Dostupné bydlení v New Yorku ano, v Praze ne?

V posledních týdnech se zdálo, že se blýská na lepší časy. Revidoval se program pro případnou společnou vládu ale dopadlo to, no neblaze. . Koukám na stanici ABC News a přeji si aby naši politici všech stran článek přečetli.

Dívám se na večerní zprávy televize ABC News. Informují o dostupnosti bydlení v New Yorku.

NYCHA (New York City Housing Authority) od svého založení v roce 2014 financovala 87.557 cenově dostupných bytů. Jen v roce 2017 samotná administrativa města financovala 24 536 cenově dostupných bytů – překonala tak rekord všech dob.

Radí potřebným, aby, pokud chtějí získat informace k těmto příležitostem, navštívili nový městský portál pro dostupné bydlení. Tam můžete najít cenově dostupné bydlení, vyhnout se vystěhování nebo pronásledování nájemníků, získat pomoc při placení bydlení, ohlásit stížnost na bydlení a další. Téměř cituji.

Starosta Bill de Blasio nedávno vydal dokument „Bílý dům New York 2.0“, který představuje nové nástroje na vybudování a uchování cenově dostupných domů pro 300 000 rodin v New Yorku – do roku 2026.

Pak si pustím ze záznamu ČT 24 přes internet. Pan premiér řeší s panem prezidentem, zda po půl roce udělat vládu s Okamurou, Filipem, hádají se dámy v Událostech a snaží se obhájit nemožné. Jsme divná země.

Pro dostupnost bydlení neděláme nic více než 27 let. Život zde v USA se na první pohled s nikým nemazlí, drahá lékařská péče, drahé bydlení…ale existují konkrétní sociální programy a primátorka Krnáčová i její náměstek Dolínek nemají pro lidi v potížích kromě Titaniku na Vltavě vůbec nic.

Byl jsem plný naděje, když jsme připravovali společný program pro případnou společnou vládu, neboť i současní politici se dostupného levnějšího bydlení bojí, neví, jak to uchopit. Já již toho v životě viděl hodně a v mnoha zemích Evropy, Ameriky, třeba i v Kanadě bychom se mohli učit.

 

Ale zas se budeme jen dohadovat a ztrácet čas v práci pro lidi. Mnozí si oddechnou, protože změna v mnohých oblastech, zejména v bydlení, si vyžádá dost odborné práce a politici si nechtějí přiznat, že toho o moderních systémech mnoho nevědí.

Že budu závidět i Newyorčanům sociální programy v bydlení jsem dlouhá léta netušil. Probudí se politici z těch podivných křečí, kdy se vedou řeči ale čas běží marně dál?

Co vy na to, politici všech stran? Mlčeti zlato?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivan Přikryl | středa 11.4.2018 9:00 | karma článku: 25,66 | přečteno: 1743x