Kde byli přátelé Václava Havla, když umíral? A kde byla jeho manželka?

Drtivá většina národa se dojímá nad sedmým výročím úmrtí Václava Havla, někteří jej zase označují za vlastizrádce. Nikdo z nich však nepřipomene, že bývalý prezident zemřel v naprostém osamění.

Umíte si to představit? Muž, kterého obdivoval celý svět, sedí (leží) ve svém víkendovém sídle, jedinou společnost mu dělá jen sestra boromejka. Herecká manželka dala přednost svým rolím, prý si ty Vánoce ale užijí. Vánoce se blíží, VH už není pupkem světa a jeho názory už nikdo nebere vážně, navíc vyšla kniha od jeho exmilenky, co odhalila jejich poměr. Je třeba i vzpomenout, že zde na Hrádečku býval nevěrný své první ženě Olze, ale ona mu to oplatila a na stejném místě mu nasadila mu parohy s hercem Kašparem.  Asi špatná karma, herec se na Hrádečku doživotně zmrzačil.To vše se stalo před tím, než se Václav Havel stal prezidentem.

Václav Havel prezident? Chtěli ho Pražáci, Slovensko podporovalo Dubčeka – a budete se divit, deset kilometrů za matičkou měst měl největší šanci na úspěch tehdejší předseda vlády Ladislav Adamec. Ale nic, prezidentem Československé socialistické republiky zvolil komunistický parlament našeho hrdinu.

Teď, téměř třicet let po tomto aktu, se řve, že komunisti a estébáci se dostávají k moci. Předseda vlády Čalfa a jeho Melody Boys snad komunisti nebyli? A s kým uzavřel VH velký kšeft ohledně prodeje Lucerny? Nejednalo se snad o agenta StB? Jen podotek: Když rodině Havlů vrátili funkční Terasy Barrandov, kdo je nechal zchátrat? Jo, dneska už se konečně opravují, ale vznikne tam něco, co bude zcela odlišné od někdejší vize. Prachy…

Ale vraťme se zpět k úvodu. Vážně nemocný Václav Havel leží kdesi na Hrádečku, nikde nikdo, jen sestra boromejka, co ho občas nakrmí. Manželka, někdejší přátelé, nepřijdou. Lze to shrnout do jediné věty: Zemřel sám, naprosto opuštěn.

 

 

Autor: Aleš Presler | neděle 23.12.2018 8:30 | karma článku: 44,14 | přečteno: 4198x