Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Řecké dluhy jsou nesplatitelné.

Zkuste si představit, že jste si půjčil 100. Po léta splácíte úroky, ale protože jich splácíte jen část, tak se vám zbytek úroků přičítá k jistině. Po létech zjistíte, že i když už jste dávno 100 zaplatil, dlužíte teď ale už 150.

Je tedy váš požadavek na odpuštění části dluhů - abyste mohl dlužit zase jen 100 jako na začátku - opravdu zcela iracionální?

Řecko je nemilosrdně ždímáno finančními institucemi.

Výsledkem je třetina Řeků žijících v chudobě, obrovská nezaměstnanost, pokles HDP srovnatelný s válečnými léta a pochopitelně i růst zadlužení ve vztahu k HDP.

A pokud bude Řecko podle pokynů reformátorů - EK, MMF a ECB pokračovat, kde se to zastaví? Až bude ekonomicky v 19.století?

To, čemu se říká záchrana Řecka, považuji jen za demonstraci síly a snahu potrestat Řecko za tu drzost, že si dovolilo vyhlásit referendum, ve kterém Řekové odmítli další pokračování 5-leté léčby, která nejen že byla bolestivá, ale navíc - v rozporu s prohlášeními "lékařů" - nemoc ekonomiky zhoršila. A tak museli přijmout ještě tvrdší podmínky, než jaké po ní Velká trojka požadovala předtím. Dokonce byl zřízen i protektor, který bude dohlížet na to, aby Řekové opravdu prodali všechno - přístavy, letiště, infrastrukturu atd.

Pochopitelně jen v případě, že by nespláceli své půjčky.

Ale protože ty jsou nesplatitelné, prodávat budou muset.

A pokud někdo prodává v tísni, jakých cen asi dosáhne? Bude to ráj zahraničních investorů a Řekům nezůstane nic.

0 0
možnosti
JR

J11a35n 88R64á71ž

4. 3. 2016 13:56

Teď už si za to mohou Řekové sami. Vloni mohli přinutit vládu k opuštění Eurozóny, vyhlásit státní bankrot, tím se zbavit 2/3 dluhů a zavést vlastní měnu s plovoucím kurzem. Pak teprve požádat o nové půjčky, které věřím, že by dostali.

Tento příznivý okamžik promrhali a tak si nezaslouží soucit. Žít s měnou, která je v pevném kurzu s měnou Německa, Dánska, či Rakouska s poloviční (kdyby alespoň tak) výkonností ekonomiky trvale nejde. A tak pan Draghi bude tisknout další desítky miliard Euro, aby Řeci měli z čeho žít. Ještě že jsou ty Eura v naprosté většině jen virtuální peníze, jinak musel jít euro systém dávno do kytek.

0 0
možnosti
JC

Z EU je třeba co nejrychleji vystoupit a pak pomoci Bulharům a Makedoncům isolovat se od Řecka kvalitním pohraničním plotem se strážními věžemi.

4 0
možnosti
  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik