Praha přivítala nový rok čínským ohňostrojem. Zazněl Hutka, na Kryla se zapomnělo.

Máme v Praze nové vedení, které nám, nýmandům, umožnilo skvělý spektákl v podobě ohňostroje. Hlavouni nešetřili, na rozdíl od předchůdců přihodili pár set tisíc navíc.

Vlastně teď vyvrátím perex, neb „nové“ pražské vedení v uplynulých čtyřech letech spolupracovalo pod rouškou koalice s primátorkou a hnutím ANO, ovšem nyní se tváří, že se tak nedělo. Neúspěšný kandidát na nejvyšší funkci v hlavním městě, co si jen ponechal funkci poslance v Parlamentu ČR a starosty Prahy 7, by mohl vyprávět. Zdravím tímto pana Jana Čižinského.

Tahle současná pražská parta se vymezuje proti vládě i prezidentovi, zvláště kvůli jeho údajně pročínské orientaci. Tak tedy najmou firmu, která skoro za dva miliony předvede nad Prahou v první den nového roku téměř za dva miliony korun show výhradně z výrobků čínské provenience. Není to trochu schizofrenie?

Ale pojďme k ohňostroji samému, k jehož obsahu patřil i rozhovor otce s dcerou. Prý za totáče byli u nás Beatles a Rolling Stones zakázáni. To jako fakt mysleli vážně? Jejich desky, kromě pár výjimek, zde nevycházely, ovšem tehdejší (moje) generace si je nahrávala na magnetofonové či kazetové pásky a jejich písně zněly z bytů každého, kdo vlastnil přehrávací přístroj. Tehdy byl problém v tom, že komunisti nechtěli platit autorská práva v západní měně. Dá se to srovnat s dnešní dobou, drtivá většina uživatelů si raději stáhne zdarma svoji oblíbenou píseň z internetu, než aby si zakoupila DVD v prodejně. No a my to takhle měli s magnetofonovými pásky.

A je zde finále, týkající se pražského ohňostroje, na ten jeho čínský původ zapomeňme. Nebo si zakřičme „Svoboda Tibetu“, ale tohle pražské kavárníky napadne jen v případě, že k nám zavítá nejvyšší představitel Číny. Na čínský ohňostroj se dívají jen s otevřenými ústy, ty petardy a šmouhy na obloze jim způsobují blaho a zapomenou na porušování lidských práv v oblasti jejich původu. A pak jim zahrají Hutku. Chválím scenáristy, že nevybrali Smrtku na Hradě, jen Náměšť. Nechválím je za to, což mně vadí, že nezazněl Karel Kryl. Ten Karel Kryl, jehož Bratříčka a jiné písně jsme poslouchali za totality, ten Karel Kryl, co na Václaváku v roce 1989 zazpíval hymnu s Karlem Gottem  (byť se za to později styděl).

Tahle písnička měla zaznít na téhle akci, ale sluníčkářům by se nelíbila. Karel Kryl ji nahrál v roce 1993, kdy u moci nebyl ani Babiš, ani Zeman. Koho v tom textu asi zmiňoval?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Presler | středa 2.1.2019 8:38 | karma článku: 41,10 | přečteno: 1946x