Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diagnóza: Politik!

Kdysi se říkalo, že učitelka není povolání, ale diagnóza. Nevím, nakolik je toto tvrzení platné, ale cítím, že v poslední době napadl jakýsi neznámý "moribundus" zcela jiné povolání. Jak jinak si vysvětlit drtivou většinu politiků, kteří se svorně chovají, s prominutím, jako nenažraní, jediné, co je zajímá, je jejich osobní blaho a moc a poslední, komu naslouchají jsme my, voliči? ...

Vzhledem k tomu, že se nejedná o jednotlivé případy nezbedných politiků, ale o pandemii politického moribundu, rozhodl jsem se jej diagnostikovat. Zde jsou mé závěry:

Politik se za peníze daňových poplatníků výborně obléká. Ty tam jsou doby, kdy postačilo mít pestrobarevné sako, černé kalhoty a bílé ponožky. Politik obouvá boty proslulých značek, ruce zdobí slovutnými chronometry a obleky má takové, že "kdo z nás to má, pánové"? Fakt, že se často obléká v přímém rozporu k tomu, co by měl reprezentovat, tedy skromnost a vkus, mu nikterak nevadí. Většinou platí, že napravo od politického středu mají politici v oblékání více sklonů k výstřednosti, naopak nalevo se cítí být "čelem k masám", pakliže mají špatně nebo alespoň nedbale uvázanou kravatu.

Politik cestuje výhradně tryskáčem. Je jedno, zda-li se jedná o cestu zásadního státního významu, či o cestu na dovolenou. Tryskáč, toť ten správný druh dopravy. Proto je např. tak obtížné sehnat letenky z Ostravy do Prahy na pondělí ráno, či v pátek večer v opačném směru. Všechna místa jsou předem obsazena politiky, kteří cestují přirozeně zpět za svými voliči, tj. rodinou, případně milenkami.

Politik je společenský tvor. Záměrně se sdružuje s jinými svého druhu, do výborů, podvýborů a komisí, aby byly výsledky jeho práce, pokud možno, neviditelné, což se mu, pohříchu, daří. Rovněž má často velmi rozvětvenou rodinu. Pokud se schyluje k finančnímu průseru, hned se najde movitý dědeček, strýček, či jiný příbuzný z pátého kolena, který, čirou náhodou, půjčil dotyčnému obnos zvící několika set tisíc nebo milionů.

Politik je zásadně nespokojen se svým platem. "Trojnásobek průměrné mzdy?" "Co to je?" Cítí se být vyvolený pobírat mnohem víc, přirozeně v zájmu voličů a pokud to nejde, nalézá doplňkové formy obživy. Zasedá v představenstvech, dozorčích radách, případně alespoň čerpá prostředky na proplacení cestovného nad rámec příplatků, které k platu pobírá.

Ale nemylme se. To není jediný příjem nad rámec platu, který bychom mohli očekávat. Politik využívá svých věrných rádců, lobistů, aby věděl, co má vlastně dělat a jaký má mít názor. Že tito lobisté neposkytují své rady nezištně je víc, než zřejmé. Ale politik se toho nebojí, vždyť je tolik státních zakázek a byla by škoda, kdyby z nich měl mít prospěch sám.

Politik často lže. Kloudnou odpověď z něj za žádnou cenu nedostanete. Když náhodou hrozí, že by musel odpovědět, protože nátlak moderátora, či redaktora sílí, odpoví na něco zcela jiného, aby odvedl pozornost od daného tématu, případně své vlastní chyby. Pokud by byl nátlak nesnesitelný, pak využije několika neznámých slov, kterými tazatele dokonale zmate. Jenom politici totiž ovládají důkladně newspeak, jehož význam je znám pouze a jen jim. Vy tušíte, co to je např. "napříč politickým spektrem", "marginální problém" nebo "lombardní sazba"?

A jsem u nejpokročilejšího stádia politického moribundu. Pokud politik dostane šanci, krade. Je to logické, vždyť "kdo lže, ten krade" a nepochybně nekrade v zájmu nás, voličů, ale v zájmu tvorby politického a ekonomického kapitálu své strany, případně pouze a jen ve svém zájmu. Pokud tuto šanci nemá, vytvoří si ji vhodnou kličkou, čí dírou v zákonech.

Nevím, nakolik budete s touto diagnózou souhlasit. Za sebe mohu říct, že se míra mé trpělivosti dovršila. V současné reprezentaci jakékoliv strany nevidím nikoho, kdy by nebyl touto, výše popsanou, nemocí více, či méně nakažen a koho bych se ctí mohl nazvat politikem, který by vzbuzoval mé sympatie a úctu.

Snad s výjimkou současného premiéra a některých členů jeho "nepolitické" vlády. Zřejmě proto, že tito lidé se ještě nestihli politickým moribundem nakazit.

Blíží se volby a politik, kdo důvěryhodně dokáže, že se vymyká výše popsané diagnóze, dostane můj hlas. Protože politický moribundus je zapotřebí vymýtit dokud je čas a nějaká šance, že nám voličům budou politici alespoň trochu naslouchat. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Roman Potoczný | středa 3.2.2010 8:30 | karma článku: 35,34 | přečteno: 2510x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4670x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!