Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Práce snů

Čas od času mi v poštovní schránce přistane nějaké to extra vydání regionálních novin. A je nasnadě, že se nejedná o žádnou „dobročinnost“. Že se vydavatel v takovém případě nerozhodl dopřát mi denní tisk zdarma, ale…

… že se jedná o docela obyčejnou do novinové formy zaobalenou reklamu.

A tentokrát, před pár dny, tomu bylo nejinak. Zase jsem dostal Deník, plný „hodnotných“ informací.

Vezměte si třeba jenom takovou „reportáž“ o českobudějovickém dopravním podniku. Tedy o jeho zaměstnancích. Jak jenom se prý tito mají!

Zatímco prý třeba běžní řidiči kamionů mají „pohádkové“ příjmy spíše jen výjimečně a nemají vyhráno ani tehdy, dostanou-li hromadu peněz, protože po odečtení všech nezbytných výdajů jim zbydou jenom oči pro pláč, zatímco se tiráci plahočí podstatnou část své pracovní kariéry světa kraj a trpí tím oni i jejich rodiny, takoví řidiči městské hromadné dopravy, ti se mají.

Jak praví v oné reportáži jeden z údajných zaměstnanců Dopravního podniku města České Budějovice, jehož věrohodnost a vůbec existenci si vlastně kvůli jeho anonymitě ani nelze ověřit.

Takový řidič v „městské“ si žije! Pokud pracuje, má obstojný plat, a to dokonce i čtrnáctkrát ročně, jezdí s celou rodinou na dovolenou na lyže a k moři, dostává dokonce od zaměstnavatele jednou za dva roky čtyřtisícový příspěvek na dovolenou, patnáct stovek na letní tábor a pět stovek na lyžařský výcvik pro své dítě a firemní příspěvek na penzijní připojištění, v lednu letošního roku se dočkali zaměstnanci šestiprocentního zvýšení platu. Sice se musí jezdit na směny i o víkendech a večer, ale přesto je takový šofér MHD denně s rodinou, chodí na fotbal, na rodinné výlety i o hospody, směny může přizpůsobit potřebám své rodiny.

 

Takových šťastlivců je prý v Českých Budějovicích 200, plus další si tímto způsobem jenom přivydělávají.

A přesto jich není dost a podnik shání řidiče další. Nabízí jim, že jim zajistí absolvování autoškoly a pokud vydrží u podniku dost dlouho, tuto za ně zaměstnavatel i zaplatí, stejně jako vstupní lékařskou prohlídku. Šéf firmy mluví AŽ o šestadvacetitisícovém platu s dalšími bonusy AŽ ve čtyřtisícové výši měsíčně, o fasovaných uniformách. Řidiči dostávají svůj plat pravidelně, při poruše vozidla nebo jiných problémech se postarají jiní zaměstnanci firmy. A této práce se prý rozhodně nemusí bát třeba ani ženy.

 

Člověk by musel být padlý na hlavy, případně hluchý a slepý, aby nepoznal, že nejde o nic jiného než o dost zavádějící způsob reklamy a nikoliv o blahořečení této firmy. Případně že jde o „pohádku pro dospělé“.

Protože se v této „reportáži“ jaksi zapomněli zmínit o lecčem.

Třeba o tom, že tomu není zase až tak dávno, co řidiči této firmy hlasitě remcali nad svými platy, a částka 26.000 s čtyřtisícovými bonusy čtrnáctkrát ročně tehdy ani zdaleka nezaznívala. A vlastně i zde zaznívá jenom s tím malým proradným „AŽ“. Není tu tak jaksi zmíněno, jak „úžasným“ zážitkem je projíždět ucpanými ulicemi, protože o stavbě obchvatu města se jenom mluví a mluví, a to tak dlouho, že už by ho snad pár brigádníků s lopatami za tu dobu dokázalo postavit i svépomocí. Nemluví se ani o konfliktech s neurvalými či opilými pasažéry, v textu tak jaksi „zapadlo“, že i onen v reklamě zmiňovaný zaměstnanec má jen jeden volný víkend v měsíci, stejně jako to, že člověk musí upsat firmě duši na tři roky, má-li mít řidičský průkaz zadarmo; navíc řidičák na trolejbus, který mu v případě předčasného odchodu sotva někde jinde k něčemu bude.

A výmluvný je vlastně už i samotný fakt, že takto „skvělý“ zaměstnavatel koná už dlouhou dobu náborovou kampaň, spolupracuje s Úřadem práce, nabírá brigádníky a snaží se lanařit i ženy… a přesto stále nemá lidí dost.

A mít ani nebude. Jak jsem skálopevně přesvědčen já. Protože jde ve skutečnosti o práci, jež je „o hubu“. Jak se říkává, „zodpovědnost pilota, plat uklízečky“, případně „řidič je jednou nohou v nemocnici a druhou v kriminále“.

A kdo by do toho za těch (skutečných) podmínek šel, že? Zejména když je známo, že právě díky rozdávačné vládě zažíváme časy, kdy už tu až na pár výjimek nemají práci vyloženě jenom ti, kdo pracovat nechtějí. Ani za zlaté prase, natož za slibované „AŽ“…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Viktor Pondělík | pátek 14.4.2017 12:19 | karma článku: 14,37 | přečteno: 977x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

Jestli jsem poslední dobou něco neslyšel, pak to byly nějaké pozitivní zprávy. Skoro jako kdyby se všechno dobré ze světa vytratilo a zbylo jenom to špatné. A jako kdyby se navrch všechno smrsklo na pouhou ekonomiku.

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0 | Přečteno: 68x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Skvělý nápad, páni europoslanci

O nás lidech se ví, že si ničíme své životní prostředí. I když se bez přírody neobejdeme, škodíme jí mnoha různými způsoby. A co na to politici?

11.6.2022 v 8:20 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

Když člověk poslouchá řeči našich politiků, nejednou skutečně neví, zda se tomu má smát nebo spíš brečet.

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

V uplynulých letech si svět zvyknul označovat nás Čechy za xenofobní smečku, neochotnou pomáhat nešťastným lidem. Stalo se to běžným tématem od chvíle, kdy začala předchozí migrační krize, a všichni víme, jak se tehdy věci měly.

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

Snad jenom někdo úplně slepý a hluchý by dosud neregistroval, jak se naše země utěšeně (nebo neutěšeně?) zaplňuje běženci z Ukrajiny.

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik