Zase to nedomysleli, nebo…?

Politikům z hnutí STAN zřejmě došly nápady, jimiž by bylo možno zkusit ještě nějaké ty voliče oblbnout, nebo jim všechny lepší sliby někdo vyfouknul a oni tak musí paběrkovat.

A proto toto hnutí oprašuje nápad, jenž už se tu v minulosti tu a tam objevoval, zpravidla ve chvílích, kdy chtěli politici odvést pozornost od svých malérů a za oběť takového úhybného manévru zvolili školství. Naposledy před dvěma lety, kdy „to navzdory podpoře od paní ministryně školství“ neprošlo.

Poslanci zmíněného hnutí a prý i někteří jejich kolegové z ČSSD, TOP 09, SPD a snad i piráti a ODS zastávají názor, že by měli mít učitelé středních, základních a mateřských škol právo po odučení deseti let požádat ředitele o roční placené tvůrčí volno, které by mohli využít ke stáži v cizině, práci v oboru nebo dalšímu studiu. A jediné, co by se od nich za to očekávalo, by bylo, že by následně museli prokázat, že ono volno skutečně tvůrčím způsobem strávili.

Čeští učitelé by tak prý měli dostat takovýto bonus. A to jednak proto, že je prý každý pátý z nich vyhořelý a potřebuje načerpat nové síly, aby ho práce opět bavila, a jednak proto, že by to mělo zatraktivnit tuto profesi. Protože by prý zájem o místo kantorů vzrostl, kdyby měli tuto možnost. Možnost, která by stát přišla na „pouhých“ 1,5 miliardy korun ročně. A školství by rázem mělo kvalifikované učitele, po jakých touží každý rodič.

Inu, politici. Co by od nich mohl člověk chtít jiného, než nesmysly, že?

Dávat kantorům rok „volna“ ve chvíli, kdy je situace natolik katastrofální, že vládci chtějí opět povolit, aby mohli učit i nekvalifikovaní vyučující, což se před nemnoha lety zakázalo s tím, že to snižuje kvalitu vzdělávání, jen aby byl nejednou někdo, kdo by to vůbec chtěl dělat? Chudáci ředitelé, kteří by si za takové „tvůrčí typy“ museli shánět dočasnou náhradu!

Totiž vlastně nejednou ne dočasnou. Protože se obávám, že ve chvíli, kdy by současní učitelé mohli přičichnout k reálnému životu, by se jich už také po tom roce nemuselo moc vrátit zpátky. Navzdory zmíněnému „bonusu“.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Viktor Pondělík | středa 29.5.2019 18:47 | karma článku: 0 | přečteno: 10x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0