To je ten Schengen

Mezi Dánskem a Švédskem existuje vlakové spojení. Není na tom vlastně nic divného, že? Proč by mezi spřátelenými zeměmi takové spojení nemělo existovat, že? Jenže tak je tomu možná jenom v současnosti.

Nemusí totiž trvat dlouho a tato dnes normální skutečnost se stane minulostí. Může dojít přesně k tomu, k čemu došlo i na jihozápadě naší země v minulosti, za komunistů. Kdy se prostě některé linky mezi „světem socialismu“ a „imperialisty“ omezily a zpomalily a některé trati už byly vhodné jenom k definitivnímu rozebrání.

Na vině tomuto stavu věcí není ale dnes nepřátelství dvou severských sousedů. Na vině jsou… migranti.

Švédsko, zavalené běženci, se zkrátka rozhodlo omezit proud migrantů mířících do země, a proto bylo na konci listopadu oznámeno, že se zpřísní švédská hraniční kontrola. A kvůli tomu, jak má tato vypadat, zkrátka dost možná bude po vlacích.

Protože Švédským drahám zřejmě nezbude, než spoje mířící do Dánska zrušit. Nebudou totiž schopné splnit to, co po nich švédští politici žádají.

Autobusoví, vlakoví i trajektoví dopravci totiž mají nově povinně kontrolovat doklady všech pasažérů vyjma těch mladších osmnácti let doprovázených dospělou osobou; a neučiní-li tak, hrozí jim pokuta až ve výši 50.000 švédských korun. A na takové kontroly Švédské dráhy podle svých slov nemají čas. Protože v současnosti denně přepraví 18.000 lidí mířících přes hranici za prací a to se při tamní velké frekvenci spojů zvládnout nedá. Kdyby měli být podle nového švédského zákona cestující kontrolováni už v Kodani před odjezdem, nezvládne se to. A platit zmíněné pokuty dráhy taktéž nechtějí.

A tak by se mohly od 4. ledna 2016, kdy začne tato povinnost platit, zrušit všechny spoje tohoto dopravce. Do doby, než někdo vymyslí lepší řešení.

Konkurent Švédských drah Öresundstaag pak prý své vlaky jezdící mezi oběma zeměmi sice zachová, omezí však počty spojů, a to natolik, aby se předepsané kontroly stihly. Délka každé jízdy se tak ale zřejmě ztrojnásobí a co se dosud zvládá absolvovat za půlhodinu, bude třeba i o hodinu delší. Aby se vyhovělo liteře zákona.

A tak se zkrátka Švédsko možná vlně nevítaných hostů ubrání. Pokud si tito nenajdou nějakou alternativní cestu, jak se k nim dostat. Imigranti už k nim zřejmě vlakem jezdit nebudou. Jenže…

Nechtěl bych být v kůži těch, komu mají být hranice otevřené a kdo přes onu hranici prostě jezdit musí. Nechtěl bych být v kůži oněch osmnácti tisícovek lidí, kteří se tam přemísťují vlakem za prací. A kteří budou dost možná odsouzeni k cestování podobnému tomu v rozvojových zemích.

 

Autor: Viktor Pondělík | pátek 25.12.2015 12:00 | karma článku: 27,46 | přečteno: 947x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0