Proč se cikán nestal úředníkem na národním výboru

Dneska se těmto institucím třeba v Praze říká honosně Úřad městské části, nicméně stále jde o potomky někdejších národních výborů jen s tím rozdílem, že od dob totality se v nich navýšilo personální obsazení přinejmenším dvojnásobně.

Taky clovek bez patricneho vzdelani,ale ma "papir". Je jedno, jestli na diplomu anebo na zadek. idnes

Úředníci na radnicích povětšinou přečkali to, čemu se eufemisticky říkalo sametová revoluce, většinou v poklidu a pokud nezemřeli či neodešli do penze, sedí na úřednických místech dodnes. V době totality se po zaměstnancích místních úřadů požadovala hlavně znalost příslušné problematiky a loajálnost ke komunistické straně. Dneska musíte být loajální hlavně k místní vládnoucí klice (a oni se vám tam kamarádí komunisti s ODS, ČSSD, KSČM a tak, dodejte si sami dle místa bydliště), nicméně ta vazba k získání úřednického místa na příslušném výboru vám pomůže.

Někdy se však stane, že ani politické špičky místní městské části nemají rodinného či stranického kandidáta na určitý post. (Tedy ne že by neměly někoho potřebného, ale ten plat asistenta odboru je z hlediska vládnoucích darmožroutů tak mizerný, že své věrné raději živí z nejrůznějších tunelů a ponechají ho v záloze pro lepší funkci.) V dnešní době poznamenané masovou nezaměstnaností je ale i špatně placené místo výhrou. Český stát ovšem rozehrál velkou hru, kdy celé skupiny obyvatel drží pod krkem a nechce je připustit ani k těm nižším funkcím z důvodu tzv. nedostatečného vzdělání. Tedy nejde o znalosti a schopnosti, nýbrž o to, na co má člověk „papír“ a je úplně jedno, jestli na svůj post stačí.

A teď k tomu cikánovi, nebyl to rom. Zajímal se o místo na odboru dopravy, kde by měl za úkol procházet ulice městské části, hlásit závady na dopravním značení, v zimě špatně uklizené ulice a podobně. Cikánovi bylo padesát plus, byl velmi inteligentní a svěřenou práci by vykonával poctivě. Ovšem vedoucí odboru dopravy, někdejší soudružka ve věku šedesát plus, vyučená švadlenka, ze které totalitní režim udělal šéfku, rozhodla, že na tohle místo „pochůzkáře“ je třeba někdo s vysokoškolským vzděláním.  Nevím, zda se někdo našel, důležité je, že cikán nezatrpkl a dnes dělá mnohem důležitější práci.

Tak abych to shrnul. Dnešní vládnoucí klika klade naprosto nesmyslné požadavky na vzdělání jen proto, aby rozdělila společnost na ty s „papírem“ a bez něj, aniž by přihlížela ke skutečným schopnostem toho kterého člověka. Jde jen o to rozdělit společnost tak, jak to dělala šlechta. Schopný člověk tím, že je bez „papíru“, je předem degradován a ztratil šanci na slušné místo. Samozřejmě, romové dokáží z tohoto přístupu těžit a vymoci si všelijaké výhody, ale normální cikán má smůlu.  A ještě větší smůlu mají běloši, těch se už nezastane nikdo, i kdyby vymysleli teorii relativity. Jsme tam, kde jsme byli před listopadem 1989. Jirkovi Schellingerovi taky chtěli zakázat zpívat jen proto, že neměl středoškolské vzdělání. Naopak Parkanová by mohla být za hvězdu, stejně jako guru Kalousek. Ona obrana, on finance, sice tragédie, papír mají sice na něco jiného, ovšem na ten „zpěv“ by to za totality, ale vlastně i dnes, stačilo. Asi by se stali i národními umělci...

 

 

Autor: Aleš Presler | středa 15.5.2013 14:01 | karma článku: 31,42 | přečteno: 2277x