Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ztráty a nálezy

Močil jsem na kraji dálnice a nic okolo mě v tu chvíli nezajímalo. Ani projíždějící auta, ani zvídavé pohledy řidičů a nechápavé pohledy jejich spolujezdkyň. Chvěly se mi ruce. Teprve když jsem si ulevil, procitl jsem a začal přemýšlet. Můj pohled na zmrzačené auto, které bezvládně spočinulo na ráfku upadnutého kola, mě přesvědčil o tom, že hned tak nikam nepojedu. Pomalu jsem začínal uvažovat, kam nejdřív zavolat, jak zajistit odtah. Co dělat 40km za Vídní, kde jsem tehdy definitivně ztratil pocit vlastní nezranitelnosti ...

... letošní rok nezačal nejlíp. Dvě bouračky, kdy jsem sice ani jednou nebyl viník, ale nakonec vždy byl ten, kdo vyřizováním ztrátil tuny času. Navíc se pokaždé dostavila vzpomínka na chvíle, prožité před lety za Vídní a divný pocit v žaludku, že něco podobného se může stát v podstatě v kterékoliv chvíli. Při každém incidentu se pak cítím stejně bezbranný jako tehdy. Týdny jezdím opatrně a řeším situace za všechny ostatní.

Na Nový rok vždy plánuji, jak udělat vše v novém roce jinak a lépe. Ve skutečnosti většina předsevzetí vezme za své už po prvních týdnech a nic moc se s tím nedá dělat. Ono sice platí, "jak na Nový rok, tak po celý rok". Jenže nestačí na Nový rok být hodný, cvičit, prožít krásné chvíle s milou osobou a příliš se nevěnovat práci. Tak jednoduše to nefunguje. Pokud byl uplynulý rok plný stresu, práce a nedostatku času na kohokoliv a cokoliv, včetně jakéhokoliv pohybu, tak je velmi nepravděpodobné, že se to po Novém roce, jak mávnutím kouzelného proutku, změní. Následuje pak ztráta iluzí, deprese a nechuť k čemukoliv.

Včerejší návštěva Stodolní mě opět přesvědčila, že tam už nemám, co dělat. Jsou podniky, kam se sice lidi chodí bavit, ale ve skutečnosti je to jedna velká seznamka. Těkající pohledy mladých slečen i dam, namistrovaní mladíci i zlatem obložení rádoby-podnikatelé, to je kolorit, kterého se buď můžu účastnit nebo se mu musím smát. Měl jsem pocit, že tam nepatřím tak moc, jako byste strčili slona do výběhu fretek. Tak jsem si dal na chuť jeden Guiness a vypadl spát. Někdy je fajn se bavit i pobavit, ale ztratil jsem nutnost tak činit za každou cenu a jsem rád, že jsem našel rovnováhu se takových kratochvílí neúčastnit.

Nějak mám pocit, že strárnu. Stárnu já i všichni okolo, jakoby nic nebylo jako dřív. Z kluků vyrůstají mladí muži, najednou si všímám šedivých vlasů na hlavě svých rodičů a ještě víc těch několika vlastních. Ale mnohem víc, než pocit vlastní, chřadnoucí tělesné schránky a občasné, ozývající se, zdravotní problémy, mi to dokazují právě vzpomínky na události, které se staly, které mi říkají, "tohle už jsi viděl", "tohle už jsi prožil". Jako by bylo čím dál, tím míň, událostí, které mohu prožít poprvé. Něco se stane a já si říkám "už zas".  Někdy jsou to varianty událostí, které už proběhly, někdy je to úplně totéž. Něco, co zapadlo v prohlubni vlastní paměti, se najednou vynoří. Dveře, otevřené do místnosti připomenou moment, kdy jsem viděl podobné dveře, stejně otevřené. V ten den zemřela moje babička. Fotka, kde někdo objímá mou milou, připomene stejnou fotku, s jinou milou. Normální věc, akce. Jenže jsem se až později dozvěděl, že jsem už v té době měl parohy velikosti radaru v Brdech.

Celý život ztrácíme pocit nezranitelnosti, iluze, lásku, zdraví. Výměnou nalézáme pocit zodpovědnosti, zkušenosti, nové lásky a moudrost. Já jsem po týdnech apatie opět našel chuť psát a to je fajn, protože život je nádherné žít a není špatné se o zážitky a názory podělit s ostatními. O vlastní ztráty a nálezy ...

Autor: Roman Potoczný | sobota 31.1.2009 11:11 | karma článku: 7,51 | přečteno: 1057x
  • Další články autora

Roman Potoczný

10 nejlepších filmů roku 2017

Rok 2017 byl na dobré filmy štědřejší, než rok 2016. Došlo k příjemnému překvapení v několika filmových žánrech, kdy některé filmy posouvaly jejich hranice. Podívejme se, jak se filmy, uvedené letos v kinech, potkaly s mým vkusem.

31.12.2017 v 0:05 | Karma: 15,03 | Přečteno: 1441x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já, Kajínek Superstar

Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina. Každou neděli prolamuje Jiří Kajínek na televizní obrazovce stanice Prima další tabu. Neskrývá se, nestrká hlavu do písku, ale hrdě popisuje svůj příběh a buduje svou vlastní legendu.

20.11.2017 v 23:13 | Karma: 37,98 | Přečteno: 4342x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Jarku, tys to vzal?

„A proč jsi mi ani nezavolal, Jarku? Nezeptal se, co tomu všemu říkám? Tys to vzal? ... A co jsem měl, dělat, řekni mi. Měl jsem to vyznamenání někomu nechat? Aby sem přišel někdo cizí, k hotovýmu, ...

28.10.2017 v 22:28 | Karma: 30,46 | Přečteno: 3525x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Mých 5 nejoblíbenějších filmů

V nové rubrice "Mých 5 nej ..." se budu postupně věnovat svým favoritům z nejrůznějších oblastí kultury, sportu nebo veřejného života. První článek věnuji logicky svým nejoblíbenějším filmům a nebyla to vůbec jednoduchá volba.

1.10.2017 v 8:25 | Karma: 20,10 | Přečteno: 949x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Po strništi bos … natloukl si nos

Na Svěráky se do kina chodí, nad jejich filmy se jásá, případně obdivně pokyvuje hlavou. Ale upřímně! Zajímaly někoho osudy protagonistů „Obecné školy“ před příchodem Igora Hnízda?

26.8.2017 v 23:30 | Karma: 28,64 | Přečteno: 2021x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!