Proč by jeden platil dluhy?

Řecko má staronový, pozapomenutý problém. Opět mu hrozí, že do konce března nebude mít na splátky dluhů. Aspoň to o něm tedy tvrdí Mezinárodní měnový fond. Řecko je zkrátka opět před bankrotem. Ale nezoufá pro to.

Řecká vláda by nyní měla (mimo jiné) schválit i nezbytnou penzijní reformu, aby země dostala další část půjčky ze záchranného balíčku, na kterém se dohodla v srpnu s věřiteli. Protože je na tom stejně mizerně jako dříve. Tedy neví se, kde by dnes mohlo Řecko získat nezbytných 5,5 miliardy eur na tento měsíc.

Ovšem dnes pro to Řecko nezoufá a věřitelé (alespoň tedy nahlas) nejsou tací jako dříve. Protože má Řecko v rukávu trumf. Trumf v podobě černého Petra.

Řekové totiž mají kvůli migrační krizi šanci, že se jim ekonomicky pomůže. Že s evropskými věřiteli vyjednají výhodnější podmínky stran svých dluhů. Nepopulární reformy se jim realizovat nechce; a proč by to také dělali, že? Když mohou Evropu tak skvěle vydírat… A za (naději na) spolupráci při (ne)zvládání migrační vlny si leckdo v Evropě rád připlatí, případně odpustí část dluhů.

Chtělo-li by Řecko dnes dostat další část z až 86 miliard eur ze záchranného programu, na kterém se v srpnu dohodlo s eurozónou, musí zreformovat neudržitelný penzijní systém, tedy zvýšit odvody pracujících a snížit penze a ušetřit tím 1,8 miliardy eur. A to je tam notně nepopulární, proti tomu se tam protestuje. A tak je ona půjčka zatím nejistá. Jenže jak zaznělo, co na tom?

V Řecku přece mají i problémy s migrační vlnou, zejména od uzavření makedonské hranice. A tak už Řecko dostalo na zvládání těchto trablů od počátku roku 2014 celkem 133 milionů eur mimořádné pomoci a dalších třináct milionů eur dala EU Řecku v únoru. A Evropská komise dala i 104 milionů eur na vytvoření tamních přijímacích míst pro migranty. A Mezinárodní měnový fond očekává, že EU navrch ještě seškrtá řecký dluh, což sice Německo doposud odmítalo, jenže… už i ono by se těch nevítaných běženců rádo zbavilo a tak by mohlo „z vděčnosti“ pustit chlup, kdyby Řecko začalo se zadržováním migrantů. To by i němečtí voliči pochopili. A jiní též. Vždyť i paní kancléřka Merkelová prohlásila, že země eurozóny přece nedržely loni Řecko nad vodou jen proto, aby se toto nyní odepsalo.

A tak zkrátka Řecko zase není schopné platit své dluhy. Ale dnes už ho nikdo neproklíná. Dnes už se tak nelamentuje, že se na jeho život nad poměry musejí skládat jiní. Dnes už je Řecko div ne vážený přítel a spojenec. Protože…

Protože by hypoteticky mohlo začít podnikat něco proti nelegální imigraci. Možná by mohlo začít lépe kontrolovat své hranice, migranty vracet nebo zadržovat. Kdyby ostatní souhlasili s tím, že mu půjčí na splátky a odpustí část dluhů. Výměnou za jakousi reformu… a možná ani tu ne. Protože peníze se oželí…

Všichni Řekům rádi pomohou. Byť věru nechápu proč. Když nesplácí vlastní dluhy, nereformuje svou ekonomiku, nehodlá škrtat ve výdajích, proti nevítaným hostům nepodniká ani to, co proti nim podnikala naše policie u nás, a ochotně je pouští dál,…

Všichni Řekům rádi pomohou. Za to, že se nám tady dál ve vnitrozemí trochu uleví.

Možná…

Protože ohlédneme-li se zpět, přijdeme lehce na to, že je jen velice málo toho, za co bychom mohli Řecko považovat za solidního partnera. Jenž se nám nevysměje, jakmile dostane další peníze, a neotevře hranice, abychom si těch migrantů užili raději tady než tam.

Dnes už vážně nevěřím, že se Atény polepší. Zejména když mají v ruce onen neblahý trumf. Migranty. U nichž Evropa doufá, že by mohli zůstat na naše útraty tam. Což se ale dříve nestávalo. A nyní sotva stane…

Ale přesto se Řekům určitě zase zaplatí. Co kdyby snad…

Autor: Viktor Pondělík | pátek 4.3.2016 10:45 | karma článku: 24,20 | přečteno: 656x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0