Gotham city

Letadlo se klepe jako sulc. Už nemá smysl dívat se po vystrašených tvářích cestujících, strnulé tváři vedle sedícího kolegy a proklínat pilota. Vše je po dlouhé minuty neměnné. Jediné, co má smysl, je pevně se držet sedadla a věřit, že nějak doletíme. Proletíme bouřkou, za okny přestanou mlátit blesky, přestane pršet. Ten pocit mě ubíjí. Zůstala mi jen víra. Nemůžu dělat vůbec nic. Jak vteřiny ubíhají, osud se mi směje do tváře a naděje ubývá ...

... 

Dnešní den byl báječný. Jsem poprvé na Colours of Ostrava. Už jsem slyšel Dana Bártu, zmoknul na Lucii Bílé a teď stojím někde uprostřed davu, poslouchajícího Sinead O'Connor a nechám se unášet na vlnách jejich balad. Osiřel jsem a moje myšlenky bloudí v zakázaných zákoutích mozku. Mezi tisíci lidmi, kteří dnes přišli, zpívá Sinead jen pro mě. Vzpomínám na včerejší let, na dlouhé minuty strachu. Jak osvobozující je nyní stát bezstarostně na ploše před pódiem a oddávat se myšlenkám.

Je to dvacet let, co jsem ji poprvé slyšel a nyní si uvědomuji, že jsem ve stejné situaci, jako tehdy. I tehdy jsem byl plný očekávání, co osud přinese, připravený se s životem poprat, jen mnohem naivnější. Prvních deset let bylo hezkých, poněkud monotónních, po malých krůčcích jsem budoval rodinu, kariéru, získával zkušenosti. Druhých deset byla velká jízda plná objevů, po kterých jsem leckdy ani netoužil. Plná zvratů, které mě občas přikovaly k zemi, jindy neočekávaně vyzvedly do nadoblačných výšin. Dnes tu stojím, poslouchám, vím, že jsem leccos dokázal, ale i leccos zkazil.

...

Motory se perou o každý metr, o který zatvrzele posouvají letadlo k cíli. Napětí na palubě vrcholí. Snažím se být klidný, stále mám ještě čas přemýšlet. Ačkoliv tok myšlenek v hlavě připomíná rozbouřený vodopád, pokládám za pozitivní, že mám čas analyzovat situaci. Uvažuji, jak je asi Sinead, která letí s námi. Chvíli se v myšlenkách loučím s blízkými, chvíli doufám, chvíli zoufám. Doletíme. Kdyby tomu tak nemělo být, už by se něco stalo, něco zlomového. Vše podstatné se přeci děje v životě okamžitě, ve zlomcích vteřiny. Náhle se letadlo vzpíná jako kůň a v zápětí padá o deset metrů a začíná nekontrolovaně klesat ...

...

Mám pocit, že jsem za dvacet let nic neztratil, jen to jediné, pro lidský život nejpodstatnější. Uvědomil jsem si to v momentě, kdy jsem ji před nedávnem poprvé uviděl a pocítil, co už dlouho ne. Snad tehdy před dvaceti lety. Jak zvláštní, že jsou to zlomky sekundy, které mění náš život. Někdo, nám moc blízký, přijde a řekne, že jde náhle do nemocnice. Ve stotřicítce na dálnici se utrhne přední pneumatika. Přijde mail, který nás totálně rozhodí. Vstoupíme někam, kde jsme dosud nebyli a na první pohled se zamilujeme do někoho, koho jsme do té doby vůbec neznali. Ve chvilce, která není delší, než lusknutí prsty. Mžik.

Stojím, poslouchám a uvažuji, jestli je to dobře nebo špatně. Mám čas analyzovat, vím, co předcházelo, tuším, co by mohlo následovat. Cítím, že jsem nikdy nepoznal člověka, který by mi byl od první chvíle tolik blízký. Jako bych ji znal odjakživa. Cítím, že, je-li tomu tak, cokoliv řekne nebo v budoucnu udělá, moje přesvědčení posílí. Koncert pomalu končí, chtěl bych za ní jít, uvidět úsměv, který se jí bezděky mihne na tváři, když mě uvidí. Nejhezčí, jaký znám.

...

Na tvářích všech je vidět zjevnou úlevu. Konečně jsme přistáli. Sinead odbíhá a okamžitě si zapaluje cigaretu. Zbytek kapely se usmívá a volně žertuje. Asi všichni vypadáme jako šťastní blázni, jako ti co zbudou po boji. Ti, co přežili. Usmíváme se a vzpomínáme na chvíle v letadle. A budem vzpomínat i v dalších dnech. Vždy budeme vzpomínat ...

...

Být temným rytířem je fajn. Přesto ve mě sílí pocit, že nadešel čas jím nebýt. Už mi nikdy nebude o dvacet míň, ale stále mám dost času uvažovat, jak zhodnotit uplynulých dvacet let, jak nalézt rovnováhu mezi prvními a druhými deseti lety, které jsem od doby dospívání prožil. Jak naložit se svým životem. Stále dost času, než jednou někdo definitivně luskne prsty. Mžik.

Autor: Roman Potoczný | sobota 2.8.2008 6:30 | karma článku: 8,40 | přečteno: 1478x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4670x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!