Markéta Reedová jako symbol české politiky

V běžné politice normální lidská slušnost neplatí. Kdyby vám soused propíchal pneumatiky u auta, otrávil psa a ještě napsal do médií, že jste si to udělal sám, asi byste s ním už nikdy neuzavřeli kamarádství. V politice však platí naprostý opak.

Včerejší nepřátelé jsou dnešními přáteli, včerejší přátelé naopak nepřáteli. Přesně tento případ se dá aplikovat na naši kolegyni Markétu Reedovou, která se na těchto stránkách pochlubila, že rezignovala na funkci náměstkyně pražského primátora. Zapomněla však dodat, že rezignovala jen několik hodin před tím, než by došlo k jejímu odvolání…

Rád bych znal stanovisko někdejšího pražského primátora Jana Kasla k osobě paní Markéty. Vím jen, že po odchodu z funkce (a z ODS) si založil vlastní stranu a stal se jejím předsedou, nicméně zanedlouho z ní byl vystrnazen právě Reedovou a pozdější evropskou poslankyní Hybáškovou. Kasl se mohl jít klouzat…

Před pražskými komunálními volbami se Markéta Reedová profilovala jako žena, která odhalí veškeré nepravosti, jež se na Magistrátu hlavního města dějí. Tuším, že za svoji stranu (SNK-ED), byla zvolena coby jediná. Ve chvíli, kdy ODS měla v pražském zastupitelstvu naprostou většinu a nemusela s nikým spolupracovat, což odnesla i její tunajší letitá nejlepší přítelkyně ČSSD, dostane paní Markéta významnou funkci. Proč, když její hlas nemohl ovlivnit nic, ale vůbec nic?!

ODS si koupila mlčení, ale aby to zas až tak nevypadalo, dovolila Reedové třeba stěžovat si na korupci způsobem „tak mi o ní, lidé, napište“, odhalit podvodné taxikáře (jen některé), či zveřejnit spisek o tom, co to vlastně ta korupce je.

Paní Markéta, placená více než štědře, se tímto pochopitelně uspokojila. Ruku na srdce – kdo z vás by při platu, jaký má náměstek primátora, myslel na své spoluobčany a hlavně sliby, které dal voličům? To se nějak přece vysvětlí před dalšími volbami, teď mám přece čtyři roky klid na práci!

No, nemám. Objevila se jakási aféra a hledala se oběť. Bém přece nenabídne sebe, ale svoji náměstkyni, která je za to svým způsobem odpovědná. A ta, která tři roky mlčela, najednou začne křičet a vyhrožovat tím, že zase všechno zveřejní jako před volbami v roce 2006. Samozřejmě nezveřejní, teď už má sama to příslovečné máslo na hlavě.

Paní Markéto, jste pro mě přesně symbolem těch politiků, kteří pro bezpracné živobytí jsou schopni spolčit se s kýmkoli. Vím, že takových je v České republice drtivá většina, proto mě vaše dnešní rezignace nechává chladným. Po volbách v roce 2010 se jistě na Magistrát vrátíte a pokud vyhraje ČSSD, jistě vás primátor Hulínský ustanoví svojí zástupkyní a nějakým způsobem vám vynahradí finanční ztrátu, kterou jste utrpěla tím, že nebudete brát skoro rok svůj dosavadní plat.

Vy ale na něco určitě přijdete. Třeba budete brát procenta z přidělování VIP dopravních značek, kterými se chlubíte na svých internetových stránkách a které jsem použil jako ilustrační foto.

 

 

Autor: Aleš Presler | úterý 15.12.2009 22:21 | karma článku: 22,49 | přečteno: 2041x