Opožděná vzpomínka na spisovatele, malíře a cestovatele Kroupu

Když dnes v blogovém prostoru Idnes vyslovíte jméno Kroupa, někdo si vzpomene na druhdy slavného brněnského fotbalistu a reprezentanta Karla K., jinému se zase vybaví kolega Jan Přemysl K. Těžko bychom hledali někoho, kdo by pod příjmením Kroupa hledal svého času velmi populárního malíře, spisovatele, pedagoga a cestovatele.

Repro časopis Zlatá Praha

Bohuslav Kroupa se narodil 30. 11. 1838 a zemřel před 100 lety, 25. června 1912. Zatímco o hvězdách a hvězdičkách současného showbyznysu víme i to, co měly včera k večeři, o skutečných osobnostech naší historie netušíme zhola nic.

Pražský rodák Bohuslav Kroupa vystudoval v letech 1853-60 výtvarnou akademii a po jejím ukončení začal cestovat po celé Evropě. Přispíval svými články a ilustracemi do celé řady tuzemských časopisů, úzce se přátelil s Vojtou Náprstkem. Jeho šest kreseb ozdobilo i první vydání Máje Karla Hynka Máchy.

V sedmdesátých letech 19. století se vydal přes oceán do Severní Ameriky, kde se v Kanadě stal členem expedice prozkoumávající doposud nepoznanou divočinu. Kreslil i psal pro tamější listy, později se přesunul na jih do Panamy, kde mapoval život indiánů, cesty jej zavedly i na Kubu. Získal státní občanství USA, vrátil se do Evropy a vyučoval kresbu na několika britských univerzitách. Od roku 1905 žil trvale v Čechách, konkrétně na Královských Vinohradech. Kroupova dobrodružství zachycuje i kniha Otto Janky Zloděj snů, vydaná nakladatelstvím Albatros v roce 1984.

Bohuslav Kroupa se projevil jako velká osobnost i po smrti. Svůj značný majetek odkázal na dobročinné účely a na pohřbu si nepřál věnce ani květiny. V závěti požádal své přátele a známé, aby tyto peníze raději adresovali potřebným. Škoda, že Bohuslav Kroupa nestál při stém výročí svého úmrtí našim „žurnalistům“ za pár řádků, třebas vložených mezi novou lásku I. Bartošové a vykouklým poprsím Madonny.

Inu, našich významných předků si vážíme hodně málo…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Presler | čtvrtek 26.7.2012 9:26 | karma článku: 16,32 | přečteno: 1341x