Máte peníze? Tak trpte!

Tak nám naše vláda opět jednou počala bojovat za práva prostého lidu. I když ani ne tak lidu prostého, jako spíše lidu ducha mdlého, ne-li přímo šíleného.

Prostě naše vláda zahájila tažení proti lichvě a slibuje větší ochranu dlužníků než doposud (http://www.novinky.cz/ekonomika/388064-vlada-vytahla-do-boje-s-lichvou-slibuje-vetsi-ochranu-dluzniku.html).

Ve středu vláda podpořila návrh zákona, jenž má posílit práva spotřebitelů u úvěrů. A nevymyslel tuto novinku nikdo jiný než sám velký ministr financí Babiš.

Je to podle našich vysoko postavených politiků vpravdě historický mezník. Něco, co naše země už dlouho potřebovala, co zatočí se zlem jménem lichva.

Podle tohoto návrhu mají být všichni nebankovní poskytovatelé půjček pod dohledem České národní banky, jež je prý stabilním a vysoce kvalifikovaným dohledovým orgánem a jež má vydávat a případně i odebírat povolení k činnosti poskytovatelům úvěrů, kteří se bez onoho povolení nově neobejdou. A ti, kdo o takové povolení budou usilovat, budou též muset být „lidmi na svém místě“; tedy budou muset mít – provozovatelé i jejich zaměstnanci – maturitu či vyšší vzdělání.

Předpokládá se, že tento nápad bude posvěcen parlamentem a v platnost vstoupí v prvním pololetí příštího roku. A pak už bude některým našincům daleko lépe než dnes.

Třeba proto, že budou omezeny sankce za pozdní splátky úvěrů. Nebo bude výrazně posílena ochrana práv spotřebitelů třeba při vymáhání případných nároků z poskytnutého úvěru. Při dřívějším splacení dluhu bude muset dlužník zaplatit věřiteli jen takzvané účelně vynaložené náklady, jež v souvislosti s předčasným splacením skutečně vzniknou. Pokud se dlužník ocitne v „těžké životní situaci“, bude moci splatit úvěr na bydlení předčasně zcela zdarma. Měsíc před každoročním výročím uzavření smlouvy bude moci dlužník zdarma splatit až pětinu hypotéky, aniž by musel za toto platit nejednou i vysoké poplatky, lidé dostanou čtrnáctidenní lhůtu na rozmyšlenou, během níž nebudou banky smět zhoršit podmínky nabídky hypotéky,…

Budou stanovena přesnější pravidla pro poskytování úvěrů, budou předepsány jasné postupy při následném nakládání s úvěrem ze strany spotřebitele či věřitele, půjde o učiněnou revoluci v oblasti nebankovních půjček.

Konečně se prý sníží objem neférových úvěrů na českém trhu, konečně budou spotřebitelé více chráněni. A bude líp…

Ovšem komu bude líp?

Hlavně bláznům, kteří si jsou ochotni bez rozmyslu půjčovat a namísto rozumného uvažování následně vytloukat klín klínem. Těm, kdo podepíší a myslet začnou nanejvýš ve chvíli, kdy už jim teče do bot. Těm, kdo si s půjčkami nelámou hlavu a naivně doufají, že ono to nějak dopadne.

Kdejaká nesmyslně se zadlužující pochybná existence bude chráněna před „zvůlí“ těch, kdo mají a nabízejí k půjčení peníze. Ve srovnání s dneškem budou zvýhodněni ti, kdo si přečtou dejme tomu to, že je půjčka od poloviny splácení bez poplatků, ovšem jsou líní si přečíst i to, že do této poloviny musí platit jako mourovatí. Nebo ti, kdo jsou schopni uvěřit, že je půjčka bez rizika opravdu bez rizika. Nebo ti… další cvoci.

Zatímco ti, kdo mají volné peníze a jsou tyto svolní půjčit? Ti aby ohnuli hřbet před naší ctěnou národní bankou, aby snížili své požadavky na nakázané hodnoty, rizika nerizika.

Kdo je chudý a chce si žít nad poměry, bude chráněn. Kdo peníze má… ať trpí.

Protože proč bychom měli my sami myslet a nést odpovědnost za svůj život, že? Když to za nás může udělat tatíček stát, onen náš centrální mozek. Proč bychom měli pykat za to, že jsme z vlastní vůle šlápli vedle nebo se nám nelíbí to, s čím jsme dobrovolně souhlasili, když to za naše rozhodnutí může odskákat někdo jiný?

Žít bez odpovědnosti za sebe samé, za své činy, to je přece tak sladké! Úplně jako za komunistů, kteří také mysleli za nás. A víme všichni, jak to dopadlo…

Autor: Viktor Pondělík | pátek 4.12.2015 11:04 | karma článku: 32,59 | přečteno: 4811x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0