Voliči chtějí změnu ... bohužel "za každou cenu"!

Je den poté a stále ještě nad výsledkem krajských voleb nevěřícně kroutím hlavou ...

... vůbec jsem nečekal takový výsledek ryze destruktivní politiky ČSSD, která "za každou cenu" neguje politiku vlády ODS a pouze k této negaci využila i krajské volby. A tak si pořád říkám, "co k tomu voliče vedlo, PROČ"?

Domnívám se, že zvítězily naprosto iracionální argumenty. NE seriózní posouzení práce hejtmanů a zastupitelstev v krajích, NE objektivní posouzení nutnosti a správnosti reforem. Hněv a antipatie k představitelům ODS a především k Mirkovi Topolánkovi, vedly ruce voličů.

ČSSD se jevila jako jediná možná volba, jelikož se ve své kampani jasně profilovala proti ODS a postavila kampaň ve smyslu "ODS mínus", na což voliči tentokrát slyšeli. A to nejen tradiční voliči sociální demokracie, ale zřejmě i voliči středových stran, pravice a pravděpodobně i někteří voliči samotné ODS, vzhledem k vysokému procentu, jaké ČSSD na řadě míst dosáhla.

ODS tak místo kladného ocenění své dosavadní práce v regionech, zaplatila účet za často nepřijatelné chování svého lídra, hraničící s exhibicionismem. Za arogantní chování jeho stranických kolegů, jejich korupční aféry a nedostatečnou pokoru k voličům.

Jakkoliv bude výsledky voleb nutné akceptovat, obávám se, že si voliči svým trucovitým NE, příliš NEpomohli. Radikální posun směrem k ČSSD je posunem z deště pod okap. V krajích se radikálně změní politické reprezentace a možná i lobistické zájmové skupiny, což může rozvoj regionů na čas zpomalit. Opět nastanou pře, tahanice, přecházení poslanců z jedné strany do druhé a politikaření, jelikož se pan Paroubek bude snažit vytřískat z "vítězství" politický kapitál na vládní úrovni. Už začal.

A tak doufám, že hlavním a jediným kladným výsledkem voleb bude jasný signál pro ODS, že je na čase změnit lídra a způsob komunikace s občany, protože v životě nestačí mít pravdu a ctít správné pricipy, ale je nutné potenciální voliče o správnosti těchto principů přesvědčit. Pokud se to ODS co nejdřív podaří, je možné pozitivně ovlivnit druhé kolo senátních voleb a začít budovat ztracený kredit.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | neděle 19.10.2008 8:20 | karma článku: 26,38 | přečteno: 1539x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76