Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Média, amnestie, politici, opium svobody a kocovina

     Často se u nás hovoří o blbé náladě, nenasytných politicích, kteří nehledí na prostý lid, o populistech kteří slíbí „cokoliv chcete“ a média okolo toho spustí „mnoho povyku pro nic“.      Podivnou atmosféru cítím vždy, kdy si od naší politické reprezentace odpočinu v zahraničí a přes pravidelné surfování po internetových serverech mám na nějakou dobu klid od veřejnoprávní televize. Pak se vrátím a nevěřím svým očím. Pokud použiji ihned to nejodpornější, tak sleduji, jak v den úmrtí Jiřiny Jiráskové se redaktorka Drtinová ptá svých hostů „jak to bylo s jejím členstvím v KSČ v padesátých letech“. Vrchol taktu, slušnosti a projevu soustrasti, jen co je pravda.

Zamýšlím se nad tím vším. A hlavou se mně točí různé argumenty.

     Podstatná část naší veřejnosti snadno podléhá médiím. Nemají čas a mnohdy ani zájem zabývat se politickou scénou a vyberou si koncentrovaná moudra Čt24 a berou je (asi) tak jak jsou. Nelze to vyčítat občanům, je to však apel pro veřejnoprávní média. Redaktoři jsou mladí a draví (již) rutinéři, kteří se staví do role tribunů plebis, jakýchsi mluvčích lidu. Samolibé otázky redaktorů stylu „mě by zajímalo“ mě nutí k úvaze nad tím, zda jsou omámeni opiem svobody médií a vskutku se cítí povoláni vytvářet ve veřejném prostoru veřejné mínění, či zda trpí nedostatkem sebekontroly, sebereflexe. Na BBC by je vymetli.

     Máme vskutku zdeformovaný veřejný prostor a přes mé pocity z médií je kocourkov i v politické scéně. Snad ještě větší. Nepočetné politické strany (co do počtu členů) financovány „tak nějak“ od sponzorů či od členů si vytváří neproniknutelnou vrstvu permanentních poslanců ovládající vnitrostranické procesy. Ti jsou opakovaně voleni. Jakmile se však objeví nějaký zajímavý a podle politiků lukrativní post, ihned ho poslanci obsadí, jsou vlastně všude. ÚHOS ? Poslanec. NKÚ? Samí poslanci. ÚOOÚ? Také poslanci. Jejich kvalifikace? Nevalná, povětšinou, ale politik si poradí, on vnímá, představuje si. Výběrová řízení? Málokdy, a když, tak výběrová komise je složená z politiků v klíči dle voleb. Jak to dopadne, se ví předem.

     Pak je zde fenomén „nové generace“.

     Předseda ČSSD Sobotka prý napsal v souvislosti s prezidentskou volbou dopis členům, ve kterém mj. píše: Jeho kennedyovský věk pokládáme za přednost. S tím, jak dospívá a do veřejného prostoru vstupuje první generace narozená po roce 1989, se nám nabízí jedinečná příležitost změnit rázně kurz. Volbou Jiřího Dienstbiera můžeme symbolicky i fakticky opustit tápání a omyly éry, kterou zosobňují jména jako Klaus a Zeman a na níž se ve značné míře v posledních letech podíleli Jan Fischer a Karel Schwarzenberg.

     Neuvádím tyto řádky proto, že bych se chtěl jakkoliv vyjadřovat k osobě kandidáta Jiřího Dienstbiera. Ten politik má jistě budoucnost, nevím ale, zda osloví většinu voličů již nyní.

Mě zaujala téze předsedy Sobotky o nové generaci politiků, do které zahrnuje i sebe když píše že „nabízí se nám jedinečná příležitost změnit kurz“. Pravdou je, že současná politická reprezentace je většinově tvořena lidmi, kterým bylo v roce 1989 ani ne dvacet, ale také lidmi, kteří více než tři-čtyři volební období sedí v Parlamentu. Generační třenice tady byly vždy, pamatuji si, jak i rok 1968 a „Pražské jaro“ bylo přičítáno mladým politikům, kteří chtěli (uvnitř KSČ) vytlačit „konzervativce“ tedy tuhé stalinisty, což se jim podařilo jen na chvíli, pak přišel ale Husák (v podstatě také „nová generace“)  – lidi, kteří do té doby v politice nehráli zcela „první housle“.

No to si asi dnešní „mladí politici“ nemohou pamatovat, jistě.  Téměř pravidelně po dvaceti letech k takovým generačním výměnám dochází, ale ne vždy jsou pozitivní. Nová generace to je také Karolína Peake a její bezohledný atak na moc za všech okolností a bezostyšnost, jak v řádu hodin mění názory, celé Věci Veřejné kážíce vodu a sápající se po víně, alespoň v prvním poločase funkčního období. Pokračovat netřeba.

Já této generaci vyčítám jistou neslušnost, netaktnost a sebestřednost. Kritizují-li Fischera, kterého si prý vybrali jako kompromis „Topolánek s Paroubkem“ pak podotýkám, že celé politické grémium (až na jednu dvě výjimky těch, kteří tehdy byli ještě mimo) rozhodovalo o hlasování nedůvěry vládě Mirka Topolánka a projednávali též personální obsazení celé vlády včetně nominantů za ČSSD. Fischer jim nevadil, ale jako prezidentský kandidát? To je jiná!

Nová generace politiků je i Tomio Okamura, který káže tak nehorázné bludy a nesmysly, jeho sliby si nezadají se „slavnou“ písní „Poručíme větru dešti, kdy má pršet a kdy vát“. Myslím si, že úspěch v prezidentské volbě by neměl být založen na vnucování kritiky ostatních kandidátů voličům odhalováním jejich hříchů ale dobrou volbou uznávané osobnosti reprezentujících jejich stranu. Dehonestace je příznačná právě současné politické scéně.

     Je to právě dnešní mladá politická reprezentace, která není schopná jednat, mluvit spolu, jejíchž odborné podhoubí je velice vratké. Jen proklamace a ataky, bez jakéhokoliv výsledku a pak jak malí kluci zatěžují Ústavní soud žalobami bez šance na výsledek. A neúcta k předchůdcům v politických stranách? Tak třeba Miloš Zeman položil některým z nich základ jejich dnešní politické jsoucnosti, pod jeho vedením se dostali do poslaneckých lavic, tak jen si do něj kopněte, kdo nejde s námi jde proti nám. Mluví tak, že pokud by budoucí prezident byl opravdu z dvojice Fischer – Zeman, pak s ním nebudou mluvit celé jeho funkční období. No to je dobrý základ pro budoucnost, opravdu. Zapomínají, že ústavní zvyklost vyvazuje prezidenta z povinnosti jmenovat premiérem předsedu vítězné strany ale toho, kdo mu přinese 101 podpisů. Bude to ještě zajímavé, co nás čeká.

     Zakončil bych to mediálním hitem s názvem amnestie. Jen pár státních úředníků (nejvyšší státní zástupce Zeman, například) hovoří kvalifikovaně, se znalostmi věci. A média mixují koktejl tak šílený, že ještě včera ctěný prezident aby se zítra bál jít po ulici. Končí, má to za pár, tak do něj, už ztrácí hodnotu.

     A přitom manipulace na každém rohu. Snad jednu za všechny:

Samozřejmě, že amnestie velice podstatně ztížila odškodnění těch, kterým byla způsobena škoda.

Pokud trestný čin nebyl amnestován a řízení probíhalo v tzv. adhezním řízení. Poškozený měl podle zákona proti obviněnému nárok na náhradu škody, jež mu byla trestným činem způsobena, a byl tedy oprávněn navrhnout, aby soud v odsuzujícím rozsudku uložil obžalovanému povinnost nahradit tuto škodu. Tento návrh je třeba učinit nejpozději u hlavního líčení před zahájením dokazování, přičemž je nutné, aby z návrhu bylo patrno, z jakých důvodů a v jaké výši se nárok na náhradu škody uplatňuje. Z uvedeného je zřejmé, že nárok na náhradu škody nemůže uplatnit každý poškozený, ale jen některý, a sice ten, který má nárok na náhradu majetkové škody. Zda takové návrhy v jednotlivých kauzách byly učiněny je těžko obecně tvrdit.

      Trestní řád stanoví, že pokud soud odsuzuje obžalovaného pro trestný čin, kterým způsobil jinému majetkovou škodu, zpravidla mu v rozsudku uloží, aby škodu poškozenému uhradil, pokud byl nárok uplatněn včas. Jestliže tomu nebrání zákonná překážka, soud uloží obžalovanému povinnost k náhradě škody vždy, jestliže je výše škody součástí popisu skutku, jímž se obžalovaný uznává vinným, a škoda v této výši nebyla dosud uhrazena. Zprostí-i soud obžalovaného obžaloby, odkáže poškozeného na řízení občanskoprávní vždy. Poškozený má právo podat proti té části rozsudku, která se týká náhrady škody odvolání. Nemá právo odvoláním napadat výrok o vině a trestu.

Občansko-právní řízení, na které je poškozený zpravidla se svými nároky odkázán, je ovládáno zcela jinými zásadami než trestní řízení. Význam má především zásada rovného postavení účastníků (tedy poškozeného a toho, kdo škodu způsobil - pachatele) a zásada dispozitivnosti. Následkem toho že soud projednává a hodnotí pouze návrhy a důkazy předložené účastníky, sám z vlastní iniciativy, na rozdíl od trestního řízení, nejedná a důkazy neopatřuje. Důkazní břemeno leží na poškozeném, on sám musí dokazovat, že mu byla způsobena škoda v určité výši a že ji způsobil pachatel. V praxi je například neřešitelným problémem pro poškozeného již samo zjišťování momentálního bydliště a pracoviště pachatele, což je nezbytnou podmínkou pro vedení řízení. Je to tedy cesta možná, ale jistě složitá.

V obou případech je třeba říci, že odsouzení k náhradě škody ještě neznamená, že poškozený dostane zaplaceno. Právě ona délka řízení vede k tomu, že povinní již žádné peníze nemají a jsou chudí jak kostelní myš. K posouzení, zda jsou „tuneláři“ za vodou je třeba znát stav trestního spisu v každém individuálním případě. Ale rozhodně není vyloučeno se svých oprávněných nároků domoci. Tedy rozsudku, horší to bude s plněním. Tunelování umožnilo (a umožňuje) právní prostředí, právní řád, zákonodárci, tedy poslanci a senátoři, včetně té mladé generace to nebyli schopni řešit. Amnestie osob v trestním řízení delším než 8 let nebylo asi moudré, ale politici by raději měli mlčet. Řadu případů jsem schopen zcela konkrétně popsat.

Pravdou ovšem je, že všechny tyto okolnosti nejsou (nejen pro právníky) věcí neznámou. Při přípravě amnestie měla kancelář prezidenta republiky, Úřad vlády či ministerstvo spravedlnosti načrtnout dopady takové amnestie, přizvat si do kolokvia přední odborníky praxe a právnických fakult a předložit prezidentu republiky a premiérovi analýzu předem. Ale takový postup zde prokazatelně nebyl. I to také výsledek činnosti dnešní politické reprezentace. Závěr si udělejte sami, už se v tom začínám ztrácet….Mám z toho kocovinu, bolí mě hlava a nemám dobré pocity.

 

 

     

Autor: Ivan Přikryl | úterý 8.1.2013 10:30 | karma článku: 12,04 | přečteno: 551x
  • Další články autora

Ivan Přikryl

Máte po přečtení článku pocit, že je starý již 9 let? Já ne!

Kdyby nešlo o vážnou věc, je to k smíchu. Politici, vždy převážně laici, vždy se zvolením stanou všeználky .Téměř bez výjimky od roku 1990 dodnes. Nevidí za hranice naší země a výsledek je jasný. Nedostupné bydlení.

1.3.2024 v 10:00 | Karma: 11,50 | Přečteno: 400x | Diskuse| Politika

Ivan Přikryl

Už jsem z toho NERVozní.

Do problémů s bydlením mluví kde kdo. Povolaní, ti, kteří by měli být kompetentní (jedni ex lege-vláda druzí ex privata industria, jaksi z vlastní vůle, cítivše se povolaní-ministři a jejich rádci). A také NERV.

25.1.2024 v 10:00 | Karma: 17,63 | Přečteno: 351x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Krátkodobé pronájmy? Rozhodně ne na turistický pobyt či Airbnb.

Sdílená ekonomika je fenomén současnosti. Uber jezdí na letiště a hádá se s taxikáři. Podnikatelé kupují byty a prostřednictvím aplikací je nabízejí ke krátkodobým pobytům. Ministerstvo pro místní rozvoj mlčky přihlíží, jako vždy.

12.10.2023 v 8:00 | Karma: 10,27 | Přečteno: 307x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v bytové politice. Epilog?

Mám obavy, že o epilog nejde. Nevšímavost politiků s rituálními tanci okolo "rozvratu" veřejných financí dává prý vládě titul neřešit nic jiného. Ne, nechci tu situaci zlehčovat. Ale pokračování tohoto příběhu je rizikem.

12.5.2023 v 9:00 | Karma: 6,25 | Přečteno: 149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivan Přikryl

Zoufalství českých politiků v oblasti bydlení- pokračování čtvrté.

Další pokus přimět vládu a politiky se odehrál v roce 2018. Kdybych měl publikovat všechny materiály té doby, tak už by to zoufalství bylo chronické. Kdo opravdu tu sérii článků čte chápe, že jasně říkají co je třeba. Dodnes marně

11.5.2023 v 10:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 162x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Noc dlouhých nožů zbavila Hitlera opozice. Uteklo od té doby už 90 let

30. června 2024  3:05

Jen rok poté, co se Adolf Hitler stal říšským kancléřem, nechal zlikvidovat své poslední odpůrce ve...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 194
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 906x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik