To je opravdu síla: Senátor Martin Mejstřík žebrá o peníze!

Bydlím v Praze 7 a mám tedy tu čest hlasovat v letošních senátních volbách. Na výběr mám celou přehršel známých osobností: Hudebníky Michaela Kocába a Petra Hanniga, doktory Klenera, Haindlovou, Stránského, Schwarze a samozřejmě současného senátora, který chce obhájit svůj post – Martina Mejstříka. 

Tak mu prispejte, senatorsky plat je maly...

O práci pana Mejstříka pro náš volební obvod jsem nikdy neslyšel - a nikdy jsem ho v Praze 7 ani neviděl. Vím jen, že chce zrušit komunisty a zavést jako státní svátek Velký pátek. Inu, proč ne, jen ta naše městská část, za kterou byl zvolen, vyšla z toho jaksi zkrátka. Martin Mejstřík si na nás vzpomněl až nyní, pár dnů před volbami a do poštovních schránek rozeslal tiskovinu pod názvem Mejstříkovy noviny. Na čtyřech stránkách se snaží občany přesvědčit, proč by mu měli opět dát svůj hlas. Nemohu vás ochudit o některé pasáže z rozhovoru, který je zde otištěn pod názvem Otázky pro Martina a uskutečnil jej Milan Podobský – Fefík:

V Senátu jsem tě zaregistroval většinou když šlo o prosazení Velkého pátku za svátek. Co jsi tam vůbec dělal?

Užíval peněz daňových poplatníků, přeci! No… na rozdíl od jiných mám  Senát jako své hlavní zaměstnání. A docela jsem si s ním vystačil. Nechápu ostatní kolegy, jak stíhají býtzároveň špičkovými lékaři, starosty, ba i primátory, odboráři, vinohradníky, sedláky, managery, profesory, rektory, advokáty atd. atd. a při tom zároveň vynikajícími legislativci, senátory, obhájci svých voličů… Jsem v práci, tedy v Senátu, od slunce východu do slunce západu, ba i daleko po něm, a pořád ti mám pocit, že nestíhám to, co bych chtěl či měl. Tak. A nebo taky nemusíš nic. Dle tvého založení. Můžeš sedět na baru, popíjet whisky a prosedět u ní své volební období. Máš-li za sebou tu správnou stranu, oni tě za šest let zvolí znovu. Neboj.

Senátoři pracují ve výborech, nejlépe v těch, aby mohli na státní útraty hodně cestovat. Ve kterých výborech ses angažoval ty?

Houby znáš, co je Senát. Můžeš být jen v jednom. Zato můžeš být v několika komisích. Nebo si třeba založit svou! A všichni cestují! Takže – jsem v lidskoprávním výboru, který ovšem řeší i vědu, kulturu, školství, petice… Umíme prostě všechno. Pak jsem byl v komisi pro rozvoj venkova  a v podvýboru (jo, máme také podvýbory, to jsem zapomněl!) pro státní vyznamenání. Tyhle už jsem opustil. Ale celou dobu pracuji v komisi pro krajany, poslední dva roky také v té, co zjišťuje, zda je KSČ(M) ústavní, či ne. Mno… snad na nic nezapomenu. První cesta byla do Albánie. Nezapomenutelné! Pamatuješ? Rádio Tirana? Úžasná země. Srbský Banát, Bělehrad. Portugalsko. Irsko. Slovensko, samozřejmě. Ale také USA, Kanada. A Island. A to jsem odřekl třeba Slovinsko, Švýcarsko, ale i Argentinu nebo Jemen. Hodně záleží na tom, jak tu cestu připravíme. Může jít opravdu jen o turistický zájezd, nebo o pracovní záležitost, kde máš program rozpočítaný na minuty a seš rád, když přistaneš v Ruzyni.

Tolik tedy ukázka z rozhovoru, který sice skvěle charakterizuje současnou situaci v Senátu, nicméně mne neinspiruje k tomu, abych svůj hlas dal právě někdejšímu studentskému vůdci.Největší šok mě však čekal v závěru Mejstříkova listu, kdy žádá po svých potenciálních voličích příspěvek na volební kampaň (viz repro v záhlaví tohoto textu). Pan MM je v Senátu šestý rok a domnívám se, že má plat natolik dostatečný, aby musel žebrat. Orientuji se trochu v polygrafické branži, tudíž vím, že ty jeho noviny ho přišly sotva na jednu měsíční mzdu. Připadá mi přinejmenším nechutné, že člověk, který je ve svém volebním obvodu téměř neznámý, se uchyluje k takovým prosbám. 

Závěrem prosím redaktory nejenom MFD, aby laskavě u kandidátů do Senátu v Praze 7 uváděli i tuto městskou část, nikoli jen Prahu 1. (Praha 7 má 40 000 obyvatel, Praha 1 sotva třetinu!) Děkuji.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Presler | pondělí 13.10.2008 16:08 | karma článku: 29,90 | přečteno: 4941x