Šlapka v kolébce českého trampingu

„Dějiny trampingu jsou vlastně dějinami českého národa za uplynulých sto let. Je v nich vše – nabytá svoboda i její opakovaná ztráta, prosperita i krize, budování a zapomínání demokracie, drobné lidské osudy, selhání...

...kolaborace, ale i velká hrdinství. Tramping se dotkl každého z nás. Ve třinácti dílech na jeho stoletou historii nahlédne nový dokumentární seriál Zvláštní znamení touha.“ Tak touto anotací propaguje své dílko veřejnoprávní televize, které nedávno odvysílal její druhý kanál.

 

Tři díly zmíněného „dokumentu“ jsem naštěstí zhlédl až poté, kdy jsme s turistickým oddílem Šlapka absolvovali výlet do trampského lůna nad někdejšími Svatojánskými proudy, která letmo popisoval – a dobře jsem udělal. Tak chaotickou změť obrazů, proloženou profláknutými tvářemi (historik Čvančara, investigativec Motl, ti snad už kecají do všeho) jsem dlouho neviděl a v legendární hospodě U Taterů bych všechny jeho tvůrce a spolutvůrce hrubě pozurážel. K tomu se ale dostaneme později.

Ve středních Čechách patří mezi nejoblíbenější rekreační zóny bezesporu oblast Slapské přehrady. Kromě tisíců chat zde nalezneme množství hotelů, penzionů, restaurací, hospod a jiných občerstvovacích zařízení, smůla je, že zimní sezona na rozdíl od Krkonoš či Šumavy turistickému ruchu nepřeje. Ale i v tomto období je zde co spatřit - a díky tomu, že listnaté stromy opadají, mnohem víc než v létě.

 

Legendární Svatojánské proudy se dávno skrývají pod vodami štěchovické přehrady, ale stejnojmenná naučná stezka je naopak novodobá. Lze ji absolvovat jednorázově, od hráze Slapské přehrady ke Štěchovicím či naopak, což vyhovuje uživatelům hromadné dopravy, automobilisté z TO Šlapka jsou však příznivci pěších okruhů. Svá vozidla zanechali v Třebenicích nedaleko slapské hráze a vydali se po modré turistické značce směr Ztracenka.

 

Osada Ztracená naděje za pár let oslaví sté výročí svého vzniku a pokud si její jméno zadáte do vyhledávače slavného strýčka Hůhla, vyrojí se na vás množství odkazů, které vás zahltí spoustou informací. Těžko k nim dodat něco nového, snad jen k onomu zmíněnému okruhu. Nejzajímavější partie naučné stezky se nacházejí právě mezi Třebenicemi a Ztracenkou, dál směrem ke Štěchovicím je to sice i nadále hezká procházka, ale poněkud fádní.

Blbé je, že modrá značka vás od Ztracenky vede ještě dva kilometry touto trasou, teprve pak zahne vzhůru do kopců, kde narazíte na asfaltku vedoucí zpět k přehradě. Lze to zkrátit o tři kilometry, ale musíte být velmi pozorní a raději se doptat domorodců, neboť ke zmíněné silničce můžete dorazit i přímo z osady krkolomnou pěšinou vedoucí mezi chatami. Je pochopitelné, že není značena, neboť osadníci nejsou příliš nadšeni, když se jim špacírujete po pozemcích, odkud jim vidíte přímo do ložnice.

 

Jakmile se ocitnete na vrcholu kopce, opět narazíte na modrou turistickou značku, která vás spolehlivě dovede nejen do Třebenic, ale hlavně nemůžete minout legendární trampskou hospůdku U Taterů. Rod Taterů ji provozuje již několik desítek let, dnes vás zde přivítá jejich potomek Pavel Tater. Právě odsud moderoval jeden díl z televizního cyklu Zmizelá Vltava Karel Čáslavský a právě tady vznikly některé sekvence seriálu Zvláštní znamení touha, aniž by hospůdka byla přímo zmíněna.

Co k tomu dodat? Snad jen to, že tu nečekejte jídelní lístek s desítkami gurmánských specialit, ale jen skvělou domácí polévku doplněnou specialitami trampskými – klobásami, párky, utopenci či nakládaným hermelínem. A samozřejmě sem můžete přivést i svého psa, v případě Šlapky i dva.

Tenhle výlet byl zkrátka fajn, Šlapka vřele doporučuje!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Presler | úterý 8.12.2015 9:21 | karma článku: 22,29 | přečteno: 1031x