Kdyby nebylo udavačů, tento národ by již neexistoval!

Někdy se mi zdá, že si přestáváme vážit udavačů a práskačů. Jistě jste slyšeli o atentátu na říšského protektora R. Heydricha před sedmdesáti lety. Atentátníky prý udal jistý paragán z Anglie Čurda. No, sice je prásknul, ale ne tak, jak si myslíme. On jen tušil, kdo čin vykonal, nicméně o jejich úkrytu v kostelním podzemí nic nevěděl. Důležité ale bylo, že odvrátil podezření od domácího odboje a tak nedošlo k zastřelení každého desátého Čecha, jak si to Hitler původně představoval.

Toho Čurdu si historie plete s jistým, rovněž anglickým paragánem, nějakým Gerykem. Ten na to šel fikaně, chodil v tuzemsku po domácnostech lidí, které znal z Anglie, a chtěl po nich úkryt či zbudovat odbojové buňky. Hloupí Češi mu holt naletěli a vzpamatovali se až na gestapu, když jim po kávě vymlátili mozek z hlavy. V takovém případě by se snad i prezident Klaus přiznal k přezdívce Kikina A Eva Holubová, ta alkoholička, co přezdívku vymyslela, by zase odsouhlasila, že má poměr s moderátorem Janem Krausem.

Za prásknutí atentátníků na Heydricha byla vypsána odměna 20 milionů protektorátních korun. Po válce prý před soudem Čurda na otázku, proč práskl své kamarády, odpověděl lakonicky: Vy, pane soudce, byste to za ty peníze neudělal? Podle jiných to ovšem řekl Geryk (o tu odměnu se rozdělili s Čurdou pěkně půl na půl, o tom se v naší historii také moc nepíše). Ještě zajímavější bylo, že oba „parašutisté“ byli popraveni za svoji zradu co nejrychleji, zřejmě na zásah vyšší moci. Tehdy krátce po válce nebyl zájem, aby se nedejbože něco provalilo na předem určené národní hrdiny. Ti dva chlapi, angličtí paragáni, zachránili český národ před masovými popravami. Je na čase, abychom hrdiny typu Geryka a Čurdy velebili.

Proto jsem rád, že tito gerojové nalezli svého následníka, škoda jen, že zatím neznáme jeho jméno. Je to ten, co prásknul jakéhosi řidiče Smetanu.

Ten chlápek, ten práskač, by si zasloužil pomník. Umíte si vůbec představit, že kdyby tohoto práskače nebylo, nevznikl by ani tento text? Podle průzkumů bylo totiž v roce 2010 devadesát procent volebních plakátů zničeno… Smetana jich zničil jen pár... Ale hlásit se to musí!

Jsme národ Masarykův, anebo Geryků a Čurdů?

Autor: Aleš Presler | neděle 1.4.2012 9:54 | karma článku: 22,63 | přečteno: 1855x