Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Marťan. Zmrtvýchvstání Ridleyho Scotta

Co byste dělali, kdybyste zůstali v bezvýchodné situaci? Zcela sami na opuštěné planetě? Ztraceni ve vesmíru? Já myslím, že bych se z toho pominul. Strachy. Bezmocností. Smutkem. Beznadějí. Pokud bych nezačal něco dělat.

Ridley Scott je jedním z mých nejoblíbenějších režisérů. Ačkoliv nikdy nedostal za svou práci Oscara, v žánrech, do kterých se pustil, patří jeho filmy k těm nejlepším. V žánru road movie („Thelma a Louise“), válečného dramatu („Černý jestřáb sestřelen“), historického filmu („Gladiátor“, „Království nebeské“), romantiky („Dobrý ročník“) a především v žánru sci-fi („Vetřelec“, „Blade Runner“).

Přesto v uplynulých letech svým fanouškům moc radosti neudělal. „Robin Hood“ nudil, „Prométheus“ vyloženě zklamal, „Konzultanta“ Scott dodělal pouze z úcty ke svému zesnulému bratrovi Tonymu a nebyl to jeho šálek kávy. Ani „Exodus“, kde se vrátil ke svému nejúspěšnějšímu, historickému žánru, nebyl přijat s nadšením kritiky, ani diváky.

Jeho nejnovější film „Marťan“ („The Martian“) se povedl. Není vlastně ničím nový. Astronaut Mark Watney (Matt Damon) je „zapomenut“ na Marsu. Na planetě, kam se letí několik měsíců a kde má zásoby sotva na několik týdnů. Připomíná trosečníka Toma Hankse. Pokusy o jeho záchranu připomínají záchranu Apolla 13. Vesmír ve 3D jsme již viděli v „Gravitaci“. O mnoha vědeckých aspektech pokusů o jeho záchranu by se dalo s úspěchem diskutovat. Na rozdíl od těch lidských.

Ale celý film neuvěřitelně „odsýpá“. V každém okamžiku jsou oba hlavní hrdinové příběhu, herec Matt Demon a režisér Ridley Scott pány situace. Matt Damon hraje nejlépe v životě. Neschovává se pouze za svůj úsměv, ale je uvěřitelným člověkem, který bojuje o přežití, ačkoliv občas podléhá pocitu strachu, bezmoci, smutku a beznaději. V jeho počínání se zrcadlí vědomí, že v životě má smysl každý nádech, další den, další chvíle, kdy má člověk možnost se podílet na něčem větším, než je on sám.

Damonovi zdárně „statují“ především Kristen Wiig („Paul“), Chiwetel Ejiofor („12 let v řetězech“), Jessica Chastain („30 minut do půlnoci“), Michael Peňa („World Trade Center“) a další. Kamery se zhostil Dariusz Wolski („Alenka v říši divů“, „Piráti z Karibiku“), který se Scottem spolupracoval na všech jeho posledních filmech. Hudba tvoří u „vesmírných ság“ tradičně důležitou složku a Harry Gregson-Williams („Shrek“, „Telefonní budka“ , „Království nebeské“) ji zvládl s bravurou skladatele, prověřeného mnoha filmy.

Marťan“ se mi zatím z letošních velkofilmů líbil nejvíc. Ridley Scott odvedl profesionální práci, kterou Matt Damon okořenil výkonem, jenž by si zasloužil minimálně nominaci na Oscara. Film přináší ideální kombinaci vesmírné fantastiky, romantiky, humoru a napětí. V kině jej má smysl vidět ve 3D, které v tomto případě přináší, na rozdíl od celé řady jiných filmů, skutečně další rozměr. Rozhodně doporučuji návštěvu kina. Třeba se tak "i s vaší pomocí" vrátí Marťan Matt Damon domů, ačkoliv o to jde v tomto filmu, dle mého názoru, až na druhém místě.

Moje hodnocení: 90%

Autor: Roman Potoczný | neděle 4.10.2015 7:50 | karma článku: 20,63 | přečteno: 602x
  • Další články autora

Roman Potoczný

10 nejlepších filmů roku 2017

Rok 2017 byl na dobré filmy štědřejší, než rok 2016. Došlo k příjemnému překvapení v několika filmových žánrech, kdy některé filmy posouvaly jejich hranice. Podívejme se, jak se filmy, uvedené letos v kinech, potkaly s mým vkusem.

31.12.2017 v 0:05 | Karma: 15,03 | Přečteno: 1441x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já, Kajínek Superstar

Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina. Každou neděli prolamuje Jiří Kajínek na televizní obrazovce stanice Prima další tabu. Neskrývá se, nestrká hlavu do písku, ale hrdě popisuje svůj příběh a buduje svou vlastní legendu.

20.11.2017 v 23:13 | Karma: 37,98 | Přečteno: 4342x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Jarku, tys to vzal?

„A proč jsi mi ani nezavolal, Jarku? Nezeptal se, co tomu všemu říkám? Tys to vzal? ... A co jsem měl, dělat, řekni mi. Měl jsem to vyznamenání někomu nechat? Aby sem přišel někdo cizí, k hotovýmu, ...

28.10.2017 v 22:28 | Karma: 30,46 | Přečteno: 3525x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Mých 5 nejoblíbenějších filmů

V nové rubrice "Mých 5 nej ..." se budu postupně věnovat svým favoritům z nejrůznějších oblastí kultury, sportu nebo veřejného života. První článek věnuji logicky svým nejoblíbenějším filmům a nebyla to vůbec jednoduchá volba.

1.10.2017 v 8:25 | Karma: 20,10 | Přečteno: 949x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Po strništi bos … natloukl si nos

Na Svěráky se do kina chodí, nad jejich filmy se jásá, případně obdivně pokyvuje hlavou. Ale upřímně! Zajímaly někoho osudy protagonistů „Obecné školy“ před příchodem Igora Hnízda?

26.8.2017 v 23:30 | Karma: 28,64 | Přečteno: 2021x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!