Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Televizní experiment

Přiznám se bez mučení – rád zkouším nové věci.  Tedy, abych byl konkrétní, nejenom věci, ale i lidi. Ale to patří do jiné kategorie psaní.

Těsně před koncem roku jsem se zbavil TV. Přesněji řečeno veliké plazmy, která  v mém malém podkrovním bytečku byla určitě nepřehlédnutelná a tvořila množství větší než malé z celkového vybavení.  Důvodů bylo více.  Jednak právě ona má zmíněná oblíbenost nových věcí. Vždyť přeci plazma je již za zenitem a nové LED TV jsou mnohem lepší.  Jednak ve mně asi stále vrtá šotek  nespokojenosti. Vždyť, co v té TV opravdu dávají tak zajímavého? Jednak poznání, že mi TV zabírá mnoho času.  Zvláště při přítomnosti malého koťátka, se kterým jsem uplynulé dva měsíce před Vánoci trávil čas převážně vleže,  právě před  rozsvícenou bednou. Vždyť je to tak příjemné. Koťátko kolem krku, na prsou,  u boku,  na nohách…a já, ohleduplný, abych nerušil, jsem se nechal příjemně kolébat velkým výběrem tv pořadů jednoho nejmenovaného telefonního operátora.  Jo, jo – ten čas by se dal ale využít mnohem lépe, že?

A tak jsem spojil vše dohromady, přidal oprávněné přesvědčení, že udělám někomu radost, a odvezl jsem za pomoci dvou kamarádů /ta plazma je zatraceně těžká/ TV k mamince.

Radost maminky byla veliká. Romantické filmy moderní, staré české  předválečné, válečné  filmy, i vše ostatní, nabraly náhle v jejích 82 letech zcela jiný rozměr. Rovněž tak zapojení PC na obrazovku a nový pohled třeba na komunikaci se synáčkem přes ICQ.  Veliká spokojenost tímto směrem. Já sám jsem získal také hodně, k mé velké spokojenosti. Čas, klid, opravdové soukromí.

Ovšem, jako u většiny věcí, i zde jsou zádrhele, nad kterými je nutné se zamyslet.

První den bez televize v bytě byl zvláštní, ano. Bylo to náhle zcela jiné. Zvláště, když člověk často používá onu mluvící bednu jako kulisu a má pocit, že se kolem něco děje, i když se přitom  věnuje jiným záležitostem. Tohle mě ale přešlo hned druhý den, a od té chvíle jsem neměl pocit, že mi něco schází. Jiné to bylo s kočičkou. Ta si zvykla dívat se na pohyblivé obrázky, ležet před bednou, anebo za ní, honit na obrazovce imaginární či skutečné věci, které ji zajímaly. Cožpak o to, s kočičkou jsem každý den, a i tato její ztráta byla záhy vykompenzována jinými záležitostmi.

Horší to bylo, a stále je, s lidským pokolením. Když někde přijde řeč:  na co jsi se díval včera?...a odpověď zní: na nic, nemám televizi, následují prapodivné pohledy, otázky, nepochopení. Pokud se kdesi sám zmíním o tom, že nemám TV, považují mě mnozí za nějakého divného blázna, co by se zřejmě rád zbavil civilizace a vrátil se kamsi do jeskyně. Ačkoliv na tohle opravdu nevypadám. Nemluvím o reakcích slečen – ty nemáš televizi????

Ne, ne, ne….říkám. Nechci se nikam do jeskyně vrátit, jsem hodně pohodlný člověk, zčásti velmi rozmazlený, a rozhodně nechci vracet historicky nic zpátky. Ne, televizi nemám, a moc to ani nevysvětluji.

Na TV jsem vyrůstal, provázela mě celý život a je moc příjemné zjistit, že mi nechybí. Položil jsem si otázku:  co se člověk z TV skutečně dozví podstatného? Skromně si říkám, že pokud ve mně je cosi kladného, není to rozhodně ze sledování TV – jsou to rodiče, knihy, lidé, kteří mi cosi předali…

Jsem rád, že jsem se TV zbavil – a o jednom z těch prvních důvodů, že bude nějaká lepší technologie na pohled, nyní opravdu neuvažuji.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Popelka | čtvrtek 14.1.2010 7:43 | karma článku: 10,90 | přečteno: 683x
  • Další články autora

Martin Popelka

Karel s Mirkem mě urazili

Z průčelí domu se mi netřepotá česká vlajka, nemám ji dokonce ani na autě, když hokejisté jdou do finále mistrovství světa. Ale i přesto mohu klidně říct, že jsem rád Čechem. Máme krásné holky, výborné plzeňské .... no, a to mi docela stačí.

17.9.2013 v 6:20 | Karma: 33,23 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Ostatní

Martin Popelka

Moravcovy volby a volba

Přiznám se, že se těším. Nejen na volby samotné, na které již před rokem bylo pozdě. Každý, kdo jen trochu sledoval Kalouskovo práskání bičem nad sulcovitým premiérem, pravidelně se měnící vládu nezvládnutelných, veveří a peakovské eskapády, ten se musel každý den před spaním za předčasné volby horlivě modlit. Ale těším se i na nadcházející předvolební politické střety a debaty. Zejména Praha bude díky stranickým lídrům pestrá, zábavná a věřím, že bude i sranda.

13.9.2013 v 11:47 | Karma: 16,33 | Přečteno: 756x | Diskuse| Politika

Martin Popelka

Chybí už jen první sex

Včera zase bylo veselo. Modrý ptáček roztáhl křídla, ale doplachtil pouze na střechu svého rodného hnízda. Shromáždili se tam na modrém podkladu všichni lídři ODS a ústy Sněmovnou osiřelé Mirky, představili koncept své předvolební kampaně. Příběh života to nazvali.

12.9.2013 v 5:50 | Karma: 27,66 | Přečteno: 1182x | Diskuse| Politika

Martin Popelka

Hlavu vzhůru aneb eintopf po česku

Malá škola politického vaření kuchařky Jany: Dnes použijeme originální recept na klasický sudetský eintopf z poloviny 19. století.

11.9.2013 v 5:10 | Karma: 10,39 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Martin Popelka

KALOUSEK - VEŘEJNÝ NEPŘÍTEL Č. 1

Pro Ameriku 30-tých let to byl John Herbert Dillinger. Tuto téměř lichotivou přezdívku si vysloužil díky sériím bankovních loupeží, provedených zpravidla velmi sofistikovaně. Pro Česko současnosti by to mohl být docela dobře právě Miroslav Kalousek. I on se pohyboval zpravidla ve finančním sektoru. Ovšem nejen toto má s Johnem Dillingerem společného.

10.9.2013 v 4:30 | Karma: 29,94 | Přečteno: 1462x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 939x
Jen blbec nemá rád vtip a ironii.

Seznam rubrik