Žijeme lépe, žijeme radostněji.

Udělal jsem si na večeři šunku s vejci, k tomu upečený toast se sýrem. Po večeři, dobře naladěn jsem zapnul počítač, přečetl zprávy a bylo po náladě.

Zjistil jsem totiž, že jsem si pochutnal s velkou pravděpodobností na dioxinových
vejcích, k tomu možná snědl šunku slepenou z ořezu, získaného z dioxinem kontaminovaného
vepřového a přikusoval sýr, který pravděpodobně žádným nebyl. Nejvíce mně rozhořčil fakt,
že jsem v ceně zaplatil pánům podnikatelům jejich tučné zisky a tak je motivoval pokračovat
dále v této „bohulibé činnosti“. Zisk podnikatele, který se chová tržně je přece základním
motivem podnikatelské činnosti.
Vzpomněl jsem si na potravinové skandály z minulých let a .zadal termín
Lebensmittelskandal (Skandál s potravinami): Vyhledávač Google našel za
0,23 vteřin 127 000 článků, pojednávajících ono téma.
Zde stručný přehled:
1985 Skandál s vínem. Vinaři míchali do podřadných vín glycol, takto mrazuvzdornou
         kapalinu a prodávali tento patok jako značkové víno vysoké kvality.
1987 Maso ryb napadené parazitickými červy.
1993 Zkažené maso v mrazících pultech několika řetězců.
1997 Maso ryb různých druhů napadeno parazitickými červy
1997 Masové utracení hovězího dobytka v důsledku rozšíření nemoci šílených krav.
         Příčinou jsou příměsi živočišného původu, přidávané do krmných směsí býložravců.
2002 Do krmiva  pro jateční dobytek, jehož maso bylo deklarováno jako bio se namíchalo
          zrní, kontaminované herbicidem Nitrofen. Tak byla překročena několika tisíckrát
          přípustná koncentrace. Do prodeje se dostalo nejen kontaminované maso, ale i vejce .
2002 Skandál s 2100 tunami krmiva, znečištěného dioxinem v Durynsku.
2005 Odpad ze švýcarských drůbežích jatek je předeklarován na jateční drůbeží maso a dále
         prodán výrobcům potravin
2006 Obdobný případ, jenže tentokrát byly předmětem podvodu znečištěná a zkažená vejce
          Vejce byla zkapalněna a prodána dále jako surovina pro výrobu polotovarů.
 2006 Další skandál se zkaženým masem Při kontrolách zjištěno 15 000 kg zkaženého masa.
         Reakce prezidenta Ústavního soudu v SRN:
         „Lidem je předstíráno, že jestliže se při každém skandálu nastartuje zákonodárný
           mechanismus, dojde k dojmu, že lze pomocí zákona a byrokracie vyřešit všechny
           celospolečenské problémy.“(2)
2007 Skandál se zkaženým masem.(1) Majitel velkoobchodu s masem prodal v letech
         2004 a 2005 celkem 400 tun zkaženého masa, které bylo nevhodné k požití, nebo bylo
         podvodně deklarováno jako čerstvé.
2007 Baden-Württemberg: Prodej zkaženého masa s falešnou lhůtou spotřeby.
         Maso bylo prodáváno do restaurací v okolí Bodamského jezera, Severního Švábska
        a Bavorska. Státní zástupce požadoval podmínečný trest jednoho roku odnětí svobody.
2008 V Mozzarelle, italském sýru, byly prokázány červy a myší exkrementy (Dobrou chuť.)
2008 Dioxinem kontaminované krmivo v Irsku je příčinou mezinárodního skandálu.
         Maso zvířat, obsahující nepřípustnou koncentraci dioxinu bylo exportováno do 25-ti
          zemí.
2011 Stejný skandál v SRN. Nyní je kontaminované vepřové maso, vejce, drůbeží maso.
        Podle údajů z tisku si na těchto potravinách pochutnal i český spotřebitel.
Kdyby se jednalo o hrubou nedbalost, pak by člověk zasakroval a rozhořčil se nad lajdáctvím
zaměstnanců a nad mizernou vstupní a výstupní  kontrolou. Jenže zde se jedná o trestné činy,
v právnické terminologii klasifikované jako „zvláště zavržení hodné, provedené
s pre meditací „ , neboť hlavním motivem je ve všech případech chamtivost pánů podnikatelů.
Je až do očí bijící, že vstupní kontroly odběratelů neukázaly podvody dodavatelů. Vysvětlení
je zcela jednoduché. Ve všech případech se jednalo o zboží, určené k dalšímu prodeji. Takže
vinni jsou nejen ti, kteří vystupují v roli dodavatele, ale také ti, kteří toto zboží nakupují bez
řádné přejímky aby je prodali dále.Zde vyvstává otázka, jestli se jedná o trend, který přinesla
moderní doba, či zda se jedná o průvodní stav hospodářského systému kapitalismu volné
soutěže deklarovaný jako svoboda podnikání.
Zajisté bude zajímavé , co k tomu problému píše klasik komunismu Bedřich Engels ve svém
díle Postavení dělnické třídy v Anglii., které vyšlo roku 1845 v Lipsku.
Zde citát:

„Brambory, které dělník nakupuje jsou často špatné, zelenina zvadlá, sýr starý a nízké kvality,
špek žluklý, maso špatné, staré a tuhé, ze starých, často nemocných, nebo zdechlých zvířat,
často napůl shnilé.
Autor cituje Manchester Guardian z roku 1844:
…”v témže roce se konal soud (court leet) v Manchestru, který odsoudil 11 prodejců masa
neboť prodávali nepoživatelné maso. Každému z nich bylo zkonfiskován celý kus hovězího,
nebo vepř, popřípadě několik ovcí, nebo 50 až 60 pfund
(1 Pfund (1 Pound) = 0,453 592 370 kg ) masa, vše v tomto stavu… tato příhoda byla
uveřejněna včetně jmen a trestných činů v Manchester Guardian.”
Kramáři a fabrikanti podstrkují, podvodně napodobují všechny potraviny nezodpovědným
způsobem a s co největší bezohledností vůči zdraví těch, kteří mají toto požít.
Výše jsme nechali promluvit Manchester Guardian, poslechněme si nyní jiné noviny
píšící pro střední třídu- miluji vzít mé protivníky za svědky- poslechněme si
Liverpool Mercury:
Solené máslo je prodáváno jako čerstvé, buď tím způsobem, že hroudy másla jsou potaženy
vrstvou čerstvého, nebo čerstvý Pfund je poskytnut k ochutnání, ale ty nasolené jsou potom
zákazníkovi prodány, nebo solené máslo je vypráno ve vodě a prodáno jako čerstvé.
Do cukru je míchána drcená rýže, nebo přimíchány jiné laciné věci a směs je prodávána jako
cukr. Odpad z mydláren je smícháván s jinými látkami a prodáván jako cukr.
Do mleté kávy je zamíchána cikorka, nebo jiný levný krám, dokonce i do nemleté kávy,
přičemž ony příměsi mají tvar kávových zrn. Kakao je smícháváno velmi často s jemnou
hnědou zeminou, která je spojována tukem z ovcí. Do čaje je přimícháváno listí z trnek,
popřípadě jiné svinstvo, nebo jednou použitý čaj je sušen, na měděné pánvi opražen aby
dostal správnou barvu a tak mohl být prodán jako čerstvý. Pepř je smícháván s prachem
z luštěnin. Portské je přímo vyráběno z barviv, alkoholu a pod. Je všeobecně známo, že pouze
v Anglii se vypije více portského, než ho v Portugalsku vyroste. Tabák je smícháván
s všelijakými odpornými přísadami, ve všech možných formách.
K tomu mohu dodat, že kvůli všeobecnému padělání přiznalo veřejně v minulém létě několik
vážených obchodníků s tabákem, že žádný takovýto obchod nemůže obstát v konkurenci, aniž
by padělal tabák, a že žádné cigáro, které stojí méně jak tři pence, neobsahuje čistý tabák.“
Konec citátu.
Závěr
Z uvedených pramenů vyplývá, že se jedná o systémový jev. Hlavní příčinou je svoboda
podnikání spolu se snahami podnikatelské kasty zatlačit stát do role jakéhosi statisty, jehož
úkolem je vytvářet optimální prostředí pro nekontrolovanou podnikatelskou činnost. V žádné
učebnici ekonomie není nikde ani zmínka o vzájemném vlivu svobody podnikání, právního
systému a hospodářské trestní činnosti. Pokud se bude politika v praxi řídit liberální ideologií
vyjádřené názorem prezidenta ústavního soudu SRN, (viz výše,) pak si budeme ještě dlouho
pochutnávat na zkažených, nebo různými jedy kontaminovaných potravinách.
(1)http://www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,437404,00.html
(2)http://www.tagesspiegel.de/weltspiegel/haftstrafe-in-gammelfleisch-prozess/v_default,828012.html
(3)http://www.mlwerke.de/me/me02/me02_225.htm <299>

Autor: Přemysl Kroupa | sobota 29.1.2011 8:31 | karma článku: 18,51 | přečteno: 1318x
  • Další články autora

Přemysl Kroupa

Napsáno do šuplíku.

23.2.2019 v 8:15 | Karma: 7,84

Přemysl Kroupa

Vyslechněme obě strany.

19.11.2016 v 8:07 | Karma: 8,12

Přemysl Kroupa

Klaus- Konvičkův syndrom.

4.6.2016 v 7:58 | Karma: 11,01

Přemysl Kroupa

Budeme pracovat až do smrti?

2.4.2016 v 7:59 | Karma: 20,48