Kdo se v Evropě má…

Společnost Deloitte, o níž jsem do této chvíle ještě nikdy nic neslyšel, což ale vůbec nic neznamená, pro nás vypracovala svou studii týkající se dostupnosti bydlení v evropských zemích.

Zajímala se o ceny takové docela normální střechy nad hlavou u nás i v zahraničí a o to, za jak dlouho si ten který Evropan za své příjmy svůj byt pořídí, jak dlouho musí šetřit.

Co se prý našinců týká, jsme v rámci Evropy v tomto stejně jako v mnohém ostatním průměrní, respektive mírně podprůměrní. Ani příliš drazí, ani příliš levní, ani dostupní, ani nedostupní.

Na sedmdesát metrů čtverečních velký byt prý padne 7,1 ročního hrubého platu běžného Čecha. Stačí tedy přes sedm let nebydlet, nejíst, nepít, zkrátka neutrácet a můžeme si takový byt pořídit.

Což je lepší výsledek než třeba v Polsku, ale horší než v Belgii nebo Německu. A daleko hůře než my i všichni ostatní Evropané jsou prý na tom Britové. Protože v Británii přijde metr čtvereční v průměru na 134.000 korun, v Rusku na 26.000 korun a u nás na 32.809 korun.

Takže běda Britům, kteří musí na takový byt šetřit o tři roky déle než našinci. Ti aby se uzoufali. Při těch cenách.

I když zoufat si tak docela nemusí, pokud si přečtou tyto řádky. Protože je mohu uklidnit. Ani s těmi jejich cenami na tom ještě nejsou tak zle. Jsou lidi, jejichž bydlení je ještě dražší. Snad i nejdražší v Evropě a možná i na celém světě. A přesto nemohou říci „ne“, protože často jinou alternativu než tuto drahotu vůbec nemají.

A tito nejdráže bydlící lidé žijí… v České republice. Jejich luxusní adresa zní: „Pod mostem…“

Protože je to fakt. Těmi, kdo mají tu nejdražší střechu nad hlavou, jsou někteří naši bezdomovci.

Protože podle aktualizovaného ceníku ministerstva dopravy, zveřejněného lidovkami.cz a ČTK, stojí kilometr dálnice v nenáročném terénu 125,6 milionu korun a v hornaté krajině i až 226,3 milionu korun. Což je (a to po zlevnění o čtvrtinu ve srovnání s dřívějším stavem věcí!) až 226.300 Kč za metr.

A uznejte sami! Kdo má dražší bydlení než naši bezdomovci zabydlení pod takto drahými dálničními mosty?

A ani takové bydlení se jim přitom překvapivě často nelíbí, připadá jim nedostatečné.

Jo, naši bezdomovci, ti se mají!!! Kam se na ně hrabou i bohatí Britové…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Viktor Pondělík | pondělí 29.6.2015 10:00 | karma článku: 11,39 | přečteno: 351x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0