Máte doma kolo? Připravte se, že z něho budete platit silniční daň!

Automobilisté, pejskaři či majitelé nemovitostí si již dávno zvykli, že platit daň z toho či oného je normální. Kalouskův tým se však zaměřil i na cyklisty, pro které se občas budují stezky a vlastně zadarmo. Od příštího roku tomu však má být jinak.

To je náš zlatý Kalousek. Foto Lidovky.

Prohánějí se po silnicích, mnohdy na bicyklech dražších než automobil, a to zadarmo? Podle neoficiálních zpráv z kuloárů Parlamentu ČR Kalouskova klika navrhla, že tady je jakási díra a lze jí zalátat rozpočet. Rodiny by to nemělo až tak poškodit, za dětská kola je navržena částka 500 Kč ročně, za kola pro dospělé 1 000 korun. Pokud budete jezdit pouze po lesích, jste od uvedené daně osvobozeni. Pokud se však vydáte po silnici bez cyklistické známky, hrozí pokuta až 15 000 korun. Vybraná částka, ať už z cyklistické daně či vybraných pokut, bude použita z 10% na výstavbu cyklostezek (jeden metr přijde na milion), ten nepatrný zbytek na provoz parlamentní kuchyně.

Další změna ohledně cyklistů se chystá i v tom, že každý včetně dětí bude na sobě povinně nosit bezpečnostní oblek podle norem Evropské unie (dětský vychází na 200 eur, pro dospělého je asi čtyřikrát dražší), vyrábět je bude od dubna firma Kalousek a spol., dříve manafaktura na výrobu padáků. Několik nezávislých agentur (vlastně to byla jen jedna, První padáková a.s.), které za konzultaci Kalouskova projektu inkasovaly dvě miliardy korun, se vyjádřilo, že je to skvělé, tudíž nic nestojí v cestě, aby se silniční daň od cyklistů začala vybírat.

Věci Veřejné, jmenovitě Radek John, schválení výpalného podmiňují zavedením mostného. Mostů je po republice spousta a lidé si po nich přecházejí jen tak, zadarmo. Deset korun za průchod nikoho přece finančně nepoloží a sníží se tím navíc nezaměstnanost zřízením funkce výběrčího. Firma Víta Bárty ABL dodá vhodné kandidáty. Hezký je postoj ČSSD, která navrhuje, že cyklista-důchodce bude za silniční známku platit pouze 150 korun, za přechod mostu jen pětikačku.

KSČM je ochotna nový zákon podpořit pouze pod podmínkou, že z něho bude vypuštěn návrh na daň z používání chodníků, kdy by chodec musel mít na zadku nalepenou chodníkovou známku (úvaha 100 korun měsíčně). V krajním případě jsou komunisté ochotni přistoupit na to, že cena chodecké známky nesmí přesáhnout 50 korun, pro důchodce a děti by samozřejmě měla být chůze po chodníku zdarma.

 

Autor: Aleš Presler | sobota 3.3.2012 9:53 | karma článku: 28,61 | přečteno: 1767x