Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Absolventi - spodina společnosti?

Nový zákon o zaměstnanosti platí už od roku 2004. Jeho dopady na absolventy škol byly sice později poněkud zmírněny, ale žádný z poslaneckých mozků nebyl bohužel tak inteligentní, aby si dokázal představit, jak dalekosáhlé dopady bude mít nový zákon na mladé lidi v případě krize, která dnes mává s trhem práce.  

Absolventi škol musí mít podle nového zákona odpracováno minimálně šest měsíců, aby dosáhli na podporu v nezaměstnanosti. Řada škol, zejména internátních učilišť, však svým studentům brigády během studia neumožňuje. Zbývají tedy prázdniny. Poslední dva roky však byla situace na trhu brigád zoufalá a dnes už student nemá vůbec žádnou šanci. Přednost mají samozřejmě stálí zaměstnanci. Pokud se přesto stane zázrak a nějakou brigádu student sežene, firma mu nabídne pouze dohodu o provedení práce, což se do odpracované doby pro nárok na podporu nepočítá. Chytře vymyšleno, že?

 

Letos školy vychrlily přes 30 000 absolventů a při současném stavu na trhu práce, máme rázem 30 000 nezaměstnaných mladých lidí, kteří by chtěli pracovat, ale jsou naprosto bez šance. Podnik, který dnes dá přednost absolventovi, před zkušeným pracovníkem s praxí, snad v tomto státě ani neexistuje. Jednotlivé strany se v předvolebním boji předhánějí lákavými nabídkami a slibují občanům modré z nebe. Ani jedna však nebere v potaz katastrofální situaci, do které se dostávají mladí lidé, kteří vstupují do praktického života. Je ostudou tohoto státu, jak se k nim chová.

 

Pokud vám v nynější předvolební kampani maže některá ze stran med kolem huby, slovy „myslíme na mladé“, jde o bohapustý žvást. Ani jedna z nich nemá v programu racionální řešení, jak pomoci absolventům při startu do nového života. Slavný zákon o zaměstnanosti přinesl jediné – přenesl odpovědnost ze státu na rodiče. Absolventi nejenže nemají nárok na podporu nezaměstnanosti, ale pokud žijí s rodiči v jedné domácnosti, nemají ani nárok na jakoukoli sociální podporu. Stát automaticky předpokládá, že se o ně rodiče postarají. Ale co v případech, kdy je rodina na hranici životního minima, a přesahuje povolenou hranici třeba jen o korunu? Sociální podpora je pak nulová a celá rodina tře bídu s nouzí. Hezký start do života!

 

Jistě, někteří mladí lidé si našli kličku a zcela prostě se odhlásí z trvalého pobytu u rodičů a přihlásí se na obecním úřadě, jako bezdomovci. Je to ale řešení? To bylo cílem onoho zákona? Vytvářet armádu nezaměstnaných bezdomovců ve věku okolo dvaceti let? Tak mne v této souvislosti napadá myšlenka, že kdejaký cikán, vyhýbající se léta práci, si každý měsíc chodí pro nemalé sociální dávky a stát mu je ochotně vyplácí. (Upozorňuji, že nejsem rasista, mám výborného kamaráda (pracujícho!) cikána). Podle toho jsou tedy největší spodinou společnosti čerství absolventi. Ti nemají nárok vůbec na nic!

 

Ten, kdo tento zákon tehdy prosadil, jistý pan Škromach z ČSSD (to, abyste milí absolventi věděli, komu máte děkovat), patří k těm poslancům z povolání, kteří už o realitě praktického života nevědí zhola nic. Tak, jako 99% dalších poslanců, žije ve svém poslaneckém akváriu a přes jeho tlusté sklo nevidí, co se děje kolem. Jaká je tedy realita na trhu práce pro mladé lidi? Před psaním tohoto článku jsem si udělal prostřednictvím internetu několikadenní sondu v nabídkách práce. Prošel jsem stránky desítek pracovních agentur, serverů nabízejících práci i úřadů práce. Pro absolventy vysokých škol je situace ještě jakžtakž únosná a dá se při nízkých nárocích něco vybrat. Úplně jiná je však situace u absolventů středních škol, zejména odborných učilišť. Tam je to skutečná katastrofa a to jsem se soustředil na Prahu a Středočeský kraj, kde je prý nezaměstnanost nejnižší. Práce pro mladé lidi se středním vzděláním zkrátka neexistuje.

 

Nabídek práce jsou sice na webu tisíce, ale všechny spadají do dvou kategorií. Ta první se dá označit jediným slovem – podvod. To je záplava nabídek typu: „nepotřebujete vzdělání, staňte se generálním ředitelem a za měsíc už budete vydělávat 100 000 euro měsíčně“. Nebo „staňte se milionářem, nepotřebujete nic jiného, než chuť do práce“ a podobné nesmysly. Ty chrlí každodenně zejména inzertní noviny Annonce, ale zaplavují i webové stránky pracovních serverů. Pokud na podobný inzerát někdo naletí, dozví se, že jde o klasický multilevel marketing, tedy o nic jiného, než známé letadlo. Do této kategorie podvodných nabídek patří i všechny inzeráty, nabízející práci doma, na internetu. Pro zájemce o tuto práci jedna rada. Pokud není v inzerátu uveden přímo název firmy, která nabízí práci doma, po internetu, jde 100% o podvod! Solidní internetové firmy se za svoji adresu, či jiný konkrétní kontakt nestydí.

 

Druhá velká část inzerátů spadá do kategorie, pro kterou nepotřebujete vůbec žádné vzdělání a to střední odborné je vám úplně nanic. Prostě ztracené tři, nebo čtyři roky. To jsou zejména místa u bezpečnostních agentur, nejrůznější nabídky na pomocné práce, úklid, pomocní dělníci, pokladní v supermarketech a podobně. Ne každý absolvent dělal školu jen proto, aby se dozvěděl, že by mu vlastně stačilo základní vzdělání. Spoustě z nich ale nezbude, než některé z těchto nabídek využít. A znovu musím položit otázku. Bylo cílem onoho paskvilu, nazývaného zákon o zaměstnanosti to, že absolventi nenajdou zaměstnání ve své odbornosti, ale jsou nuceni vykonávat podřadné práce? Bez kvalifikované praxe ztrácejí velmi rychle svou odbornost, a pokud by se někdy našla pro ně pracovní příležitost v oboru, nikdo je bez odborné praxe nepřijme.

 

Tento stát vůbec není chudý, jak se nám snaží namluvit vládní ekonomové. Je bohatý až, až. Stačí se podívat na miliardy, které tečou do pokladen politických stran, na další miliardy, které jdou do přebujelé vládní administrativy, na miliardy, které jsme zbytečně utopili v půlroce našeho předsednictví EU, nebo na miliardy, utopené v nesmyslných projektech, jako jsou podivné armádní nákupy, které dodnes nikdo nevysvětlil. Není divu, že mladým lidem je proti srsti, když vidí jistého pana Topolánka, chrochtajícího na milionářské jachtě ve společnosti party zazobanců a lobbistů, když oni nezavadí o slušnou práci ve svém oboru.

 

Pro lidi typu Topolánka, Škromacha, Lišky, Paroubka či Kalouska, jsou mladí absolventi škol pouhým póvlem, který nestojí ani za řeč. Od nich se nedá podpora mladých lidí čekat. Pokud by chtěli situaci skutečně řešit, museli by udělat příslušná opatření už včera. A to už bylo nejspíše také pozdě. O krizi víme už rok a tato situace nezajímá ani jednoho z politiků. Dokonalým příkladem arogance se předvedl bývalý ministr Nečas, který do novely zákona o zaměstnanosti právě před rokem, ještě v srpnu 2008 prosadil, že mladí lidé do 25 let už nejsou považování na trhu práce za znevýhodněnou skupinu žadatelů! Prý je pro ně práce nadbytek. Zářný příklad práce úředního blba.

Je opravu načase, aby se tito partajníci z povolání vrátili konečně do reality normálního života. Myslím si, že v nadcházejících podzimních volbách by si každý měl pořádně rozmyslet, komu dá svůj hlas.

Autor: Pavel Preucil | čtvrtek 13.8.2009 6:52 | karma článku: 44,00 | přečteno: 9250x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Michal Horáček jako dobrotivý král Michal I?

Osobně si Michala Horáčka velmi vážím, ale jako prezidenta republiky si jej představit nedovedu. O prezidentovi mám představu jako o silné, nekompromisní osobnosti s jasnými názory a takovou osobností rozhodně není.

5.6.2016 v 0:00 | Karma: 18,72 | Přečteno: 291x | Diskuse| Politika

Pavel Preucil

Čeští prezidenti jako lovná zvěř?

Hon na odcházejícího prezidenta Václava Klause, usilovně podporovaný masívní mediální masáží, byl směšnou pomstou, připravovanou už delší dobu a bohatě zaplacenou určitými lidmi. Jejich jména se objevila i na veřejnosti a dnes už nejsou žádnou neznámou. Svět si z nás dělal legraci a máme za humny pořádnou ostudu. Václav Klaus nebyl žádný svatoušek a má na krku řadu úletů, ale velezrada? Ani náhodou! Nyní je na řadě čerstvý prezident Miloš Zeman. Ten se ani nestačil na Hradě rozkoukat a už po něm jde další parta lovců lebek, mávajíc v rukou protestní peticí.

13.3.2013 v 8:26 | Karma: 42,99 | Přečteno: 3983x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Kam se poděl jedlý chléb?

Podivná hmota gumovité konzistence, s chutí, připomínající ponejvíce zkvašené piliny, už zcela zdomácněla na pultech našich obchodů. Tvary má rozmanité, názvy také, i cenami se značně liší, ale z jakési zvláštní setrvačnosti se jí stále říká chléb. Kupodivu to lidé kupují a dokonce i jedí!

10.12.2012 v 15:15 | Karma: 33,58 | Přečteno: 2774x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Kapitalismus, socialismus a církve. Nebezpečné zapomínání

Český národ má zvláštní náturu. Na to, co se mu nehodí, rád zapomíná a naopak stále oživuje vzpomínky na to co, se mu zrovna hodí do krámu. To je průvodní jev posledních let, kdy jsme se vymanili z područí komunistického molocha jménem SSSR a vydali se vlastní cestou, cestou ryzího spotřebního kapitalismu. Zapomněli jsme na to, jakým dravcem byl kapitalismus od 19. století, zapomněli jsme, jakým dravcem byla církev po celou řadu století. Rádi si však připomínáme pouhých 41 let komunistické nadvlády.

20.11.2012 v 6:30 | Karma: 29,26 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Poslanecký paskvil XXXL

To, že z poslanecké sněmovny vylézají velmi často nejrůznější paskvily, které je pak nutno opravovat, je téměř pravidelností. Tentokrát vypustili naši vzácní páni poslanci do světa další, jinak to nelze říci, než hovadinu. Podle novely zákona ministerstva školství by si měli učitelé, doprovázející děti na nejrůznější akce, jako jsou školní výlety, divadla, výstavy či sportovní podniky, tyto „ztracené“ hodiny odpracovat, aby za ně dostali zaplaceno. Která hlava dubová to vymyslela, mi bohužel není známo.

19.11.2012 v 13:19 | Karma: 35,71 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Kvůli změnám klimatu nepřibývá tornád, jen se více dokumentují, říká expert

5. května 2024  9:17

Tornáda jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.