Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odcházení: V hlavní roli Jiří Paroubek

O Jiřím Paroubkovi jsem toho napsal na svém blogu spoustu. Přineslo mi to "potlesk" čtenárů, stejně jako nepochopení, proč nepíšu o politice "objektivně" nebo proč "o něm" vůbec píšu, když to dělá "každý". Jiří Paroubek nyní odešel a tak cítím potřebu se s ním, jako s tématem, důstojně a doufám, že navždy, rozloučit ...

Mýlil by se každý, kdo by tvrdil, že Jiří Paroubek nebyl velký politik. Byl to politik, který dovedl pozvednout ČSSD z marasmu, po odchodu pracovitého, ale neefektivního Špidly a hrabivého Grosse, do výšin, ve kterých tato strana nebyla ani v dobách Miloše Zemana.

Zblbnul řadu lidí a poslední dva roky plnil média takovým způsobem, že se o nikom jiném, pokud zrovna nebyl účastníkem nějakého megaskandálu, v podstatě nepsalo. Psali o něm seriozní i bulvární novináři, téměř všichni blogeři. Ti, kteří se k němu nevyjadřovali oficiálně na blogu, tak činili jinde, třeba na facebooku.

Bohužel pro svou stranu, bohužel pro sebe a naštěstí pro nás, se však stejně jako strůjcem úspěchu, např. v krajských volbách, stal Jiří Paroubek i hrobařem ČSSD v parlamentních volbách. Ne snad, že by byl zas o tolik větší demagog, než býval Miloš Zeman, ale ještě víc, než on, volil strategii "spálené země", tštil síru na všechny strany a navíc uplatňoval své ego neadekvátně vždy a za všech okolností. Logicky tak zůstal po prohraných parlamentních volbách zůstal úplně sám, snad jen se svými Marťany.

Řada komentátorů vidí příčinu neúspěchu Jiřího Paroubka v řecké krizi, Kalouskově složence nebo ve zvláštním uvědomění lidí, toužících po změně. Mají jistě svou míru pravdy. Já myslím, že sešup sociální demokracie nastal mnohem dřív. V momentě, kdy se Jiří Paroubek, z celkem nepochopitelných důvodů, po "vajíčkových eskapádách" rozhodl ustoupit od dohody, aby volby proběhly loni v říjnu.

Byla to osudová chyba, protože kdo si dovede představit, že by tehdy ČSSD prohrála volby takovým způsobem, jako o tomto víkendu? Vždyť ODS byla tehdy zlomená vyjádřením nedůvěry v době evropského předsednictví, Věci veřejné nebyly víc, než pražská, komunální strana a TOP09 byla čerstvě založená a teprve se nadechovala k pozdějšímu velkému úspěchu?

Naštěstí tuto chybu udělal a dovolil tak ostatním stranám, aby se konsolidovaly, svému největšímu sokovi Mirkovi Topolánkovi, aby se historicky znemožnil a historickým událostem, aby promluvily lidem do svědomí. Sám přitom nenabídl nic nového, než starou "dobrou" demagogii, že za všechno může ODS a postupem času i TOP09, povýšenost nad mladými, sliby, kterým už možná ani sám nevěřil a okoukané tváře, které se teď stáhly do ústraní a truchlí.

Nevěřím, že se sociální demokracie "vzmuží" k jakékoliv akci. Neměla by dostat šanci sestavovat vládu a plést lidem hlavy, když přišla o svého předsedu. Všichni její přední činovníci, kteří vypadali ještě nedávno na mítincích jako lídři, teď ukazují svou pravou, nevýraznou a nepřesvědčivou tvář. Kde jsou Škromach, Ráth a jiní, kteří by se měli prát o místo po Jiřím Paroubkovi a ukázat voličům, že jsou lepší, než býval předseda?

V médiích a na jednáních se stále ukazuje pouze Bohuslav Sobotka, který má asi stejné charisma jako moje rychlovarná konvice a kromě výmluv a politicky korektních odpovědí, že se pokusí naplnit volební program a sliby voličům, se od jeho úst rozptyluje stále větší a větší vakuum.

Mám obrovskou radost, jak tyto volby dopadly. Nejen proto, že prohrála sociální demokracie a ten, o kterém se tolik napsalo, odešel. Podruhé od konce totality se výrazně obměnila politická garnitura. Odchod Jiřího Paroubka a ostatních "dinosaurů" se stal odrazem revoluce, která tentokrát proběhla v hlavách voličů.

Nevím, jak vám, ale mi osobně Jiří Paroubek chybět nebude. Zdá se, že boj mezi politickými stranami na chvíli ustal. Politici opět pracují, pro sebe, ale i pro nás. Najednou jsou státotvorní, uvědoměli a zodpovědní. Snad jim to "nějaký pátek" vydrží a snad se bude opravdu možné soustředit na jiná témata, než je jejich ego.

 

Autor: Roman Potoczný | úterý 1.6.2010 8:55 | karma článku: 34,73 | přečteno: 2162x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4670x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!