Bratři Mašínové: Hrdinové, anebo vrazi? Nově zveřejněný dokument.

Zdá se, že k problematice bratří Mašínů bylo již vše řečeno a prodiskutováno, tudíž není co dodat. Jenže právě 17. listopadu letošního roku se objevil filmový dokument, který na jejich činnost pohlíží z hlediska jejich obětí.

Musíme si zvyknout, že je tady demokracie, jež přináší i různost názorů, což za tzv. totáče neexistovalo. Tehdy se o Mašínech příliš nehovořilo, případně že se jednalo o vrahy a nepřátele socialismu, nová doba z nich zase udělala hrdiny typu Gabčíka s Kubišem (pro neznalé – atentát na říšského protektora Heydricha v roce 1942). V jedné nepříliš povedené epizodě ze seriálu o majoru Zemanovi ztvárnil roli jednoho z Mašínů Jan Tříska. Tady vsuvka. Když emigroval Waldemar Matuška, ze seriálu Chalupáři došlo k vypuštění jeho úvodní písně a hrála se jen v orchestrální verzi. Tříska se však vyskytoval i v úvodních scénách majora, což režimní kulturkrégři vysvětlili lakonicky: Zatímco Walda aktivně vystupuje proti socialismu, Tříska sice opustil vlast, ale i v USA se chová slušně. Proto jsme ho ponechali!

Zpět k Mašínům. Pro mě dříve úžasný příběh, který si zaslouží filmové zpracování. Parta chlapů, co prchá napříč Evropou a v patách za sebou má desetitisíce policistů, vojáků a já nevím koho ještě. A dobře to dopadne, útěk se podaří. Sice jen bratrům plus jeden nebratr, další skončí špatně, ale budiž. Náhle se objevill režisér, Tomáš Mašín, prý sehnal sponzory a měl natočit velkofilm pod názvem „Zatím dobrý“, premiéru měl mít před pěti lety. Na filmovém serveru ČSFD jsou (někteří) zatím optimističtí, premiéru očekávají v příštím roce. Ovšem optimisté jsou stejně ti samí, co premiéru předpokládali v roce 2015…

Ponechám jen na vás, abyste si udělali konečný úsudek. Film o Mašínech bych uvítal, ale skutečně se vším všudy. Tedy bez ideologie doby minulé, ale ani té dnešní. Proto je pro mě – a možná i pro některé z vás, co posuzujete historii nezaujatě – následující dokument, nedávno zveřejněný, důvodem k zamyšlení. Nic víc, nic míň, jen Česká televize, pro kterou byl údajně natočen, jej nikdy neodvysílala.

Filmový dokument je k dispozici zde:

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Presler | čtvrtek 13.12.2018 9:27 | karma článku: 28,81 | přečteno: 2988x