Mějte pochopení pro vrahy…

Ach ti seveřané! Sotva stačila trochu utichnout aféra s dánskou dívčinou, jež měla tu drzost bránit se proti znásilnění od cizokrajného útočníka pepřovým sprejem, za což byla potrestána pokutou, je tu případ další.

A dokonce ještě smutnější. Byť tentokrát ve vcelku nedalekém sousedství, ve Švédsku, oběť takovou nesmyslnou pokutu platit nemusí. Protože se slzným plynem nebránila. A také proto, že nepřežila.

Dobrovolnici pracující v azylovém domě pro nezletilé uprchlíky ve švédském Göteborgu prostě jeden z těch, o něž tam pečovala, zabil. Údajný patnáctiletý somálský uprchlík, u něhož si švédské úřady zcela oficiálně netroufají tvrdit ani to, zda souhlasí jím uvedené jméno, věk a země, ze které by měl pocházet, zkrátka v zařízení ukradl kuchyňský nůž a zmíněnou dobrovolnici ubodal.

Což je smutné. Jenže by se možná dalo říci, že ani toto samotné není ještě to nejsmutnější z celého případu.

Ještě smutnější je, že by prý veřejnost, jíž se něco takového zákonitě nelíbí, měla pochopit…

Měla by pochopit onoho vraha, o jehož nezletilosti pochybuje každý, kdo kdy viděl jeho v médiích zveřejněný snímek. U něhož panuje vcelku oprávněná domněnka, že se jedná o dospělého muže, jenž se jako celá řada podobných za dítě jenom vydává, aby se dostal do centra pro nezletilé děti a dostalo se mu tak lepší péče, což se děje i podle dřívějších vyjádření zmíněné oběti a na co jsou švédské úřady, nemající možnost to prověřit, nejednou i ochotné skočit.

Švédská veřejnost by prý měla pochopit, že to takoví imigranti často nemají jednoduché, že si museli projít lecčím, zažili mnohé hrůzy, vyrůstali v neutěšených poměrech a jsou traumatizovaní. Říká… švédský policejní komisař Dan Eliasson! A místní policejní důstojnice Marie Osth Karlssonová se k němu přidala, řka, že je nutné se kromě oběti zajímat i o osobnost vraha a možné pozadí jeho činu…

Lidé by pro tohoto pachatele i jemu podobné nové imigranty měli mít podle policie pochopení…

Jako by ale dotyční policisté píchli do vosího hnízda (http://www.instory.cz/2389-uprchlicke-trauma-jako-omluva-pro-vrazdu-to-jdete-opravdu-do-haje-policejni-komisar-rozzuril-cele-svedsko.html). Ve veřejnosti se zvedla vlna nevole. Protože Švédové, tedy ti originální, jsou jiného názoru. Jsou přesvědčeni, že je policejní pochopení pro takovéto „děti“ nemístné. Ne-li přímo zrůdné. Lidé jsou tam pobouřeni a odmítají považovat uprchlické trauma za omluvu pro vraždu. A posílají policii i s jejím vysvětlením veřejně do háje a neveřejně určitě do ještě horších míst.

Protože to, že měl někdo v minulosti těžkosti, nemá být omluvou. Podle domorodých Švédů. Něco takového se u nich prý nemá dít, a stane-li se přece, měl by být pachatel potrestán. I když se jedná o imigranta.

A já se začínám bát. Kam až by to mohlo ve Švédsku nakonec dojít. Protože jestli to takhle půjde dál, mohl by onu zemi opanovat snad i názor, že tam imigranti nejsou vítáni a že mají táhnout domů.

A to by byla tragédie. Zejména pro švédskou vicepremiérku Asu Romsonovou (http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/VIDEO-Dalsi-uprchlici-uz-se-k-nam-nevejdou-sdelila-ministryne-A-rozbrecela-se-410044). Jež se v televizi rozplakala již loni v listopadu, když musela oznámit, že se do Švédska už další imigranti nevejdou. A kdyby snad nově byli dokonce všeobecně vyzýváni, aby táhli, mohla by si své krásné oči dočista vyplakat.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Viktor Pondělík | sobota 30.1.2016 17:38 | karma článku: 42,71 | přečteno: 2805x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0