Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak to u nás prostě chodí

Bývaly doby – a i já jsem je ještě po takřka celá svá školní léta zažíval – kdy vzdělání sice bylo dostupné každému, ovšem každému jenom podle jeho zásluh. Případně podle zásluh rodičů a dalších blízkých osob.

Chodil-li jeden v oněch časech do školy, musel se učit, nechtěl-li skončit „u lopaty“ nebo „jako popelář“. A jenom dobré studijní výsledky, tedy schopnost zaplnit patřičně mozek – pominu-li tedy současně nutnost být bez nějakého toho „škraloupu“ – skýtaly naději, že se člověk ocitne mezi vyvolenými na vybrané střední škole. Respektive dokonce na škole vysoké, jež byla už hodně těžko dostupnou záležitostí. Protože na vysokou už se jen tak někdo nedostal. Zájem býval veliký, kapacity malé.

Ne jako dnes.

Dnes už oněm časům dávno odzvonilo. A odzvonilo i tehdy panujícím poměrům. Dnes už si může dopřát klidně i vysokoškolského vzdělání každý, kdo na to (nejen finančně) má. A – bohužel – nejen ten, kdo na to má, ale i ten, kdo na to nemá.

Už to určitě nejednou napadlo každého, kdo má se školstvím něco společného nebo se alespoň zamyslel nad statistikami a občas i do médií prosakujícími informacemi. A nyní to bylo vyřčeno už i na plná ústa.

Už se třeba přiznalo i ČVUT (http://www.denik.cz/ekonomika/cvut-musi-kvuli-penezum-prijimat-i-uchazece-odsouzene-k-neuspechu-20160525.html). Že musí přijímat i uchazeče již předem odsouzené k neúspěchu. Tedy ty, kdo by se na vysokou školu nedostali nejen za mých mladých let, ale ani nyní; pokud by u nás vládl zdravý rozum.

Jenž ale nevládne.

A tak prostě třeba i České vysoké učení technické v Praze bere kdekoho. Kvůli penězům.

Protože školy jsou státem financovány podle počtu studentů a má-li se tak (třeba) zmíněná vysoká škola uživit, musí přijímat do prvního ročníku také uchazeče, kteří (takřka) nemají šanci tuto univerzitu dostudovat. Jak přiznává i rektor ČVUT Petr Konvalinka. Přijímají se tam i osoby zcela neperspektivní, které nemají samy šanci tuto školu zdárně dokončit, osoby, které by tato škola dobrovolně nikdy nepřijala; jenom aby se zaplnil maximální počet státem proplácených studijních míst, aby se škola uživila. Jinak by finančně nepřežila.

A pak? Pro pilné a motivované, avšak nezvládající studenty organizují na ČVUT doučování matematiky, fyziky a základních předmětů. A přesto 25 až 30 procent studentů (u nichž je to vesměs jasné už při přijímacích zkouškách) odpadne hned v prvním ročníku a celkově tuto školu neukončí každý druhý z přijatých.

Ale i když se ví, že na to někdo nemá,… často ho přijmou, aby ho zkrátka podle svého očekávání nejpozději na konci prvního ročníku vyhodili. Pokud takovému ani tamní extra doučování nepomůže.

Protože jde o peníze. O peníze, jichž není nikdy dost. Jednak proto, že státní kasa není bezedná, jednak i proto… že se dělají právě takovéto „psí kusy“.

Protože kdekdo se rozhodl založit střední školu, kdejaká vysoká škola si vymýšlí kdejaký byť i sebenesmyslnější obor. A pak jsou potřeba studenti, kteří znamenají pro takové školy peníze od státu. A když těch dobrých není dost, vezme se kdekdo. A stát platí a platí. Platí i za ty, u nichž to už od počátku nemá smysl. Platí a vyhazuje tím z okna peníze, jež pak chybí jinde. Vyhazuje peníze namísto toho, aby vyhodil ty, kdo nám produkují davy nedouků nebo zcela zbytečných odborníků na nesmysly.

A to můžeme být za situaci, jaká, jak výše zaznělo, postihla třeba ČVUT, ještě rádi. Protože teď přichází slavná inkluze, tedy zařazování do běžných škol i těch dětí, jež už od počátku zřejmě nemají naději uspět. Už teď se ví, že to bude drahé. A až ti lehce mentálně zaostalí a jim podobní s pomocí asistentů, speciálních pomůcek, mimořádné péče a úlev dokončí základní vzdělávání… Sáhnou po nich nevytížené střední školy. A pak i školy vysoké. A stát bude platit a platit. Za to, aby se kdejaký nedouk dostal na školu, o jaké si za nás mohli leckdy i mimořádně talentovaní žáci jenom nechat zdát.

Protože přece nemůžeme nikomu upírat právo na vzdělání! Vždyť jsme humanisté a demokraté! Nebo přesněji…

Autor: Viktor Pondělík | úterý 14.6.2016 11:00 | karma článku: 29,11 | přečteno: 710x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

Jestli jsem poslední dobou něco neslyšel, pak to byly nějaké pozitivní zprávy. Skoro jako kdyby se všechno dobré ze světa vytratilo a zbylo jenom to špatné. A jako kdyby se navrch všechno smrsklo na pouhou ekonomiku.

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0 | Přečteno: 68x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Skvělý nápad, páni europoslanci

O nás lidech se ví, že si ničíme své životní prostředí. I když se bez přírody neobejdeme, škodíme jí mnoha různými způsoby. A co na to politici?

11.6.2022 v 8:20 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

Když člověk poslouchá řeči našich politiků, nejednou skutečně neví, zda se tomu má smát nebo spíš brečet.

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

V uplynulých letech si svět zvyknul označovat nás Čechy za xenofobní smečku, neochotnou pomáhat nešťastným lidem. Stalo se to běžným tématem od chvíle, kdy začala předchozí migrační krize, a všichni víme, jak se tehdy věci měly.

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

Snad jenom někdo úplně slepý a hluchý by dosud neregistroval, jak se naše země utěšeně (nebo neutěšeně?) zaplňuje běženci z Ukrajiny.

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Poslanci budou jednat o vyšetřovací komisi ke střelbě na fakultě

26. června 2024  5:10

Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Assange u amerického soudu přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací

26. června 2024  2:15

Zakladatel WikiLeaks Assange u amerického soudu přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací...

Padouch, nebo hrdina? Sága Assange po dvanácti letech končí

26. června 2024

Premium Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se dohodl s americkou justicí a přizná se k porušení...

I s rakovinou slinivky lze žít mnoho let. Nový program odhalí nádor včas

26. června 2024

Premium Lidé ohrožení zákeřnou rakovinou slinivky mají naději, že nezemřou do roka a půl od zjištění...

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik