Zapomněl jsem zapomenout…

Jak by to jenom bylo příjemné, kdybych byl obdařen darem nepamatovat si! Kdyby mi všechno šlo jedním uchem (nebo v tomto případě okem) dovnitř a druhým ven. Jenže nestalo se. A tak si pamatuji, co jsem četl.

A taky co jsem o tomto posléze napsal (http://pondelik.blog.idnes.cz/c/486861/neobtezujte-doktory.html).

Psal jsem v onom článku o tom, jak naše nemocnice v závěru roku odmítají pacienty s odůvodněním, že už nemají peníze. Že vyčerpaly vše, co měly zdravotními pojišťovnami garantováno, a tudíž ať si pacienti přijdou po novém roce…

A také jsem tamtéž zmínil reakci zástupce VZP, jenž se dušoval, že to není pravda a že nemocnice lžou. Že jim zdravotní pojišťovny každopádně klidně zaplatí i víc, než slíbily. Případně že pojišťovna eventuálně najde pro každého svého pojištěnce jinou nemocnici, kde se ještě peněz dostává.

A tamtéž jsem zmínil i reakci ministerstva zdravotnictví, jež onu informaci VZP potvrzovalo. Tedy tvrdilo, že se nikdo nemusí bát, že se každému dostane potřebné péče a ani nějaké limity pro platby za péči nehrají roli.

A ejhle!

Utekly tři týdny a kousek a pan ministr zdravotnictví se nyní v médiích veřejně pochlubil (http://www.denik.cz/z_domova/dostupnost-pece-pro-pacienty-je-dle-ministra-zdravotnictvi-pristi-rok-zajistena-20151228.html) něčím, co mou pamatující si paměť překvapilo. I když vlastně nepřekvapilo, protože si o našich politicích už dávno myslím své.

Jak v tomto novém článku náš ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček slavnostně prohlásil, slibuje nyní dostupnou péči pro všechny! A to už v příštím roce.

Nemocnice a ambulance prý dostanou víc financí od zdravotních pojišťoven a tím pádem by se mělo zamezit i odmítání pacientů. Po novém roce mají zdravotní pojišťovny (nově) proplácet veškerou vykázanou péči.

Výše zmíněná VZP, jež „až doposud platila klidně i více, než se zavázala“, ústy svého mluvčího oznámila, že vydá v roce 2016 na péči (na niž, jak zaznělo výše, prý dávala doposud vždycky dost) o bezmála 7 miliard korun více než v roce předchozím.

Ale zpět k panu ministrovi. Ten u svého náhlého nového slibu péče pro všechny nezůstal. Slíbil též, že „úhradová vyhláška zajistí všem nemocnicím dostatek financí na pětiprocentní navýšení platových tarifů“, což považuje za „důležitý signál pro zdravotníky, že vláda jejich situaci postupně řeší“ a což by mělo „zbrzdit masové odchody lékařů a sester z nemocnic, jejichž důsledkem je zavírání některých oddělení a tím omezování péče o pacienty“. Tudíž by podle jeho vlastních slov „měl být zajištěn dostatečný objem dostupné a kvalitní zdravotní péče“.

Víc prý bude zaplaceno i praktickým lékařům, věnujícím se prevenci či lékařské službě první pomoci, zruší se regulace (jaké, když před třemi týdny říkali…?) na screening, porody, léčbu HIV nebo ochrannou léčbu v psychiatrii.

Zkrátka v našem zdravotnictví před třemi týdny ještě bylo všechno v pořádku, jak pravil pan ministr a zástupce jedné z našich zdravotních pojišťoven. Tentýž ministr a zástupce téže pojišťovny, kteří dnes tvrdí, že už se v příštím roce nebude dít to, co se „přece v žádném případě nedělo“ letos a nejen letos.

A nejen to.

Ministerstvo zdravotnictví prý navíc také vytvoří fond, ze kterého se bude podporovat otevírání praxí v odlehlých oblastech, kde hrozí výpadky péče. A tak se nemusíme bát. Prý nás nenechají na holičkách. Už po Novém roce. Už se postarají o všechny choré.

Pokud tedy tito nebydlí v nějakém bezvýznamném dvouapůltisícovém městě…

 

Autor: Viktor Pondělík | středa 30.12.2015 12:56 | karma článku: 13,82 | přečteno: 386x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0