolení poslanci a senátoři však mohou a mohli mnohé? Zůstává prezident v nečinnosti tam, kde komory naplnily ústavní proceduru? Vymlouvá se na to, že v ústavě je nejasná formulace? Tak ústavu změňme, doplňme. Precizujme kompetence a postupy ústavních činitelů v těch oblastech, které považujeme za tak významné, že je dnes, ex post, napadáme žalobou pro velezradu. Nedopustili se pouhé zrady na voličích též poslanci a zejména senátoři, když nejprve nechají 10 let prezidenta v právním režimu plném nejasností a pak jej napadneme žalobou? Bojí se politici nového prezidenta, mnohem co do váhy mandátu silnějšího, že bude nejen v tomto trendu pokračovat, ale ho i rozvíjet? Jaký strach. Pokud činí to, co smí, je to OK. Pokud si nové kompetence přivlasňuje bez opory v právu, pak je skutečným hegemonem Parlament, ten je zákonodárcem, ten vymezuje ústavní a právní prostor zvoleným politikům.

Poslanecká sněmovna, nesmiřitelně (a možná nemoudře) rozdělená pohledem na správu věcí veřejných, není schopna dohody ani nad takto podstatnými věcmi. Třeba se dočkáme žaloby současné koalice na Miloše Zemana, až se jim „nebude hodit“ jeho chápání svých ústavních kompetencí. A dnešní opozice (možná) toto odsoudí jako nízký až ubohý akt. Ach jo.

Jestli si politici myslí, že jim jakýkoliv nález Ústavního soudu osvědčí jejich pravdu či prokáže jejich omyl, ani v jednom případě to nebude pro ně dobrá vizitka. Je jen výsledkem toho, že po deset let nebyli schopni se dohodnout, zda náš právní řád a Ústava je jasná, logická a vyvážená. Ignorovat takové nedostatky je též ohrožováním demokracie v naší zemi. Zatím se nadává a hádá jen v hospodách. Zatím. Pak přijde demagogický „spasitel“, kterých zejména v senátu již pár je, a občany ošálí. I to je důsledek postoje senátu.

Autor: Ivan Přikryl | středa 6.3.2013 10:00 | karma článku: 14,10 | přečteno: 410x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 162x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

První létající divize. Armáda investuje miliardy, chce masy dronů do tří let

18. května 2024  10:48

Válka na Ukrajině je bitvou technologií a především pak bezpilotních prostředků. To si uvědomuje i...

KLDR hodnotila přesnost střel odpalem do moře. Kim posílí jaderný program

18. května 2024  10:15

Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely do Japonského moře. Severokorejský...

Epidemioložka SZÚ varuje, že legionella může být ve vířivkách i osvěžovačích

18. května 2024

Rozstřel Je černý kašel na ústupu nebo stále ještě představuje hrozbu? A kde se můžeme nakazit záškrtem nebo...

Velká záhada rozluštěna. Bloky na stavbu pyramid přinesl do pouště Nil

18. května 2024

Premium Vědci možná vyřešili záhadu táhnoucí se celá tisíciletí: jak staří Egypťané dotáhli obrovské...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik