Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Další neuvěřitelná novácká manipulace!

Proboha! Co to bylo? Neudržel jsem se a vykřikl tato slova po skončení včerejšího, odporně zmanipulovaného televizního duelu Bém – Kaplický na Nově. Samozřejmě šlo o Národní knihovnu na Letné. Po dlouhé době jsem se zase styděl do hloubi duše za příslušníky novinářské profese, mezi něž patřím.

Upřímně řečeno, onu necelou půlhodinu jsem doslova protrpěl. A to jsem prosím spěchal přes půl republiky, abych tento duel stihl shlédnout. Pavla Charvátová sice naoko vypadala suverénně, ale tzv. besedu naprosto nezvládla. Možná jí však křivdím a za vším stojí typická novácká dramaturgie. Besedu si totiž pěkně po svém řídil pan primátor Bém, který do omrzení opakoval své lži o jakýchsi zásadních změnách v územním plánu a architekta Kaplického neustále stavěl do role poučovaného školáčka. Noblesní pan architekt jen zíral na Bémovy drzosti a vzhledem k tomu, že nedostal téměř žádný prostor k vyjádření, myslel si asi své.

A onen hrubý zásah do územního plánu, kterým Bém tak operuje a považuje jej za tragédii? Stačí se podívat do zápisů ze zastupitelstev městských částí Prahy a každý zjistí, že k mnohem zásadnějším změnám v územních plánech dochází téměř dnes a denně. Tiše, bez povyku a bez zájmu médií. To se ovšem jedná o podnikatelské objekty, které budou na rozdíl od Národní knihovny přinášet zisky.

Vrcholem všeho byl nesčíslněkrát opakovaný, ale stále fungující novácký trik s diváckými anketami. V předtočených vstupech se objevovali především dělníci, rolníci a sporadicky i pracující inteligence, řečeno slovníkem dávno minulým. Je pochopitelné, že traktoristovi, natěrači, nebo proslavenému nováckému porotci ze Superstar Hejmovi, architektonické kouzlo Kaplického návrhu neřekne zhola nic. Po nekonečné řadě těchto amatérských hodnotitelů, pro které je knihovna hnusem, dostane slovo jediný odborník a zastánce návrhu, architekt David Vávra a ejhle, než stačí svůj názor doříci, Nova jej ustřihne v půli věty.

Řediteli Národní knihovny Vlastimilu Ježkovi, který je nyní v zoufalé situaci, mohu poradit jediné. Když si tento národ dokázal za své peníze postavit Národní divadlo, měl by si poradit i s Národní knihovnou. Veřejná sbírka by mohla být prubířským kamenem národní jednoty. Rád do ní přispěji.

Autor: Pavel Preucil | pátek 19.10.2007 0:01 | karma článku: 21,15 | přečteno: 2600x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Michal Horáček jako dobrotivý král Michal I?

Osobně si Michala Horáčka velmi vážím, ale jako prezidenta republiky si jej představit nedovedu. O prezidentovi mám představu jako o silné, nekompromisní osobnosti s jasnými názory a takovou osobností rozhodně není.

5.6.2016 v 0:00 | Karma: 18,72 | Přečteno: 291x | Diskuse| Politika

Pavel Preucil

Čeští prezidenti jako lovná zvěř?

Hon na odcházejícího prezidenta Václava Klause, usilovně podporovaný masívní mediální masáží, byl směšnou pomstou, připravovanou už delší dobu a bohatě zaplacenou určitými lidmi. Jejich jména se objevila i na veřejnosti a dnes už nejsou žádnou neznámou. Svět si z nás dělal legraci a máme za humny pořádnou ostudu. Václav Klaus nebyl žádný svatoušek a má na krku řadu úletů, ale velezrada? Ani náhodou! Nyní je na řadě čerstvý prezident Miloš Zeman. Ten se ani nestačil na Hradě rozkoukat a už po něm jde další parta lovců lebek, mávajíc v rukou protestní peticí.

13.3.2013 v 8:26 | Karma: 42,99 | Přečteno: 3983x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Kam se poděl jedlý chléb?

Podivná hmota gumovité konzistence, s chutí, připomínající ponejvíce zkvašené piliny, už zcela zdomácněla na pultech našich obchodů. Tvary má rozmanité, názvy také, i cenami se značně liší, ale z jakési zvláštní setrvačnosti se jí stále říká chléb. Kupodivu to lidé kupují a dokonce i jedí!

10.12.2012 v 15:15 | Karma: 33,58 | Přečteno: 2774x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Kapitalismus, socialismus a církve. Nebezpečné zapomínání

Český národ má zvláštní náturu. Na to, co se mu nehodí, rád zapomíná a naopak stále oživuje vzpomínky na to co, se mu zrovna hodí do krámu. To je průvodní jev posledních let, kdy jsme se vymanili z područí komunistického molocha jménem SSSR a vydali se vlastní cestou, cestou ryzího spotřebního kapitalismu. Zapomněli jsme na to, jakým dravcem byl kapitalismus od 19. století, zapomněli jsme, jakým dravcem byla církev po celou řadu století. Rádi si však připomínáme pouhých 41 let komunistické nadvlády.

20.11.2012 v 6:30 | Karma: 29,26 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Poslanecký paskvil XXXL

To, že z poslanecké sněmovny vylézají velmi často nejrůznější paskvily, které je pak nutno opravovat, je téměř pravidelností. Tentokrát vypustili naši vzácní páni poslanci do světa další, jinak to nelze říci, než hovadinu. Podle novely zákona ministerstva školství by si měli učitelé, doprovázející děti na nejrůznější akce, jako jsou školní výlety, divadla, výstavy či sportovní podniky, tyto „ztracené“ hodiny odpracovat, aby za ně dostali zaplaceno. Která hlava dubová to vymyslela, mi bohužel není známo.

19.11.2012 v 13:19 | Karma: 35,71 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:36

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura v Česku udělá příští vláda, říká Fiala

2. května 2024  14:35,  aktualizováno  18:25

Dvacet let od vstupu do Evropské unie Česká republika stále nepřijala společnou evropskou měnu...

Na Plzeňsku hoří střecha sklárny. Zásah je komplikovaný, říkají hasiči

2. května 2024  18:22

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hoří v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.