Vymrskali jsme ODS, ČSSD a komunisty. Je to ale vítězství?

Mnozí z nás stále žijí v přesvědčení, že jakékoli volby mohou něco změnit. Místo zavedeným profláknutým politickým stranám dáváme hlas těm nově vzniklým – a pak se zase divíme, že se nic nezměnilo, jen ke korytům přišli noví pašíci…

Vzpomeňme si, jak jsme za posledních pětadvacet let důvěřovali v celostátních volbách těm „novým“, co měli vnést do politiky svěží a nezkorumpovaný  směr. Doufalo se ve sládkovce a ODA, pak v Unii Svobody, SNK – ED, v Zelené, Věci Veřejné, nyní v ANO či Úsvit. Nikdo se nikdy nezabýval tím, kolik se v těch stranách a pidistranách nacházelo měničů kabátů, a nikdo se ani nedivil, když se profláklé  obličeje objevily zase někde jinde. Budiž, to je vysoká politika, tady volíme všeobecně, nicméně v regionálním měřítku by se dal od voličů očekávat přísnější metr. U nás v Praze 7 se tak však nestalo a občané si v loňských komunálních volbách zase naběhli.

Šlo to jednoduše. KDU-ČSL se přejmenovala na „něco“ s Prahou 7, Zelení zvolili stejnou taktiku, také měli „něco a Praha 7“. Ovšem v pražských komunálních poměrech se stalo cosi naprosto neuvěřitelného – „Něco“ KDU-ČSL získalo ve zdejším zastupitelstvu absolutní většinu a „něco“ Zelení je doplnili, voliči totiž netušili, že volí zavedené strany. Dosavadní vládnoucí parta složená z ODS, ČSSD, KSČM a části Zelených dostala v komunálkách úplně na zadek. Poprvé v historii Prahy 7 se také stalo, že se do zdejšího zastupitelstva nedostal zástupce KSČM.

Po komunálních volbách nastala v Praze 7 euforie. Vyhráli mladí, nová rada má věkový průměr lehce nad třicet let. Noví vládci hned začali hlásit průhlednou politiku, čistá výběrová řízení, každý občan se prý může zapojit a rozhodovat o dalším skvělém rozvoji sedmého obvodu.

Bohužel se odehrálo to, co se v politice často stává. Předchozí vedení Prahy 7 uzavíralo nevýhodné a předražené smlouvy na to či ono - nynější šéfové je ruší. Srdce občana-voliče by mohlo zaplesat, kdyby…

…kdyby to nové vedení, co chtělo být tak průzračně čisté, nepřihrávalo kšefty těm, kteří jej před volbami podpořili. Nyní se maximálně ušetří pár stovek z těch desítek tisíc, o které byly nabídky té předchozí party nadhodnoceny.

Poučení na závěr: Je zřejmé, že předchozí koalice ODS atp. se na Praze 7 obohacovala, ale nasytila se a ke konci volebního období už loupila jen skromně. Teď nastoupila nová, čerstvá generace nenasycených „vůdců“ a dá se očekávat, že si bude chtít napravit chuť. Místostarosta Prahy 7 už poptává nový byt, konečně má skvělý a pravidelný příjem.

Občan-volič (zřejmě se tento případ nebude týkat jen Prahy 7) holt zase podlehl laciným předvolebním slibům, které nikdy splněny nebudou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Presler | úterý 10.2.2015 18:31 | karma článku: 19,27 | přečteno: 1433x