Smutný konec týnecké továrny JAWA

Druhdy bezvýznamné městečko Tejnici si vybral za hlavní sídlo svého podnikání ing. František Janeček, zakladatel světoznámé motocyklové značky JAWA. Pozemky získal téměř za hubičky, v místě takřka bez průmyslu našel levnou pracovní sílu, vedla sem železnice a Praha byla blízko. Janeček plánoval, že se Týnec nad Sázavou (tak se dnes Tejnice jmenuje) stane městem s dvaceti tisíci obyvateli. Naplnění svých snů se nedočkal, zemřel v roce 1941, ovšem JAWA žila dál a i v době totality prosperovala jak ona, tak i obec.

Přišel rok 1989 s následnou privatizací, odbyt motocyklů klesal a firma se dostala do potíží. Nechci spekulovat o tom, co kdo způsobil či zda se do tehdejšího managementu dostali zlatokopové a krach zavinili záměrně. Jisté je, že obrovitý areál chátral a zůstala v něm v provozu jen lakovna. Občas se objevily nějaké plány na využití budov či obnovení výroby, nic z toho se však nezdařilo.

V loňském roce opuštěné budovy několikrát postihl záměrně založený požár, takže se rozhodlo o jejich demolici. Město Týnec má s areálem velké plány, prý zde vznikne muzeum motocyklů a spousta dalších pěkných věcí. Kdo chce, ať tomu věří. Muzeum bez původních budov, architektonicky hodnotných?!

Je mi to líto. Nejen Česká republika, ale i celý svět, tak přišla o významný hmatatelný kus své historie, jakou značka JAWA bezesporu představovala.

 

P.S.: Snímky zachycují stav areálu před týdnem. Omluvte jejich amatéřinu, nejsem umělecký fotograf, šlo mi jen o realitu. Kdo chce vědět více o historii Jawy a věcí s ní spojených, pak doporučuji web http://www.jawamania.info/default.aspx

Autor: Aleš Presler | čtvrtek 3.7.2014 17:05 | karma článku: 28,41 | přečteno: 3060x