Jak být zdravá a vitální do 100 let.

Mít železné zdraví by chtěl mít skoro každý. Cesta k němu je velmi jednoduchá. Jen je třeba chtít. Přestat se vymlouvat a začít pro sebe něco dělat. Trochu přemýšlet, něco nastudovat. A hlavně se tím řídit v každodenním životě.  

V první řádě se člověk musí k něčemu takovému pevně rozhodnout. U mě byla impulsem předčasná smrt blízkého člověka. Předčasná ale naprosto nevyhnutelná. Kombinace špatného životního stylu a špatných rodinných vztahů. Absence jakéhokoli koníčku, který by do života vnášel radost. A povaha, která tohle všechno dopustila.

Díky tomuto špatnému příkladu byla moje motivace pevná jako skála.

 Svému rozhodnutí žít zdravě a harmonicky je nutno přizpůsobit svůj život. Krátkodobě i dlouhodobě. Sehnat si příslušné informace a průběžně je doplňovat.

Na základě získaných informací si vypracovat vlastní styl stravování, pohybový režim, způsob zvládání stresu. A především, snažit se porozumět lidem. Protože kvalitní mezilidské vztahy dokáží zázraky.

 Je důležité umět svůj zdravý životní styl asertivně obhájit před ostatními. Chronický požírač vepřových řízků a uzenin všeho druhů nebo milovnice tučných sladkostí nemohou zdravý životní styl pochopit a velmi pravděpodobně ho budou zesměšňovat. Občas i dost agresivně. Budou vás pomlouvat. Budete za exota. Ale, v dlouhodobém horizontu budete zdravější a velmi pravděpodobně i šťastnější. A na dosahování svých cílů budete mít více sil a energie.

 Na druhé straně, občasné přiměřené porušení třeba stravovacích pravidel ze společenských  důvodů může být vhodnější, než sveřepě trvat na svém a urazit někoho, kdo se snažil nás pohostit, jak nejlépe uměl.

 Ve  vztazích s lidmi je vhodnější dávat přednost těm, kteří čas pozornost nebo citovou investici vrací. A vyhýbat se těm, kteří jsou zvyklí vše brát jako samozřejmost a umějí si jenom brát.

 A je výhodou co nejlépe znát sám sebe. A mít se rád.

 Zdá se Vám to známé, jednoduché až banální? A řídíte se podle toho? A jak často?

 Cesta k železnému zdraví a vitalitě je pro mě báječnou a dobrodružnou cestou sebepoznání.

Můžete na tuhle cestu jít se mnou.

Výše uvedené berte jako ochutnávku a pozvání.

Pokračování příště. 

Autor: Dana Příbanová | pondělí 1.12.2014 22:01 | karma článku: 12,77 | přečteno: 680x