Kdo je v Dánsku pánem?

V Dánsku probíhá soudní proces, jaký v oné zemi ještě nebyl. Nemohl být, protože ho zavinila změna zákona z ledna letošního roku. Podle níž si imigranti mají právo požádat o sloučení rodin až po třech letech pobytu.

Tři roky tam lidé, ti, kteří do země přišli nevítáni a nezváni, musejí čekat, než si smějí zažádat, aby se tam za nimi mohly přistěhovat i celé jejich rodiny. Zatímco donedávna stačilo počkat si rok, podle lednové změny jsou nyní nuceni čekat třikrát déle.

Tamní ministryně pro přistěhovalectví prý sice tušila, že by tato změna mohla odporovat mezinárodním úmluvám, přesto však tuto změnu podpořila. Protože šlo o jednu z novot, jež měly „oddělit zrno od plev“, jež měly aspoň trochu pomoci bránit zemi před migrační vlnou, již tam už nebylo možno dále v dřívějším měřítku zvládat.

A tak zatímco (údajní) odborníci na lidská práva prohlašují, že toto prodloužení doby jde proti Evropské úmluvě o lidských právech, Úmluvě OSN o právech dítěte a Úmluvě o uprchlících OSN, první z migrantů už se s oním státem, jenž se jich ujal, soudí (http://zahranicni.eurozpravy.cz/eu/156660-syrsti-uprchlici-zaluji-dansko-stezuji-si-na-jednu-konkretni-vec/). Pětice syrských uprchlíků žaluje Dánsko a zmíněnou ministryni Stojbergovou; protože se jim tříletá čekací doba nelíbí. Chtějí se zkrátka se svými rodinami sloučit dříve. Tedy přesněji… chtějí si je nechat do Dánska dříve dovézt.

A právníci oněch migrantů je v tomto přání pochopitelně podporují. Protože je to dobrý byznys, hodlají to klidně hnát až před Nejvyšší soud. A pevně věří, že nakonec v tomto souboji se státem zvítězí.

Protože oni migranti, kteří se s Dánskem v tomto případě soudí, považují prý tento soud za svou poslední naději. A pokud jim nebude vyhověno… minimálně jeden z nich se vrátí za svou rodinou do Sýrie. Protože takto se sebou zacházet nenechají!

A tak nezbývá než dočkat času. Uvidíme, zda se v Dánsku nakonec pod tlakem změní nedávno změněný zákon nebo zda zvítězí zdravý rozum. Zda budou Dánové i nadále pány své země nebo zda budou sloužit jenom k tomu, aby si do země importovali příbuzenstvo těch, kdo se tam sami vetřeli, aniž by je někdo zval.

Uvidíme, zda budou nezvaní hosté moci tahat do země další a další nezvané hosty z řad svého příbuzenstva nebo zda budou muset „trpět“. „Trpět“ tím, že jim Dánové upírají právo na rodinné štěstí. Že po nich chtějí dodržování zákona, jenž se jim nelíbí. Protože kdo by tam akceptoval rozhodnutí těch, kdo jsou tam doma od narození, že?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Viktor Pondělík | pondělí 30.5.2016 11:00 | karma článku: 47,12 | přečteno: 11149x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0