Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se píchalo za socialismu

Jedním z hesel minulého režimu byla věta „Každému podle jeho zásluh“. Problém se však jevil v tom, jak tyto zásluhy vyjádřit, takže se povětšinou smrskly na doklad o přítomnosti na pracovišti v době „od – do“.  

Předem musím poznamenat, že jsem nikdy nepracoval na tzv. normy, i když vím, že i ty se daly různými způsoby obejít. Mým jediným dokladem o práci se stala píchací karta s vyznačeným příchodem a odchodem. O to, co jsem na pracovišti těch osm a půl hodiny skutečně dělal, se nikdo nezajímal. Můj problém však spočíval v tom, že jsem měl problémy s ranním vstáváním.

Pracovní doba tehdy začínala ve většině výrobních podniků v šest hodin ráno a končila o půl třetí odpoledne. Pokud jsem to měl stihnout, znamenalo to pro mě vstát v půl páté, což obnášelo téměř neřešitelný problém a pravidelně jsem chodil pozdě. Komunisté na to měli dokonce paragraf, tuším se jmenoval porušování pracovní kázně a hrozilo za to i vězení. Přestože jsem zůstával v práci o zameškaný čas   déle, nadřízeným se to nelíbilo. Učinil jsem tedy s nimi dohodu, že mi pravidelně snižovali měsíční mzdu o pět procent jako sankci, čímž jsme se kryli vzájemně.

Vše se změnilo až v roce 1980, kdy jsem nastoupil do jedné nejmenované tiskárny na Václavském náměstí. V kanceláři nás tehdy sedělo pět a vykrývali jsme ranní a odpolední směnu, přičemž na plnění úkolů stačili pouze tři. Existovaly dvě možnosti – dvou se zbavit a zbývajícím třem navýšit plat alespoň o pár korun, anebo se patřičně přizpůsobit. První možnost vedení podniku zamítlo, zůstala jen ta druhá.

V praxi se to projevilo tak, že před šestou ráno přicházel první pracovník, v píchacích hodinách označil kromě svojí karty i kartu dvou kolegů. V devět jej vystřídal další a toho přesně v poledne třetí, který v půl třetí označil odchod všem z ranní směny, To už také přicházel první z odpolední, ten odpíchl karty dvě, v šest večer odešel a dílo zakončil poslední, který v deset ukončil šichtu. A tak to ke všeobecné spokojenosti fungovalo několik let, všech pět se nás sešlo na pracovišti pouze v den výplaty (tehdy se o zasílání peněz na bankovní účet nikomu ani nesnilo), bralo se pěkně z ruky do ruky.

Občas byl problém s vrátnými, píchací hodiny totiž při použití nepěkně zvonily, ale většinou jsme to zvládli. Plat byl sice mizerný, ale zase za těch pár hodin, proč ne?!

Teď se do mě můžete pustit, že jsem teda flákač a tak podobně, proto ta mizérie před listopadem 1989, ale to pramenilo z dalšího, tentokrát neoficiálního hesla: Zaměstnavatel se tváří, že nás jako platí, a my se tváříme, že jako pracujeme. To je více než výstižné.

Jinde, což znám jen z doslechu, šli ještě dál. U zadního vchodu druhdy oblíbeného obchodního domu Letná, kterému ovšem nikdo neřekl jinak než „Brouk a Babka“ podle bývalých majitelů, se nacházely volně přístupné a nikým nestřežené píchací hodiny pro zdejší zaměstnance. Netrvalo dlouho a v několika holešovických podnicích propukla aféra s přesčasy, tehdy slušně placenými.

Odbočka: V Holešovicích druhdy působila celá řada podniků s množstvím zaměstnanců, které smetl až kapitalismus. Jmenujme namátkou pivovar (dnes sídlo bulváru typu Aha, Blesk či Reflex), Teslu, Rybenu, železničářské dílny, Technickou ústřednu spojů, přístav, Mikrotechna, mlékárny a další a další…

Inu, někteří zaměstnanci z výše zmíněných závodů využili nehlídaných píchacích hodin v obchoďáku a značili si zde přesčasy, což se časem provalilo tím, že kontrola na inkriminovaném pracovišti neobjevila ani nohu, což vyústilo i v soudní dohru (paragraf se myslím jmenoval Rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví, neb lidé brali neoprávněné příjmy). Ale také bychom tyto jedince mohli nazvat disidenty, neboť vlastně demontovali socialismus zevnitř.

Čas oponou mávnul a zdálo by se, že obdobné praktiky jsou již dávnou minulostí a kapitalista si pracovní morálku svých podřízených pohlídá. Navštivte však kterýkoli státní či obvodní pražský (nerad bych mluvil za jiná města) úřad a budete se divit, proč tam jsou kanceláře přecpané úředníky, aniž by byla patrna jejich pracovní náplň.

Ale to už by bylo o něčem jiném…

Autor: Aleš Presler | pondělí 2.11.2009 15:01 | karma článku: 33,95 | přečteno: 5117x
  • Další články autora

Aleš Presler

Senioři zachránili topící se ženu. Zásluhy si však připsali hasiči.

Byla by to historka okresního formátu, jak říkávali pánové Š+G, jenže tahle pojednává o povrchnosti těch, jejichž úkolem je informovat širokou veřejnost.

3.2.2019 v 8:52 | Karma: 34,12 | Přečteno: 1718x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Před dvěma roky spáchal sebevraždu bloger Jaroslav Janota (upravený text).

„Samozřejmě jako rozpočtové odpovědný občan vím, jak se legálně vyhnout nástupu do vězení a ušetřit tak českým daňovým poplatníkům náklady za můj pobyt ve věznici s ostrahou. Bohužel tento způsob je opravdu až příliš definitivní.

20.1.2019 v 21:34 | Karma: 32,00 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Svobodu, anebo smrt! Před dvěma lety spáchal sebevraždu bloger Jaroslav Janota.

„Když vás někdo záměrně a bůhví z jakých malicherných příčin připraví o vaši svobodu, zbývá už jenom smrt. Je lépe čestně a svobodně zemřít, než existovat jako otrok. Nejhorším druhem otroctví je totiž otroctví dobrovolné.“

19.1.2019 v 21:31 | Karma: 35,85 | Přečteno: 1926x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Tři upálení Janové: Hus, Palach a pozapomenutý Zajíc. Hrdinové, anebo „jenom“ sebevrazi?

Na výročí upálení Mistra Jana Husa máme pracovní volno, o Janu Palachovi se s blížícím padesátým výročím jeho smrti hojně píše, o filmech nemluvě, zatímco Jan Zajíc zůstává spíše regionálním hrdinou.

12.1.2019 v 8:46 | Karma: 28,40 | Přečteno: 796x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Pražák ve venkovské hospodě. Očekává služby jak v Alcronu, ale za čtvrtinové ceny.

To bylo tak. Pražák si vyjel do nejmenované vesnické hospody a nevítali ho před ní hostesky s chlebem a solí. A uvnitř ho čekala celá další řada příkoří.

9.1.2019 v 9:23 | Karma: 37,58 | Přečteno: 3037x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Nikdo mi neřekl, jak o jizvy pečovat, říká zakladatelka organizace Císařovnám

1. června 2024  17:32

Seriál Před pěti lety čekala Eva Zubec svého prvního syna. Během porodu lékaři vyhodnotili, že bude muset...

V Indii po šesti týdnech skončily parlamentní volby. Očekává se vítězství Módího

1. června 2024  17:30

V sobotu završila Indie po šesti týdnech proces parlamentních voleb, ve kterých současný premiér...

Izraelští osadníci blokují humanitární pomoc pro Gazu. Mají tipy i od vojáků

1. června 2024  17:01

Židovští osadníci na okupovaném Západním břehu Jordánu blokují nákladní vozy s humanitární pomocí,...

Muž v Německu střelil svou těhotnou ženu do hlavy. Pátrá po něm i vrtulník

1. června 2024  15:54,  aktualizováno  16:33

Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 325
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3253x
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=475

Seznam rubrik