Dva roky od smrti Václava Havla. Spáchal sebevraždu?

Za pár dnů uplyne dvouleté výročí od smrti disidenta a pozdějšího prezidenta Václava Havla. Určitě se nedočkáme takových orgií, jaké nastaly krátce po jeho pohřbu.

Osoby Václava Havla si velice vážím, nicméně nad jeho smrtí zůstane viset navždy otazník. Zemřel sám, opuštěn všemi přáteli kdesi na severu Čech a svědkem jeho smrti byla jediná osoba – sestra boromejka. Havlova manželka, paní Veškrnová, se pak časem holedbala, že s manželem chtěla snad ty svátky strávit, ale neučinila tak pro pracovní vytížení. O to víc se pak ukazovala na jeho – a hlavně po jeho - pohřbu, to posílání květin po Labi do Německa bylo spíše trapné.

Václav Havel byl člověk, který si života užíval plnými doušky, tedy děvčata, alkohol a cigára, za totality nakupoval pouze v tuzexu (pro mladší – tuzex byla prodejna, kde se dalo nakupovat kvalitní zboží pouze za západní valuty). Také je třeba poznamenat, že Václav Havel se nikdy nezastal „disidentů“, kteří bydleli ve větší vzdálenosti od Prahy.  Byl nevěrný své ženě Olze, ale ona byla nevěrná i jemu. Inu, tak to mezi chartisty chodilo.

Když přišel listopad 1989, který zrežírovala státní bezpečnost, Havel v Praze chyběl, stejně jako ostatní chartisté. Pak se, když už nehrozilo žádné nebezpečí a „studenti“ to rozhodli za něho, nechal zvolit prezidentem, podle svých vlastních slov prý jen dočasným do prvních svobodných voleb. To jeho prezidentování pak trvalo setsakramentsky dlouho…

Domnívám se, že Václav Havel se opojil mocí, se kterou nepočítal a kterou vlastně náhodou získal. Když si užil funkce prezidenta a už nemohl být zvolen, zatrpkl. Občas vyslal sice nějaký signál k vládě a parlamentu, ale nikdo už ho nebral vážně. Blížily se Vánoce roku 2011 a on byl sám, respektive se sestrou boromejkou na zapomenutém Hrádečku. Veškrnová nikde, své kníračky Ďuly už se kvůli hereččiným fenkám vzdal…

A najednou tu máme starého chlapa, který nemá pro co žít. Politika a politici se mu dávno vymanili z rukou, nikoho nezajímá.

Jeho poslední slova mohla znít: „Sestro boromejko, otočte se zády, já odcházím!“

P.S.: Zpráva o skutečné příčině smrti Václava Havla nikdy nebyla zveřejněna. Jeho rychlá kremace a rozložení popela do tří uren ukazuje na to, že se podrobnosti o jeho skonu nikdy nedozvíme.

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Presler | pátek 13.12.2013 8:20 | karma článku: 28,27 | přečteno: 2463x