Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Údolí chrastících duchů

Fakt už mě nebaví ty neustálé politické hrátky, do kterých je zatahována většina obyvatelstva, zatímco duo postarších chlapů, co mění názory stejně lehce jako manželky, nás přesvědčuje, že právě pod  jejich vedením bude lépe.  Samozřejmě lépe bude jen jim, a tak to hoďme za hlavu. Vezměte psa, manželku, děti či kamarády a vyrazte ven do přírody, třeba tam, kde vám ty nabubřelé papaláše z panoptika klaunů zvaného Parlament a Senát připomene jen trampské pojmenování: Údolí chrastících duchů.

Možná byste doma v kredenci ještě

nalezli skleněnou nádobu s plastovým držákem, předchůdkyni to nynější rychlovarné elektrické konvice. Sloužila k ohřevu vody, případně mléka či čaje na přímém ohni a kdesi na jejím boku se skvěl nápis Simax. Možná jste někdy trempovali, případně vaši předci, a pokud ne, možná znáte vlakovou zastávku Posázavského pacifiku Samechov nedaleko Chocerad. A možná se nyní ptáte, jak spolu souvisejí slova tramping a varná konev. 

Odpověď začněme hledat na nádraží v Samechově, které má tu zvláštn

ost, že sousedí přímo s osadou Růženín a samotný Samechov je odsud vzdálen dva kilometry. Podobných stanic je v celém Posázaví mnohem více, Pyšely jsou v Čerčanech, z Kamenného Př

ívozu či Jílového je to k železnici také pěkná zacházka.

Tato situace vznikla již při projektu trati, který se posléze upravoval podle přání a hlavně finančních možností tehdejších lobbistů.

V Samechově existovala zhruba od poloviny 19. století sklářská huť, víceméně neúspěšná. Vystřídalo se v ní mnoho majitelů, porůznu pak krachujících, až ji roku 1902 získal Arnošt Pryl. A světe, div se, jakousi náhodou sklárna toho roku vyhořela (pojistné?) a začala se budovat úplně znova. To sem již začal pravidelně jezdit vlak a Arnošt Pryl nechtěl, aby byl jeho nový podnik spojován s neúspěšnou a několikr

át zkrachovalou fabrikou, proto nazval novou huť podle své manželky Růženy jednoduše Růženínem.

Novému provozu se zadařilo, stav zaměstnanců dosahoval v nejlepších letech po první světové válce až ke třem stům osob a odlévalo se v deseti pecích. V Růženíně došlo k výstavbě řadových domků pro rodiny sklářů, připomínajících dnešní satelitní městečka, ale s lepším územním členěním. Po znárodnění se dostala sklárna do koncernu Kavalier Sázava a vyrábělo se v ní laboratorní sklo. V roce 1957 se zde odlévaly komponenty pro „zpívající fontánu“, která zdobila vstupní pavilon československé expozice na světové výstavbě Expo ´58 v Bruselu. Fontána pak byla přenesena do Nitry, kde chátrala a musela být v nedávné době vysokým nákladem restaurována. Nyní je v majetku Národní galerie. Výroba v Růženíně skončila v roce 1993, nyní jsou zde sklady a dodnes funkční železniční vlečka.

Za areálem sklárny začíná táhlé údolí, kterým protéká Vodslivský potok. Najdeme zde několik trampských osad, do nichž se jezdí již od roku 1924.

V Dějinách trampingu od Boba Hurikána se dočteme, že první návštěvníci nazvali místo Údolí chrastících duchů, prý podle jedné z chat, kde bývalo tak veselo, až se třásla a chrastila v základech. Později došlo k přejmenování na Zářivé údolí. 

Mnoho zdejších chat je již novodobě upraveno, na střechách lze často spatřit i satelitní antény, jiné naopak pečlivě dodržují styl dvacátých a třicátých let minulého století. Co však překvapuje je to, že některá seskupení mezi sebou často nemají prochozenou pěšinu podél potoka, ač jsou od sebe sruby vzdáleny jen třeba padesát metrů. Jako by nynější majitelé nepěstovali sousedské styky, k jejich sídlům pouze vedou odbočky z hlavní cesty, vinoucí se lesem kus nad potokem. 

Zhruba po dvou kilometrech stoupání narazíme na žlutou turistickou značku, která nás dovede k myslivně Vestec. Odtud vede pohodlná neznačená cesta vesničky Samechov, která je dnes součástí Chocerad a žije zde sto dvacet stálých obyvatel. Protože tu končí silnice, je v obci netušený klid. Na návsi stojí kaplička, jež je zároveň i pomníkem padlých v první světové válce. Jako připomenutí nových časů stojí v jejím těsném sousedství několik kontejnerů na odpadky… Po málo frekventované silnici se můžeme vrátit na nádraží Samechov, které je však v těsném sousedství sklárny a osady Růženín. 

 

P.S.: Pro některé z kolegů bloggerů je vkládání obrázků do textů těžkým oříškem, jak vyplývá z některých příspěvků na interní diskuzi. To bylo pro mě výzvou, tudíž jsem to zkusil také. Teď už vím, že špatně, ale co s tím nadělám! Děkuji za pochopení.

  

Autor: Aleš Presler | pátek 11.9.2009 0:55 | karma článku: 17,61 | přečteno: 1905x
  • Další články autora

Aleš Presler

Senioři zachránili topící se ženu. Zásluhy si však připsali hasiči.

Byla by to historka okresního formátu, jak říkávali pánové Š+G, jenže tahle pojednává o povrchnosti těch, jejichž úkolem je informovat širokou veřejnost.

3.2.2019 v 8:52 | Karma: 34,12 | Přečteno: 1718x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Před dvěma roky spáchal sebevraždu bloger Jaroslav Janota (upravený text).

„Samozřejmě jako rozpočtové odpovědný občan vím, jak se legálně vyhnout nástupu do vězení a ušetřit tak českým daňovým poplatníkům náklady za můj pobyt ve věznici s ostrahou. Bohužel tento způsob je opravdu až příliš definitivní.

20.1.2019 v 21:34 | Karma: 32,00 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Svobodu, anebo smrt! Před dvěma lety spáchal sebevraždu bloger Jaroslav Janota.

„Když vás někdo záměrně a bůhví z jakých malicherných příčin připraví o vaši svobodu, zbývá už jenom smrt. Je lépe čestně a svobodně zemřít, než existovat jako otrok. Nejhorším druhem otroctví je totiž otroctví dobrovolné.“

19.1.2019 v 21:31 | Karma: 35,85 | Přečteno: 1926x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Tři upálení Janové: Hus, Palach a pozapomenutý Zajíc. Hrdinové, anebo „jenom“ sebevrazi?

Na výročí upálení Mistra Jana Husa máme pracovní volno, o Janu Palachovi se s blížícím padesátým výročím jeho smrti hojně píše, o filmech nemluvě, zatímco Jan Zajíc zůstává spíše regionálním hrdinou.

12.1.2019 v 8:46 | Karma: 28,40 | Přečteno: 796x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Pražák ve venkovské hospodě. Očekává služby jak v Alcronu, ale za čtvrtinové ceny.

To bylo tak. Pražák si vyjel do nejmenované vesnické hospody a nevítali ho před ní hostesky s chlebem a solí. A uvnitř ho čekala celá další řada příkoří.

9.1.2019 v 9:23 | Karma: 37,58 | Přečteno: 3037x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17

Desetitisíce Francouzů dnes vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Dny v týdnu vidí barevně. Obrazy nelze číst logicky, říká malířka Klára Sedlo

15. června 2024  18:01

Už na vysoké škole se seznámila se svou současnou kurátorkou a začala se uměním naplno živit....

KOMENTÁŘ: Zase školné? Opravdu chceme bariéru bránící ve vzdělání?

15. června 2024

Premium Už je to tu zas. Eurovolby jsou za námi, voliče zase nějaký ten měsíc nepotřebujeme, tak proč po...

Než do jídelny jdou raději do mekáče. Děti jedí hůře, pětina má nadváhu

15. června 2024  16:19

Nevyvážená strava představuje v Česku nejvýznamnější rizikový faktor zodpovědný za mnoho...

  • Počet článků 325
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3253x
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=475

Seznam rubrik