Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Po strništi bos … natloukl si nos

Na Svěráky se do kina chodí, nad jejich filmy se jásá, případně obdivně pokyvuje hlavou. Ale upřímně! Zajímaly někoho osudy protagonistů „Obecné školy“ před příchodem Igora Hnízda?

Že se na Svěráky chodí do kina, nad jejich filmy se jásá a případně obdivně pokyvuje hlavou, platilo do roku 2007. Režisér Jan Svěrák zazářil jako supernova a získal ještě těsně před revolucí studentského Oscara za „Ropáky“. Posléze v devadesátých letech spojil síly se svým otcem, textařem, spisovatelem a scénáristou Zdeňkem Svěrákem, následně byl nominován na Oscara za „Obecnou školu“ a v roce 1996 obdržel Oscara za film „Kolja“. V roce 2001 natočil výborný válečný film „Tmavomodrý svět“ a v roce 2007 fenomenální sondu do srdce stárnoucího muže pod titulem „Vratné lahve“.

Po skvělém a v české, novodobé, porevoluční historii, dosud nezopakovaném Oscarovém úspěchu se mohl Jan Svěrák přesunout do Hollywoodu a zkusit štěstí na mezinárodním poli. Osobně si myslím, že to měl zkusit. Nikdo z českých režisérů, s výjimkou Miloše Formana, k tomu neměl větší dispozice. Nicméně Jan Svěrák se rozhodl zůstat doma a pokračovat ve společné tvorbě se svým otcem Zdeňkem. Úspěch a kvality „Tmavomodrého světa“ a „Vratných lahví“ by mohly svědčit o tom, že udělal dobře. V posledních deseti letech se ovšem trápí.

Tvorba Jana Svěráka začala skřípat, když se pustil do zvláštní, loutkové pohádky „Kuky se vrací“, ke které si sám napsal scénář. Zajímavý počin v duchu pohádek Hermíny Týrlové sice zaujal kritiky, ale diváky příliš nepobavil. Pohádka „Tři bratři“, ve které se vrátil ke spolupráci se svým otcem Zdeňkem Svěrákem, byla zvláštním slepencem tří pohádek a pravděpodobně tím naprosto nejhorším, co Jan Svěrák natočil. Po letech přešlapování se tak na letošní rok čekalo jako na rok znovuzrození jeho génia.

Ale ještě jednou! Zajímaly někoho osudy protagonistů „Obecné školy“ před příchodem Igora Hnízda? Není většího důkazu o marasmu současné české filmové tvorby, než, že se dva naši nejúspěšnější, porevoluční režiséři utápějí v prequelech ke svým nejlepším filmům. Zatímco Jan Hřebejk se zasekl v „Zahradnictví“, předcházejícímu jeho kultovním „Pelíškům“, Jan Svěrák si řekl, že by bylo báječné, kdyby osvětlil, co se dělo s protagonisty „Obecné školy“ za války. Možná by to i mohlo být zajímavé, kdyby ovšem nezničil film vlastním, naprosto nezajímavým scénářem, byť dle předlohy Zdeňka Svěráka.

Jestli lze označit nejnovější film Jana Svěráka „Po strništi bos“ nějakým přívlastkem, pak jej nejlépe vystihuje slovo „zbytečný“. Neurazí, neroztrpčí, ale ani extra nepobaví. Je sice laskavý, ale ničím nepřekvapí. Mladý Eda (Alois Grec) se s mámou (Tereza Voříšková) a se svým uvědomělým tátou (Ondřej Vetchý) musí odstěhovat na vesnici, kde žije s příbuznými (Petra Špalková a Hynek Čermák) a snaží se zapadnout mezi vesnické kluky. Příbuzní, v čele s dědou (Jan Tříska), jej straší zavrženým strýcem Vlkem (Oldřich Kaiser) a … to je vše.

Ve filmu se po celou dobu nic zásadního nestane. Výjimku tvoří představy malého Edy, které jsou sice zručně natočené, ale samoúčelné. Poklidnou hladinu příběhu nerozvlní ani finální tragédie, ani osudy venkovské party kluků. Herci nemají, co hrát. Ondřej Vetchý se udatně zhostil své role zahrát Zdeňka Svěráka, ale nic víc nepřidal. Jen v situaci, kdy s Edou řežou vánoční stromeček, exceluje. Tereza Voříšková hraje Libuši Šafránkovou a opět to není úplně zlé. Špatný je předpoklad, že noví herci zahrají důvěryhodně své nenapodobitelné originály.

Příbuzní, kteří občas hovoří nářečím a občas ne, nestojí za komentář. Žádného z kluků si na základě jejich výkonů nezapamatujete. Jan Tříska a Odřich Kaiser herecky vynikají, ale prostor, který se jim dostává, je nedostatečný. V příběhu, který nemá žádné špičky, ani pády, není divu, že se autor hudby Michal Novinski příliš neměl čeho chytit. Jen kameraman Vladimír Smutný kouzlí s kamerou a zasloužil by si nominaci na Českého lva.

Při konečném zúčtování se tak nabízí tři myšlenky. Jednak že bylo opravdu zbytečné, když se tvůrci povedeného „Masaryka“ báli letošních počinů Jana Hřebejka a Jana Svěráka natolik, že jej křečovitě prosadili do minulého roku. I v tomto roce by totiž byl zatím jednoznačně nejlepším filmem. Za druhé, že se Zdeněk Svěrák utápí v nostalgii a vlastní legendě, což je nesmírně smutné, protože je to náš historicky nejlepší tvůrce předloh filmů a scénárista. Za třetí, že se génius Jana Svěráka kamsi vytratil a není jisté, že se ještě někdy vrátí.

Moje hodnocení: 65%

Autor: Roman Potoczný | sobota 26.8.2017 23:30 | karma článku: 28,64 | přečteno: 2021x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Miloš Forman, Amadeus světového filmu

Navždy odešel geniální filmař, jenž se pyšnil, jako jeden z mála, ziskem dvou zlatých Oscarů. Režisér, který natočil ty nejkrásnější filmy o svobodě, jaké kdy spatřily plátna kinosálů a jež z něj učinily nesmrtelného.

14.4.2018 v 23:43 | Karma: 20,24 | Přečteno: 357x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Ready Player One: Hra začíná ... a baví

Jsem rád, že mohu pokračovat s recenzemi filmů po delší pauze právě tímto zajímavým dílem. Steven Spielberg v sobě oživil srdce malého kluka a nabízí dokonalou podívanou pro všechny, kdo mají stejně hravé srdce, jako on.

7.4.2018 v 23:08 | Karma: 11,06 | Přečteno: 257x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Nevidím důvod měnit hymnu

Je toho spousta, na co můžeme být jako národ pyšní. Nádherná příroda, historické památky, hezké holky, výborné pivo, fakt, že jsme národ pracovitý a kreativní a v neposlední řadě naše aktuální hymna, která je krásná.

30.3.2018 v 7:00 | Karma: 27,88 | Přečteno: 460x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Sláva vítězi, čest poraženým

Pan prezident Miloš Zeman vyhrál, a jestli je zapotřebí něco ocenit, je to jeho politická zkušenost, protože to byla právě ona, která ve volbě rozhodla. Ve snaze o znovuzvolení neudělal chybu a naopak využil chyb Jiřího Drahoše.

27.1.2018 v 19:25 | Karma: 19,37 | Přečteno: 1116x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Nemělo by být televizních debat 10, pane prezidente?

Prezident Miloš Zeman se nechal slyšet, že by si přál jít s kandidátem na prezidenta Jiřím Drahošem do čtyř televizních debat, na čtyřech televizních stanicích. Óóó, jak je najednou vstřícný!

15.1.2018 v 21:51 | Karma: 39,15 | Přečteno: 3630x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!