Velkým dárkům pro politiky se říká pozornost, malým drzost

Největší průšvih však je, když se o „dárku“ dozví třetí osoba, pak se tomu říká korupce. A jít na nějaký úřad s „maličkostí“ se rovná rozsudku smrti. Alespoň tak je to uvedeno v Murphyho zákonech.

Dva kamaradi. Neuberg si to uziva, jeste netusi, ze ho za rok ci dva zavrou. Langer je jako vzdy z obliga...

Že se v tomto státě krade je věc všeobecně známá. Občas někoho zavřou, sem tam i někoho odsoudí na pár měsíců či let do kriminálu, ale miliardy jsou rozkrádány i nadále - a to přímo před zraky veřejnosti. Stát vyhazuje obrovité peníze a pak tvrdí, že je nemá a jeho skvěle placení politici přemýšlejí, jak je z občanů vykopat. Potřebujeme několik miliard na to, aby náš vzdušný prostor ochraňovaly grippeny, potřebujeme stamiliardy do vylepšení železniční sítě, aby po kolejích jezdily předražená a zastaralá pendolína rychlostí 160 km/h, pak jste z Prahy v Budějovicích o pár minut dřív, ovšem celá trať musí být obklopena betonovým plotem. Tady rozkradl ty peníze stát, budiž. Ale proč je to kradení ještě vyhlášeno jako něco úžasného, co přinese prospěch nám všem? Nevolám po tom, aby se třeba do Budějovic jezdilo volskými potahy, ale při současné malé vytíženosti železniční přepravy se mi zdá ta velkorysá přestavba zcela zbytečná. Nebo snad chce někdo tvrdit, že se všichni vzdáme automobilů a začneme jezdit vlakem? A pokud ano, jaká bude finanční návratnost tohoto experimentu?

Jak jsem již naznačil, když krade stát, jsem ochoten to ještě tolerovat, s tím nic nenadělám. Ovšem když si uvědomím, že se takhle krade způsobem dolů, tedy v mém konkrétním případě STÁT-PRAHA-Městská část Praha 7, si uvědomuji tu nechutnou rozhazovačnost státních a nižších orgánů. A jsem u mé rodné Prahy 7, vezměme ji jako příklad.

Zdejší starosta Marek Ječmének (ODS), zkrachovalý podnikatel, má skvělé trabanty v podobě místostarostů ze své strany a ČSSD, což kryje členka KSČM coby předsedkyně kontrolního výboru za zhruba 50 000 Kč měsíčně. Ano, koalice jsou různé, ovšem Praha 7 má nějaký rozpočet. Tragédie je v tom, že ten rozpočet se musí nějak utratit, tak nám z parčíku udělají betonovou poušť, opravuje se již opravené, pod záminkou práce s mládeží se financuje druholigový fotbalový klub, jehož předsedou je místostarosta Josef Neuberg, ale mládež na hřiště nesmí ani náhodou.

Praha 7 si rovněž zakoupila horskou chatu v Krkonoších za 16 milionů, prý pro úředníky, byť již jednu vilu vlastní v Jizerských horách. Samozřejmě, kromě Neuberga a starosty do Krkonoš nikdo nejezdí, tak se chata pronajala za deset tisíc měsíčně soukromníkovi, tedy prodělečně. Čeká se, že místostarosta Neuberg si pak tuto „nevýdělečnou“ chatu koupí za pár tisíc do osobního vlastnictví, aby Praze 7 „ušetřil“ zbytečné výdaje.

Samotnou kapitolou je výstavba nové radnice Prahy 7, na čemž trvá starosta Ječmének. Původně ji chtěl postavit za 1,5 miliardy korun a zadlužit městskou část na sto let dopředu, opozice mu to zkrouhla na půlku, tedy 750 milionů Kč. Ale jak si cvrlikají vrabci na střeše, 10% ze zakázky jde do kapsy zadavatelů. Ječmének a jeho parta si tak přijdou na hezkých 75 milionů (možná i víc, přátelská firma dá i 15%), jsou tedy zajištěni až do smrti.

A něco takového se děje v každém městě a téměř v každé obci v této republice. Kdyby politici nekradli, alespoň tak okatě, žilo by se v tomto státě dobře a daně by mohly být poloviční! Fakt nás musí tahle parta nemakačenků beztrestně odírat?!

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Presler | pátek 13.12.2013 9:24 | karma článku: 19,99 | přečteno: 738x